Επιχείρηση «μαχαίρι» στην απαλλαγή ή την έκπτωση του ΕΝΦΙΑ

0

Αναδρομικές αλλαγές στο φόρο για το 2016 από το πολυνομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ

Το  πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στις 13-7-2016 στη Βουλή  τροποποιοιεί  και συμπληρώνει αναδρομικά από 1.1.2016 διατάξεις σχετικά με τη δήλωση στοιχείων ακινήτων και τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), ως εξής:

– Επανακαθορίζονται οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση έκπτωσης στους φορολογούμενους με χαμηλά εισοδήματα, αλλά και για τους πολύτεκνους και τα άτομα με αναπηρία, που μέχρι τώρα δικαιούνταν απαλλαγή 50% ή 100% από τον ΕΝΦΙΑ, αν έχουν εισοδήματα από τόκους τα οποία ξεπερνούν τα 300 και 600 ευρώ, αντίστοιχα

Πιο αναλυτικά:

1) Μέχρι τώρα δικαιούχος απαλλαγής από το 50% του ΕΝΦΙΑ ήταν κάθε φορολογούμενος που πληρούσε τις εξής προϋποθέσεις:

 α) Το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή την σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας.

β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχει ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του δεν υπερέβαινε τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

γ) Η συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίων πόλεων οικοπέδων που κατέχει ο φορολογούμενος ή η οικογένειά του δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο, τα 150.000 ευρώ αν πρόκειται για εγγάμο χωρίς παιδιά και τα 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Αναδρομικά, λοιπόν, για το 2016 με τη συγκεκριμένη ρύθμιση ο φορολογούμενος ακόμα και αν πληροί όλα τα πιο πάνω κριτήρια, χάνει την έκπτωση του 50% αν έχει και εισοδήμετα από τόκους πάνω από 300 ευρώ.

 2) Επίσης, μέχρι τώρα στις οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστά 80% και άνω χορηγείται πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) Το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους, δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή την σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος και

β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ο υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

Αναδρομικά για το 2016 με τη συγκεκριμένη ρύθμιση ο φορολογούμενος ακόμα και αν πληροί όλα τα πιο πάνω κριτήρια, χάνει την έκπτωση του 100% αν έχει και εισοδήματα από τόκους πάνω από 600 ευρώ.

Τέλος, ορίζεται ότι, στις περιπτώσεις που υπόχρεος για την υποβολή δηλώσεων στοιχείων ακινήτων είναι ο κηδεμόνας σχολάζουσας κληρονομιάς, ο εκτελεστής διαθήκης ή ο εκκαθαριστής κληρονομιάς, ο σύνδικος της πτώχευσης και ο μεσεγγυούχος ακίνητης περιουσίας, η περιουσία αυτή δηλώνεται διαχωρισμένη από την ατομική τους περιουσία.

Όμοια αντιμετώπιση προβλέπεται και κατά την υποχρέωση των παραπάνω προσώπων σε καταβολή του ΕΝΦΙΑ.

 

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.