Κρίση πανικού: «Πρώτες βοήθειες» και επιμονή

0
Η λέξη πανικός προέρχεται από το θεό Πάνα που με τις μεταμφιέσεις και τις ζαβολιές του τρόμαζε τους ανυποψίαστους ταξιδιώτες. Η διαταραχή πανικού περιλαμβάνει έντονες, απροσδόκητες και ξαφνικές κρίσεις άγχους που διαρκούν συνήθως μερικά λεπτά. Κατά τη διάρκεια αυτών των κρίσεων το άτομο νιώθει τρόμο και πιστεύει πως κινδυνεύει και απειλείται σωματικά. α καλά νέα είναι ότι οι κρίσεις πανικού μπορούν να αντιμετωπιστούν. Τα κακά νέα είναι ότι δεν είναι εύκολο.
Οι κρίσεις πανικού είναι για όλους τρομακτικές, αλλά ευτυχώς, σωματικά αβλαβή επεισόδια. Μπορούν να συμβούν τυχαία ή μετά από έκθεση σε διάφορες καταστάσεις που προκαλούν άγχος.Οι άνθρωποι που βιώνουν κρίσεις πανικού μπορεί να φοβούνται ότι πεθαίνουν ή ότι πνήγονται. Μπορούν να έχουν πόνο στο στήθος ή πιστεύουν ότι έχουν άλλα συμπτώματα της καρδιακής προσβολής .Μερικοί άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν άλλα συναφή σωματικά συμπτώματα όπως:*Ταχυκαρδία και αίσθημα έντονων παλμών*Ζάλη, αίσθημα αστάθειας ή λιποθυμίας*Δύσπνοια (δυσκολία στην αναπνοή ή αίσθημα ασφυξίας)*Πόνοι στο στήθος ή δυσφορία*Αίσθημα πνιγμού

*Μουδιάσματα ή μυρμηγκιάσεις σε όλο το σώμα

*Ναυτία ή ανακάτεμα στο στομάχι

*Εξάψεις ή κρυάδες

*Εφίδρωση

Περίπου το 5% του πληθυσμού θα βιώσει κρίσεις πανικού στη διάρκεια της ζωής τους. Οι άνθρωποι που έχουν επαναλαμβανόμενες κρίσεις απαιτούν περαιτέρω εκτίμηση.Οι κρίσεις πανικού μπορεί να υποδηλώνουν την παρουσία της κατάθλιψης , ή άλλες μορφές άγχους που βασίζεται σε ασθένειες. Οι κρίσεις πανικού εμφανίζονται ξαφνικά και συχνά απροσδόκητα.

Όταν κάποιος έχει μια κρίση πανικού, μπορεί να αναπτύξει παράλογους φόβους, που ονομάζονται φοβίες. Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να φθάσει στο σημείο όπου η απλή ιδέα του να κάνουμε πράγματα που προηγήθηκαν από την πρώτη επίθεση πανικού προκαλεί τρόμο ή φόβο μελλοντικών κρίσεων πανικού, με αποτέλεσμα το άτομο με διαταραχή πανικού να μην είναι σε θέση ακόμα και βγεί έξω από το σπίτι.

Η διαταραχή πανικού στους εφήβους έχει την τάση να παρουσιάζει παρόμοια συμπτώματα όπως στους ενήλικες. Οι έφηβοι έχουν την τάση να αισθάνονται ότι δεν ζούν πραγματικές καταστάσεις, (είναι σαν να λειτουργούν σε μια ονειρική κατάσταση – derealization), ή να φοβούνται οτι είναι τρελοί ή οτι θα πεθάνουν.

Μην ξεχνάτε οτι μπορείτε να πάθετε κρίση πανικού και όταν όλα στη ζωή σας είναι … τέλεια. Δεν θα πρέπει να σας κάνει εντύπωση το γεγονός ότι παρουσιάζετε κρίσεις πανικού ενώ η ζωή σας πηγαίνει γενικώς καλά. Oι κρίσεις πανικού είναι αντιδράσεις σε εξωτερικά ή εσωτερικά ερεθίσματα και μπορεί να εμφανιστούν ανεξάρτητα από τη γενική κατάσταση της ζωής μας.

Τι μπορούμε να κάνουμε όταν μας επιτεθεί μια κρίση πανικού:

1. Να αποφύγουμε  την αποφυγή. Όσο αποφεύγεις μία κατάσταση η οποία φοβάσαι ότι θα σου προκαλέσει κρίση πανικού, τόσο αυξάνεται το άγχος σου και η πεποίθηση πως κινδυνεύεις. Η αποφυγή βραχυπρόθεσμα και μόνο μειώνει το αίσθημα του φόβου και του άγχους, ενώ μακροπρόθεσμα τα τροφοδοτεί

