Η μυστηριώδης γοητεία της Σαμοθράκης (έστω και χωρίς απόδειξη)

0
Σκεφτόμουν να της αλλάξω το όνομα, αλλά της ταιριάζει τόσο πολύ το Τζένη που δεν μου πάει η καρδιά. Η Τζενάρα, λοιπόν, μια ζουμερή νησιώτισσα σαν αυτές που βλέπεις σε κάτι παλιές ιταλιάνικες ταινίες, άπλωνε μπουγάδα σε ένα μικροσκοπικό μπαλκονάκι όταν φτάσαμε στο χωριό. «Να βγούμε σίγουρα απ’ το αυτοκίνητο; Γιατί το κτήμα δεν μοιάζει με αυτό που είδαμε στη σελίδα της στο ίντερνετ!» σκέφτηκα. Anyway! Καμιά φορά ένας καλός φωτογράφος μπορεί να κάνει θαύματα! Φτάσαμε στη Σαμοθράκη. Τίποτα δεν μπορεί να μας χαλάσει τη διάθεση… Ούτε ότι το δωμάτιο –τελικά– δεν έχει κλιματιστικό, ούτε ότι δεν έχει τηλεόραση… ούτε, ότι τα δωμάτιά μας βρίσκονται μακριά το ένα από το άλλο… Οι διακοπές μόλις ξεκίνησαν!

Στο νησί περνάς από Αλεξανδρούπολη. Αν δεις τους συνεπιβάτες σου να κουβαλούν κουβέρτες, κατσαρόλες, μπρίκια, ξύλινα όργανα μουσικής και ποιητικές συλλογές, τότε είσαι στο σωστό φέρι. Το λιμάνι της Καμαριώτισσας απογοητεύει, αλλά μην απογοητεύεσαι… δεν είναι αυτό η Σαμοθράκη. Αν στα επόμενα μέτρα σάς κάνουν ωτοστόπ, δεν αλλάξατε δεκαετία… είστε στη Σαμοθράκη!

Διαμονή
Στα Θέρμα χτυπάει η καρδιά του νησιού. Ταβερνάκια, σούπερ μάρκετ, μαγαζάκια… και ένας πλάτανος για τον πρωινό καφέ και την βραδινή μπίρα.

image

Βάθρες
Από τα Θέρμα μπορείς να πας με τα πόδια στη Γριά βάθρα. Περπατάς αρκετά –γι’ αυτό πάρε μαζί σου μόνο τα απαραίτητα– αλλά όταν φτάνεις σκέφτεσαι πως αν υπάρχει παράδεισος θα είναι κάπως έτσι… Πράσινες φυλλωσιές και καταγάλανα γλυκά νερά, ηλιοθεραπεία στα βράχια και βουτιές με το σχοινί.

image

Φαγητό
Το κατσικάκι τέλειο παντού. Επιλέξτε όμως τον Προφήτη Ηλία, ένα χωριό σκαρφαλωμένο στην άκρη του νησιού. Κατά προτίμηση, στο ηλιοβασίλεμα.

Βόλτες και Γλυκά
Βόλτες στα στενάκια της πανέμορφης χώρας και γλυκό στον Λευκό Πύργο της Σαμοθράκης. Προτείνω «πίσσα με πούπουλα» και πεπόνι με γιαούρτι.

image

Μπάνια και πεζοπορίες
Λένε ότι η Σαμοθράκη είναι ένα νησί μυστηριώδες. Και πράγματι είναι. Οι Θεοί του ουρανού και της θάλασσας κατοικούσαν κάποτε εδώ. Στο Ιερό των Μεγάλων Θεών τα Θεία σημάδια είναι ακόμα ανεξίτηλα. Καλύτερα όμως να το επισκεφτείτε σούρουπο, όταν ο ήλιος θα έχει πέσει.Τα βράδια του καλοκαιριού, όταν έχει φεγγάρι, πάνω από το… «Φεγγάρι», έτσι όπως αποκαλούν οι ντόπιοι το όρος Σάος (την ψηλότερη κορυφή) η ενέργεια είναι μοναδική. Το Σάος αγαπούν και όσοι λατρεύουν τις πεζοπορίες.
Από το όρος έρχεται το ποτάμι του Φονιά. Ο ψηλότερος καταρράκτης βρίσκεται εκεί, ύψος 35 μέτρα. Κατεβαίνοντας, ο Φονιάς δημιουργεί μια σειρά από μικρές και μεγάλες βάθρες. Ο βαθμός δυσκολίας μεγαλώνει σταδιακά. Μυστήρια, μύθοι αλλά και πραγματικά γεγονότα ακολουθούν τον Φονιά. Το όνομά του άλλωστε τα λέει όλα.

