Από το 2017 το «Λύκειο Επιδαύρου»…

0

Από το καλοκαίρι του 2017 θα ξεκινήσει να λειτουργεί το «Λύκειο Επιδαύρου», το Διεθνές Θερινό Σχολείο Αρχαίου Δράματος, που θα πραγματοποιείται σε συνεργασία με το δήμο Επιδαύρου και άλλους τοπικούς φορείς. Την ανακοίνωση για τη λειτουργία του έκανε, το Σάββατο που μας πέρασε, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Ελληνικού Φεστιβάλ, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος.

Νέοι ηθοποιοί και σπουδαστές από όλο τον κόσμο θα έχουν την ευκαιρία να διευρύνουν τις γνώσεις τους και να ασκηθούν ειδικά στο πεδίο του αρχαίου δράματος, θέτοντας ξανά στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος την Επίδαυρο η οποία, με την πρωτοβουλία αυτή αναμένεται να αναβαθμιστεί πνευματικά και αναπτυξιακά. Στο Λύκειο Επιδαύρου θα συμμετέχουν 300 μαθητές τον χρόνο (150 σε δύο περιόδους διάρκειας 15 ημερών η καθεμία).

Απώτερος στόχος είναι «να ‘ανοίξει’ το πρόγραμμα σπουδών σε νέους σκηνοθέτες, θεατρολόγους, μουσικούς, χορογράφους και χορευτές, θεατροπαιδαγωγούς κλπ. Σκοπός είναι επίσης να απευθύνεται σε σπουδαστές που θα συμμετέχουν σε εργαστήρια, φοιτητές ενδυματολογίας, σκηνογραφίας, φωτισμού, θεατρικής παραγωγής, αλλά και νέους που επιθυμούν να αποκτήσουν εμπειρία οργάνωσης της κατασκήνωσης και πολιτιστικής διαχείρισης», επεσήμανε ο κ. Θεοδωρόπουλος.

Οι φοιτητές, μαζί με τους καθηγητές τους, θα φιλοξενούνται σε κατασκήνωση που θα δημιουργηθεί σε δασική έκταση 20 στρεμμάτων. Η έκταση (που παραχωρήθηκε από τον δήμο στο Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου και για την οποία υπάρχει θετική έγκριση του Δασάρχη) βρίσκεται στη διασταύρωση ανάμεσα στο Λυγουριό και στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου. Επίσης, για τις ανάγκες του Λυκείου, θα αξιοποιηθούν χώροι που βρίσκονται κοντά στο Αρχαίο Θέατρο (Δημοτικά Σχολεία σε χρήση ή που έχουν πάψει να λειτουργούν στην Αρχαία και Νέα Επίδαυρο, το Γυμνάσιο στο Λυγουριό κλπ.), ενώ θα αξιοποιηθεί και το Μικρό Θέατρο Επιδαύρου, που θα αποτελέσει έναν από τους κύριους χώρους των εργαστηρίων, διαλέξεων και παρουσιάσεων των εργασιών στο πλαίσιο των σπουδών (παράλληλα το θέατρο αυτό, ως αμφιθέατρο του Λυκείου, θα φιλοξενεί συνέδρια, και εκδηλώσεις με αφετηρία το πρόγραμμα του Λυκείου, ανοιχτές στο κοινό).

Για το 2017 η πρώτη περίοδος διδασκαλίας θα διαρκέσει από τις 22 Ιουνίου ως τις 6 Ιουλίου και από τις 10 ως τις 24 Ιουλίου. Όπως τονίστηκε, η γνώση που θα παρέχεται θα είναι υψηλού επιπέδου, από εξέχοντες καλλιτέχνες δασκάλους, Έλληνες και ξένους, που διαθέτουν μια προσωπική ερμηνευτική άποψη για το αρχαίο δράμα.

Για την επιλογή των σπουδαστών θα υπάρχει συνεργασία του Φεστιβάλ με κορυφαίες δραματικές σχολές, πανεπιστήμια και καλλιτεχνικούς οργανισμούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό (σχετικές επαφές έχουν ήδη ξεκινήσει) οι οποίοι, σε συνεργασία με το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Ελληνικού Φεστιβάλ, θα επιλέγουν τους σπουδαστές με κριτήρια που θα θέτει το Λύκειο και με πιθανότητα συγχρηματοδότησής τους.

Όπως δήλωσε ο κ. Θεοδωρόπουλος στη σχετική συνέντευξη Τύπου «Από την πρώτη μέρα που ανέλαβα τα καθήκοντά μου έθεσα ως πρωταρχικό στόχο τη σύνδεση της καλλιτεχνικής διαδικασίας με την εκπαίδευση και τον διάλογο στον χώρο των παραστατικών τεχνών, και αυτόν ακριβώς τον στόχο στο υψηλότερο επίπεδο υπηρετεί η ίδρυση του Λυκείου Επιδαύρου».

«Στόχος είναι η λειτουργία του Λυκείου να συμπίπτει με το Φεστιβάλ, έτσι ώστε το καλλιτεχνικό και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα να αλληλοσυμπληρώνονται και να εμπλουτίζει το ένα το άλλο, λ.χ. με παρακολούθηση παραστάσεων, συναντήσεις με τους συντελεστές τους, ομιλίες, παρακολούθηση δοκιμών κλπ.», επεσήμανε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Ελληνικού Φεστιβάλ.

Για την υλοποίηση της ιδέας του Λυκείου Επιδαύρου υπάρχει ήδη στενή συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση (τον Δήμο Επιδαύρου, την Περιφέρεια Πελοποννήσου, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας, την Υπηρεσία Αρχαιολογικού χώρου Επιδαύρου και άλλους φορείς), καθώς και με το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου που έχει έδρα το Ναύπλιο.

Πηγή: http://www.ert.gr/ από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.