Ηλεκτρονικό τσιγάρο. Υποψίες…

0
Με αφορμή την πρόσφατη Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος  καλό θα είναι όσοι καπνίζουν να γνωρίζουν τις χημικές τοξικές ουσίες που παίρνουν και όσοι δεν καπνίζουν να γνωρίζουν γιατί δεν πρέπει να αρχίσουν το τσιγάρο, ούτε το συμβατικό, ούτε το ηλεκτρονικό

 

Η κόκκινη λίστα των χημικών ουσιών που υπάρχουν στον καπνό του τσιγάρου προτού αυτός καεί και όταν αυτός καεί, απαρτίζεται:

A) Από 2.500 χημικές ουσίες που υπάρχουν στον καπνό του τσιγάρου προτού αυτός καεί,πολλές από αυτές είναι τοξικές.

Β) Από 5.300-7.000 χημικές ουσίες που περιέχει το νέφος του καπνού που παράγεται όταν καπνίζουμε, πολλές από αυτές τοξικές.

Γ) Από 600  ουσίες που είναι πρόσθετα,δηλαδή ουσίες που δεν περιέχονται στον καπνό,αλλά προστίθενται από τις καπνοβιομηχανίες  για να προκαλούν εθισμό ή ,και να έλκουν τον καταναλωτή.

Δ) Από 93 ουσίες του νέφους  του καπνού που κρίθηκαν επικίνδυνες για την υγεία από την Επιτροπή Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ και πρέπει να αναφέρονται..

Παράλληλα και ενώ η παγκόσμια εκστρατεία ενάντια στο κάπνισμα φαίνεται να αποδίδει, ένας νέος κίνδυνος αναδύεται: Από το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Ενώ στην αρχή εμφανίσθηκε ως ένα προϊόν που θα βοηθούσε στο κόψιμο του τσιγάρου, σύμφωνα με διεθνείς στατιστικές όχι μόνο δεν βοήθησε τους καπνιστές να κόψουν το τσιγάρο,αλλά δημιούργησε και μια καινούργια κοινωνία καταναλωτών, αυτών που καπνίζουν (ατμίζουν) ηλεκτρονικό τσιγάρο και δεν είχαν καπνίσει τσιγάρα ποτέ πριν,ιδιαίτερα στην νεότερη γενιά.

Οι κίνδυνοι για την υγεία από το ηλεκτρονικό τσιγάρο όπως το ποσοστό φορμαλδεύδης ,γνωστής καρκινογόνου ουσίας που παράγεται κατά το άτμισμα, είναι δεδομένη.Επιπλέον οι διάφορες αρωματικές ουσίες  προκαλούν βλάβες στο αναπνευστικό σύστημα όπως και  οι εισπνεόμενες προπυλένογλυκόλη και γλυκερίνη .

Ασφαλώς υπάρχουν και αυτοί που υποστηρίζουν ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι πολύ λιγότερο βλαβερό  από το συμβατικό  τσιγάρο,ότι βοηθά στο κόψιμο του τσιγάρου,ότι δεν προκαλεί εθισμό,ότι περιέχει μικρό   ποσοστό  φορμαλδεύδης και νιτροζαμινών,κλπ. Βεβαίως είναι γεγονός ότι η κατανάλωση ηλεκτρονικού τσιγάρου  έχει διάρκεια λιγότερο από δέκα χρόνια και συνεπώς δεν γνωρίζουμε τις μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία.

Παρά τις τεράστιες αντιδράσεις της βιομηχανίας ηλεκτρονικού τσιγάρου (ετήσιος τζίρος 2 δις. ευρώ) η Επιτροπή Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ αποφάσισε από τις 8 Αυγούστου του 2016 να απαγορεύεται η πώληση ηλεκτρονικών τσιγάρων σε άτομα κάτω των 16 ετών και με επίδειξη ταυτότητος σε άτομα κάτω των 25 ετών.

Επίσης να απαγορεύεται η πώληση ηλεκτρονικών πακέτων από αυτόματα μηχανήματα,εκτός από αυτά που βρίσκονται σε μπαρ, καζίνο κλπ. Επίσης να απαγορεύεται το ηλεκτρονικό κάπνισμα, άτμισμα, σε κλειστούς χώρους. Ακόμη δεν θα μπορούν να διαφημίζονται στο διαδίκτυο ή να είναι χορηγοί σε τηλεοπτικά προγράμματα. Σύντομα δε θα εκδοθούν και οι προειδοποιήσεις που θα πρέπει να αναφέρονται στα πακέτα των ηλεκτρονικών τσιγάρων.

Ενώ όλα αυτά τα μέτρα,έστω και μικρά αλλά αποφασιστικά βήματα γίνονται σε πολλές χώρες του δυτικού κόσμου στην πατρίδα μας επικρατεί το απόλυτο χάος όπου κανένα μέτρο δεν παίρνεται και αυτά τα νομοθετήματα που έχουν παρθεί δεν εφαρμόζονται.

Του  Νίκου Κατσαρού,  πρώην Προέδρου της Ενωσης Ελλήνων Χημικών και του ΕΦΕΤ, Επιστημονικού Συνεργάτης του ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.