Οδηγός για τον ΕΝΦΙΑ που…έφτασε

0

Ευρισκόμενοι στο τελευταίο δεκαπενθήμερο της καταληκτικής ημερομηνίας(15/07) της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και ενώ στο τέλος του μήνα καλούμαστε να πληρώσουμε τη 1η δόση του φόρου εισοδήματος, στο ορίζοντα εμφανίζεται σιγά-σιγά… Η επόμενη “υποχρέωση” μας, ο ΕΝΦΙΑ !!!

Οι πληροφορίες αναφέρουν για εμφάνιση των εκκαθαριστών ΕΝΦΙΑ, τέλος Ιουλίου ή αρχές Αυγούστου με απροσδιόριστη ακόμα την ακριβή ημερομηνία υποχρέωσης καταβολής της 1ης δόσης.
Ας δούμε λοιπόν κάποια, από τα θέματα του φόρου που έρχεται…

  1. Η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ ανεξάρτητα της ημερομηνίας πληρωμής της 1η δόσης, θα έχει εξοφληθεί ολοκληρωτικά έως τα τέλη Δεκεμβρίου, αντί του τέλους Φεβρουαρίου ΄των  προηγούμενων χρόνων.
  2. Οι δόσεις λοιπόν αν αρχίσουν τον Αύγουστο (31/08) θα είναι 5, ενώ αν ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο(30/09) θα είναι 4,με καταληκτική στις 30/12/2016.
  3. Δεν θα ισχύσει φέτος καμία επιπλέον μείωση (20%) για τα κενά  μη  ηλεκτροδοτούμενα.
  4. Αν έχετε  ημιτελή κενά κτίσματα, θα πρέπει να έχει υπολογιστεί, η προβλεπόμενη από τον νόμο έκπτωση κατά 60%..
  5. Θα πρέπει να γνωρίζετε  ότι όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία του επικαρπωτή τόσο μεγαλύτερο μέρος του φόρου του ακινήτου χρεώνεται στον ψιλό κύριο. Αν δε, ο επικαρπωτής έχει περάσει το 80ό έτος της ηλικίας του, τότε ο ίδιος πληρώνει μόνο το 10% του ΕΝΦΙΑ που αναλογεί στο ακίνητο και ο ψιλός κύριος το υπόλοιπο 90%..
  6. Όταν δεν έχει αναγραφεί ή έχει αναγραφεί λανθασμένο είδος εμπράγματου δικαιώματος, το ακίνητο θεωρείται ότι ανήκει κατά πλήρη κυριότητα στον φορολογούμενο, εφόσον το έτος γέννησης επικαρπωτή για το συγκεκριμένο δικαίωμα είναι κενό.
  7. Τα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ θα αναρτηθούν στη εφαρμογή Δηλώσεις Περιουσιολογίου Ε9 στον προσωπικό λογαριασμό του/της φορολογούμενου/ης, ή να δεν έχει προσωπικό λογαριασμό σε εκείνον του/της υπόχρεου.

Πληροφορίες για τις αλλαγές που θα ισχύσουν στα φετινά εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ , μπορείτε να διαβάσετε

Όπως κάθε χρόνο θα αναρτήσουμε και φέτος στο site μας τον “Οδηγό εκτύπωσης Εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ” , για τη διευκόλυνση των αναγνωστών μας.

 

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.