Η Νίκη… της Σαμοθράκης
Το νησί είναι γνωστό για την Νίκη της Σαμοθράκης. Μην ψάξετε να την βρείτε. Είναι στο Λούβρο. Στη θέση της θα βρείτε ένα ομοίωμα. Στο Λούβρο τρία εκθέματα αφήνουν τον κόσμο αποσβολωμένο. Η Τζιοκόντα, η Αφροδίτη της Μήλου και η Νίκη της Σαμοθράκης. Ειδικά η Νίκη, τοποθετημένη σε ένα μοναδικό σημείο στο τέλος μιας τεράστιας σκάλας, μαγεύει με την ομορφιά της. Όσα κλικ κι αν κάνουν οι Κινέζοι, από όποια γωνία κι αν την φωτογραφίσουν, η ομορφιά της δεν απαθανατίζεται με τίποτα. Τα μάτια σου βουρκώνουν, αισθάνεσαι περήφανος που είσαι Έλληνας και θέλεις να την πάρεις και να φύγετε… Με τη Νίκη που θα βρεις στο νησί… δυστυχώς δεν θα αισθανθείς τίποτα από αυτά…

image

Παραλίες
Τρεις παραλίες ξεχωρίζουν…
Η Παχιά Άμμος είναι μια τεράστια χρυσαφένια αμμουδιά στο νοτιότερο σημείο του νησιού.
Ο Βάτος, μια αμμουδιά, περιστοιχισμένη από ψηλούς βράχους με σπηλιές.
Ο Κήπος, μια βοτσαλωτή απέραντη παραλία που θυμίζει σελινιακό τοπίο.

Θερμά Λουτρά
Για τα θερμά Λουτρά δεν θα πω πολλά… Θα πω μόνο πως ο θρύλος θέλει τη μητέρα του Μ. Αλέξανδρου, που δεν μπορούσε να κάνει παιδιά… να μένει έγκυος μετά την επίσκεψή της στα λουτρά… Έγκυος στον Μ. Αλέξανδρο…!
Στα λουτρά θα συναντήσεις εναλλακτικές παρέες, ερωτευμένα ζευγαράκια, οικογένειες με παιδιά και ηλικιωμένες κυρίες από την Καβάλα και την Αλεξανδρούπολη που έχουν έρθει για τις ιαματικές ιδιότητες των λουτρών (ιωδιούχα και θειούχα μαζί) και έχουν πάντα όρεξη για κουβέντα.

Μια συμβουλή…
Μην πάρετε μαζί σας ψηλά τακούνια και καλλυντικά! Δεν θα τα χρειαστείτε! Κι αν τα χρησιμοποιήσετε θα είστε σαν τη μύγα μες στο γάλα! Σας το λέω εγώ που πήρα…

Και μια ευχή
Να πάτε με τα πόδια στην πλησιέστερη παραλία, στα Θέρμα, να σας πιάσει καλοκαιρινή μπόρα, να τρέξετε να κρυφτείτε στο beach bar και να γνωρίσετε αγνώστους χορεύοντας με μία μπίρα στο χέρι.

Ημερμηνία αναχώρησης
Από αυτό το νησί κανένας δεν θέλει να φύγει. Καθημερινά, δεκάδες τουρίστες αλλάζουν και ξαναλλάζουν την ημερομηνία αναχώρησης, προκειμένου να μείνουν έστω και μία μέρα επιπλέον.

Έτσι για την ιστορία…
Η Τζενάρα απόδειξη δεν έδωσε. Είπα όμως να τη ζητήσω έτσι γιατί θυμήθηκα εκείνο το παλιό σύνθημα του Μάνου, «αγαπάς την Ελλάδα, απόδειξη». Τότε η Τζένη έπαιξε το γνωστό μονόπρακτο.. που μάλλον έχει παίξει πολλές φορές… «Τι να την κάνεις εσύ, κούκλα μου, την απόδειξη… Στη Σαμοθράκη η σεζόν είναι μικρή… το κράτος μας μας τα παίρνει όλα, όλα πάνε στους φόρους κ.λπ. κ.λπ. κ.λπ.». Και μπορεί απόδειξη να μην πήραμε, μας υποσχέθηκε, όμως, ότι την επόμενη χρονιά θα μας βάλει σε διπλανά δωμάτια γιατί ήμασταν παιδιά καλά και φρόνιμα.

Το νησί σου
Λένε πως υπάρχει ένα νησί για τον καθένα… μήπως η Σαμοθράκη είναι το δικό σου;

ΤΗΣ ΒΕΛΙΚΑ ΚΑΡΑΒΑΛΤΣΙΟΥ-πηγη: www.athensvoice.gr

 

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.