«…με ποιόν να κάνω παιδιά;» Το μαντείο της Δωδώνης στο Μουσείο Ακρόπολης

0

Με τη δεύτερη περιοδική έκθεση «Δωδώνη. Το μαντείο των ήχων» γιορτάζει τα έβδομα γενέθλιά του το Μουσείο της Ακρόπολης.

Η αφήγηση της έκθεσης ξεκινάει με τη Δωδώνη της ύστερης εποχής του χαλκού. Πήλινα και χάλκινα αντικείμενα αναδεικνύουν την ταυτότητα των πρώτων κατοίκων, την αρχέγονη λατρεία της Μητέρας Γης και την καθιέρωση της λατρείας του Διός. Στη συνέχεια, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο Δία και την κυρίαρχη παρουσία του στο ιερό.

Κεντρικό θέμα είναι η μαντική βελανιδιά που με το θρόισμα των φύλλων της απαντούσε στα αγωνιώδη ερωτήματα των ανθρώπων για τα μελλούμενα. Τους χρησμούς αποκρυπτογραφούσαν ακόμη οι ιερείς από τους ήχους χάλκινων λεβήτων και το κρώξιμο των περιστεριών.
Στις ανασκαφές της Δωδώνης ήρθαν στο φως μερικές χιλιάδες ερωτήματα των επισκεπτών του ιερού χαραγμένα σε μολύβδινα ελάσματα. Ορισμένα τέτοια ελάσματα με ερωτήματα για το εμπόριο, τα χρέη, τα περιουσιακά, τα δικαστήρια, την υγεία, την απόκτηση παιδιών, τον επικείμενο γάμο, την προίκα και τη χηρεία παρουσιάζονται σε ξεχωριστή ενότητα της έκθεσης. Κάποια από τα ερωτήματα των πολιτών ήταν :

  • «Κινδυνεύω να χάσω τον άντρα μου, μήπως θα μείνω χήρα;»,
  • «Δεν έκανα παιδιά, με ποιον να πάω να κάνω,παιδί;»,
  • «Να πάω ταξίδι στην Καρχηδόνα;»,
  • «Να ξοφλήσω τα χρέη μου ή να τα αφήσω για αργότερα»

 

Εκτός από την ανάδειξη των πρωτοτύπων πλακών θα γίνεται και μία ψηφιακή παρουσίαση όπου ο επισκέπτης θα μπορεί να δει αλλά και να ακούσει σε οθόνη μεγάλων διαστάσεων -σε ειδικό κλειστό χώρο- το ερώτημα, σαν βρίσκεται στο ιερό, αλλά και να το διαβάσει.

Ο αριθμός των πινακίδων που θα παρουσιαστούν είναι 60 αλλά ο συνολικός τους αριθμός ανέρχεται στις 5.000 περίπου.

Η έκθεση επίσης εστιάζει στη βελανιδιά που κυριαρχούσε στο ιερό του Δία και της Διώνης και αναπαρίσταται από μια εγκατάσταση από την οποία κρέμονται 8.000 φύλλα.Σκοπός της είναι να κάνει ευρύτερα γνωστό το παλαιότερο ελληνικό μαντείο, να δείξει τον τρόπο λειτουργίας, το ρόλο και τη σημασία του στον αρχαίο κόσμο αλλά και να αναδείξει την ανάγκη του ανθρώπου να προβλέπει το μέλλον.

Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία του Μουσείου Ακρόπολης με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων. Θα συνοδεύεται από επιστημονικό κατάλογο των εκθεμάτων και θα διαρκέσει έως τις 10 Ιανουαρίου 2017. Τα εκθέματα προέρχονται από το Μουσείο Ιωαννίνων και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Συλλογή Καραπάνου.

Στο εστιατόριο του Μουσείου θα προσφέρονται γιαννιώτικα εδέσματα σε όλη τη διάρκεια της έκθεσης.

 

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.