2. Να βελτιώσουμε τον ρυθμό της αναπνοής μας  Φαίνεται ότι σε κατάσταση άγχους το άτομο τείνει να αναπνέει κοφτά, δίχως να εισπνέει την κανονική ποσότητα αέρα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την κακή αναλογία οξυγόνου και διοξειδίου του άνθρακα στον οργανισμό, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει μια σειρά αρνητικών συμπτωμάτων (π.χ. δυσφορία, ζαλάδα, πονοκέφαλο). Να τι μπορείς να κάνεις: Κάθισε αναπαυτικά σε μια καρέκλα έτσι ώστε η πλάτη σου να βρίσκεται σε ορθή γωνία και τα πόδια σου να ακουμπούν στο πάτωμα. Πάρε μια βαθιά εισπνοή από τη μύτη μετρώντας μέχρι το 4 και στη συνέχεια βγάλε όλο τον αέρα εκπνέοντας από το στόμα, μετρώντας και πάλι αργά μέχρι το 4. Συνέχισε για τουλάχιστον 10 λεπτά, δύο φορές την ημέρα (πρωί – βράδυ). Επίσης, τοποθετήστε τα χέρια σας στο στομάχι σας για να νιώσετε την ταχύτητα της αναπνοής σας. Αυτό μπορεί να σας επιτρέψει να ελέγξετε καλύτερα τα περαιτέρω συμπτώματά σας.

3. Να πούμε  στον εαυτό μας οτι « είμαι σε θέση να μιλήσω και να αναπνεύσω

4.Δοκίμαστε την “απόσπαση προσοχής”. Όταν νιώσεις ότι το άγχος σε κατακλύζει, στρέψε την προσοχή σου σε ένα ουδέτερο γεγονός. Όσο περισσότερο εστιάζεις την προσοχή σου σε άλλες δραστηριότητες (π.χ. συζήτηση με έναν φίλο), τόσο θα μειώνεται η δυσφορία που νιώθεις στο σώμα σου λόγω άγχους, καθώς ουσιαστικά αγνοείς τις αρνητικές σκέψεις που σε αγχώνουν.

Από τις ουσίες όπως η καφεΐνη, το αλκοόλ, και τα ναρκωτικά μπορούν να επιδεινώσουν τις κρίσεις πανικού, και θα πρέπει να τα αποφεύγεται. Άλλες συμβουλές για τη διαχείριση των κρίσεων πανικού περιλαμβάνουν τη συμμετοχή σε αερόβια άσκηση και γιόγκα σε τακτική βάση, δεδομένου ότι οι δραστηριότητες αυτές έχουν βρεθεί επίσης οτι βοηθάνε στην μείωση των κρίσεων πανικού

Μην ξεχνάμε : .Τα συμπτώματα του πανικού παρότι είναι πολύ δυσάρεστα δε δημιουργούν πραγματικούς κινδύνους για τη σωματική σας υγεία. Η κρίση πανικού δεν μπορεί να επιφέρει κανενός είδους μόνιμη βλάβη, είτε στη σωματική είτε στην ψυχική σας υγεία.

 Εξάλλου οι κρίσεις πανικού δεν πρόκειται να σας επηρεάσουν περισσότερο όταν θα είστε έγκυος, αλλά δεν θα επηρεάσουν ούτε και την υγεία του εμβρύου. Μάλιστα οι ορμονικές αλλαγές που παρατηρούνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πιθανό να λειτουργήσουν προστατευτικά ως προς την εμφάνιση κρίσεων πανικού.

Φαρμακευτική αγωγή.

Σε περίπτωση που εκδηλώνεις έντονες και συχνές κρίσεις πανικού είναι πιθανό το άγχος σου να είναι σε τόσο υψηλά επίπεδα ώστε να μην μπορείς να το αντιμετωπίσεις τη δεδομένη στιγμή κατευθείαν με ψυχολογικές τεχνικές. Ο Ψυχίατρος μπορεί να σε κατευθύνει κατάλληλα χορηγώντας σου είτε αγχολυτικά είτε κάποιο από τα νεότερης γενιάς αντικαταθλιπτικά, τα οποία βοηθούν στην αντιμετώπιση των διαταραχών που σχετίζονται με το άγχος. Ωστόσο, φαίνεται ότι η αντιμετώπιση των κρίσεων πανικού με ψυχοθεραπευτικές μεθόδους (και ειδικά μέσω της γνωσιακής ψυχοθεραπείας) οδηγεί σε πιο μόνιμα αποτελέσματα, συγκριτικά με τις φαρμακευτικές παρεμβάσεις.

Η κρίση πανικού αποτελεί μια αγχώδη διαταραχή, η οποία κάνει δύσκολη τη ζωή του ατόμου, καθότι χαρακτηρίζεται από μια σειρά ενοχλητικών ψυχικών και σωματικών συμπτωμάτων. Εάν έχεις οποιοδήποτε σύμπτωμα πανικού, αφού αποκλείσεις την ύπαρξη οργανικής νόσου, απευθύνσου άμεσα σε έναν εξειδικευμένο Ψυχολόγο ή Ψυχίατρο

Πηγή: Iatronet.gr

 

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.