Κρίση και στην ποιότητα ζωής στην Αθήνα

0

Η Αθήνα συμπεριλαμβάνεται στις δέκα πόλεις που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης την τελευταία πενταετία, μεταξύ 140 πόλεων του πλανήτη, με βάση το δείκτη Liveability Ranking του Economist Intelligence Unit (EIU).

Ο δείκτης του EIU εξετάζει τις συνθήκες διαβίωσης στις 140 πόλεις με βάση πέντε κατηγορίες (σταθερότητα / εγκληματικότητα, υπηρεσίες υγείας, πολιτισμός και περιβάλλον, υπηρεσίες εκπαίδευσης και υποδομές). Οι πόλεις τελικά βαθμολογούνται από 1 – 100 με βάση 30 υποδείκτες που εντάσσονται στις πέντε κατηγορίες που προναφέρθηκαν.

Η Αθήνα βρίσκεται φέτος στην 69η θέση, με βαθμολογία 75 που δεν θεωρείται πολύ άσχημη. Οι αναλυτές του EIU έχουν δημιουργήσει πέντε κατηγορίες πόλεων, ανάλογα με τη βαθμολογία, με τη πρωτεύουσα της Ελλάδας να βρίσκεται στη δεύτερη κατηγορία (70 – 80) με τις πόλεις όπου “η καθημερινή ζωή είναι εντάξει, σε γενικές γραμμές, αλλά μπορεί να υπάρχουν προβλήματα σε ορισμένα σημεία”. Στην ανώτερη κατηγορία, με βαθμολογία 80 – 100, εντάσσονται οι πόλεις που προσφέρουν τις καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.

Φέτος στην πρώτη δεκάδα βρίσκονται τρεις πόλεις από την Αυστραλία (Μελβούρνη, που παίρνει και την πρώτη θέση, Αδελαϊδα και Περθ) και τρεις πόλεις από τον Καναδά (Βανκούβερ, Τορόντο και Κάλγκαρι). Η δεκάδα συμπληρώνεται από τη Βιέννη (στη δεύτερη θέση), το Ωκλαντ της Νέας Ζηλανδίας, το Ελσίνκι και το Αμβούργο. Και οι δέκα πόλεις πλησιάζουν το τέλειο, αφού βαθμολογούνται με 95 και πάνω, με τη Μελβούρνη στο 97,5.

Στη χειρότερη δεκάδα βρίσκονται, όπως είναι φυσικό, πόλεις εντός εμπόλεμων ζωνών ή σε φτωχές περιοχές του πλανήτη. Στην τελευταία θέση είναι Δαμασκός, ενώ στην τελευταία δεκάδα βρίσκονται και η Τρίπολη της Λιβυής, το Λάγος της Νιγηρίας, η Ντάκα (πρωτεύουσα του Μπαγκλαντές), το Αλγέρι, το Καράτσι στο Πακιστράν και το Κίεβο.

Οι αναλυτές του EIU συμπεριλαμβάνουν την Αθήνα, μαζί με το Παρίσι, την Αγία Πετρούπολη, το Ντιτρόιτ των ΗΠΑ, το Κίεβο, τη Δαμασκό, το Καράκας της Βενεζουέλας, κλπ, στις πόλεις όπου την τελευταία πενταετία χειροτέρευσαν οι συνθήκες διαβίωσης. Το Παρίσι “πληρώνει” τις τρομοκρατικές επιθέσεις, το Ντιτρόιτ τα γνωστά επεισόδια εξαιτίας της φυλετικής διαμάχης λευκών και εγχρώμων, η Αθήνα πληρώνει την πολυετή οικονομική κρίση και την αδιαφορία των υπευθύνων εξαιτίας των οποίων μεγάλα τμήματα του κέντρου της πόλης εγκαταλείφθηκαν.

 

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.