Πότε μία έγκυος δεν προστατεύεται από την απόλυση

0

Απαγορεύεται και είναι απόλυτα άκυρη η καταγγελία της σύμβασης ή σχέσης εργασίας εργαζόμενης από τον εργοδότη της, τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της όσο και για το χρονικό διάστημα δεκαοκτώ (18) μηνών μετά τον τοκετό ή κατά την απουσία της για μεγαλύτερο χρόνο, λόγω ασθένειας που οφείλεται στην κύηση ή τον τοκετό, εκτός εάν υπάρχει σπουδαίος λόγος για καταγγελία. Ως σπουδαίος λόγος δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί ενδεχόμενη μείωση της απόδοσης στην εργασία της εγκύου που οφείλεται στην εγκυμοσύνη.

 Επίσης, όπως κρίθηκε με την υπʼ αριθμ. 1362/09 απόφαση του Άρειου Πάγου, η προστασία του νόμου επεκτείνεται ακόμα και στην περίπτωση που το κυοφορούμενο έμβρυο γεννηθεί νεκρό ή καταλήξει λίγο μετά τον τοκετό.

Η ύπαρξη ή η ανυπαρξία σπουδαίου λόγου για την καταγγελία οποιασδήποτε  σύμβασης εναπόκειται στην κρίση των αρμόδιων Δικαστηρίων και ελέγχεται φυσικά για καταχρηστικότητα. Σε γενικές γραμμές «σπουδαίος λόγος» θεωρείται οποιοδήποτε περιστατικό κατά αντικειμενική κρίση ξεπερνά την ανεκτικότητα του  εργοδότη.

Μερικά παραδείγματα σπουδαίων λόγων καταγγελίας της σχέσης εργασίας εργαζόμενης εγκύου βάσει της ομολογίας είναι: α) η μη υπακοή στις οδηγίες του εργοδότη, β) η ουσιώδης παράβαση των συμβατικών υποχρεώσεων εκ μέρους της εργαζομένης η οποία έχει προκαλέσει βλάβη στον εργοδότη, γ) η διακοπή λειτουργίας της εργοδότριας επιχείρησης.

Σε περίπτωσης σύμβασης εργασίας ορισμένου χρόνου, η εν λόγω προστασία δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από το χρόνο λήξης της της σύμβασης αυτής.

Σε περίπτωση τακτικής καταγγελίας (δηλ. με προειδοποίηση), χρονικό σημείο της καταγγελίας θεωρείται η ημερομηνία της προειδοποίησης και όχι η ημερομηνία λύσης της εργασιακής σχέσης.

Ως εκ τούτου η έγκυος προστατεύεται από την απόλυση μόνο εάν ήταν έγκυος κατά το χρονικό σημείο που έλαβε χώρα η καταγγελία (δηλαδή κατά την ημερομηνία προειδοποίησης). Δεν προστατεύεται σε περίπτωση που περιήλθε σε κατάσταση εγκυμοσύνης κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ ημερομηνίας προειδοποίησης και ημερομηνίας λύσης της εργασιακής σχέσης.

Η απαγόρευση απόλυσης ισχύει ανεξάρτητα από το εάν η έγκυος ή ο εργοδότης είχε γνώση περί του γεγονότος της εγκυμοσύνης κατά την καταγγελία της σύμβασης, διότι μοναδική προϋπόθεση για την προστασία από την απόλυση είναι η ύπαρξη αυτής κατά το χρονικό σημείο της καταγγελίας.

Τυχόν αναρρωτικές άδειες για επιπλοκές της εγκυμοσύνης δεν αποτελούν αιτίες απολύσεως.

Απόσπασμα από το “Αφαβητάρι του Λογιστή” http://portal.taxpress.gr/glossary

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.