ΟΑΕΕ: Οι ασάφειες φέρνουν «παρεξηγήσεις»…

0

Με δελτίο τύπου προσπάθησε η Διοίκηση του ΟΑΕΕ, να αποσαφηνίσει το θέμα της χορήγησης προσωρινής σύνταξης, σε ασφαλισμένους/ες με ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Το δελτίο τύπου αναφέρεται στην Εγκύκλιο 20/2016 (τη δημοσιεύσαμε χθες στο σχετικό άρθρο μας) και δίνει τη σαφή πληροφορία που δεν έδινε η εν λόγω εγκύκλιος για το ληξιπρόθεσμο ποσό, μέχρι το οποίο θα χορηγείται η προσωρινή σύνταξη.
Συγκεκριμένα η Διοίκηση του ΟΑΕΕ αναφέρει:

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ,ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ
ΟΑΕΕ ΓΡ. ΔΙΟΙΚΗΤΗ                                    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΒΑΣΕΙ ΑΡ.29 ΤΟΥ Ν.4387/2016 ΣΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΟΑΕΕ

Σχετικά με την υπ’αρ.20/2016 (αρ.πρωτ. ΔΙΠΣΥΝ/Φ1/9/1138740/4-8-2016) εγκύκλιο του ΟΑΕΕ, (ΑΔΑ ΩΓ2Α4691Ω3Η68) και την ερμηνεία που δόθηκε από μερίδα του Τύπου διευκρινίζονται τα εξής:

  1. Σύμφωνα με την διάταξη του αρ.29 παρ.7 περίπτωση η του ν.4387/2016 χορηγείται προσωρινή σύνταξη και στους αυτοαπασχόλουμενους και ελεύθερους επαγγελματίες και στην περίπτωση που υπάρχουν οφειλές από ασφαλιστικές εισφορές, ποσού που δεν υπερβαίνει τα προβλεπόμενα από τις σχετικές διατάξεις ποσά. Για τον ΟΑΕΕ το όριο ανέρχεται στο ποσό (οφειλές και προσαυξήσεις) των  20.000€ (αρ.43 του ν.3996/2011).Επομένως, ο ΟΑΕΕ χορηγεί προσωρινές συντάξεις και σε οφειλέτες μέχρι του ποσού των 20.000€.
  2. Η εγκύκλιος που αναφέρεται παραπάνω, δεν τροποποιεί την διάταξη. Ούτε προκύπτουν από αυτή ότι ο ΟΑΕΕ δεν χορηγεί συντάξεις στους οφειλέτες γενικά. Αποτελεί εσωτερικό έγγραφο που απευθύνεται στις αρμόδιες διευθύνσεις του ΟΑΕΕ και δίνει οδηγίες ώστε «στο πλαίσιο εφαρμογής της» να χορηγούνται προσωρινές συντάξεις σε όλους τους δικαιούχους γήρατος-αναπηρίας-θανάτου.Για λόγους διαδικαστικούς – ως προς τον τρόπο παρακράτησης τη οφειλής- διευκρινίζεται για τους οφειλέτες στη σελ.2 περ.5 ότι: «για ασφαλισμένους με ληξιπρόθεσμες οφειλές θα ακολουθήσουν οδηγίες, μετά την παροχή διευκρινήσεων από το αρμόδιο Υπουργείο,  κατόπιν ερωτήματός μας σχετικά με τον τρόπο παρακράτησης οφειλών από την προσωρινή και οριστική σύνταξη».
  3. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι όσοι δημοσιογράφοι υποστηρίζουν τα αντίθετα δεν διάβασαν ολόκληρο το κείμενο της εγκυκλίου.

Ας δούμε όμως και την εγκύκλιο που στη 1η σελίδα της και στη παράγραφο 4α,β,γ πριν την παράγραφο της σελ 2 που αναφέρει το Δελτίο Τύπου.
Θα ήταν λοιπόν καλό οι υπηρεσίες που συντάσσουν τις εγκυκλίους, να είναι απόλυτα σαφείς ακριβώς για να μην δημιουργούνται παρεξηγήσεις.

oaee foto 2

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.