POS,ταμειακές,ακατάσχετος λογαριασμός: Προβληματισμοί & προβλήματα

1

Με πολύ κουβέντα, άπειρα σενάρια και προτάσεις, το Υπουργείο Οικονομικών και οι φορείς της αγοράς, παρουσιάζουν το τελευταίο διάστημα τα σχέδια τους με κύριο αντικείμενο-όπως ισχυρίζονται- τη πάταξη της φοροδιαφυγής.

Τελευταία εξέλιξη στο θέμα αυτή υπήρξε η συνάντηση του κ.Τρ. Αλεξιάδη με την ΕΣΕΕ, όπου αφού κατατέθηκαν προτάσεις από την πλευρά της δεύτερης, φάνηκε ότι υπήρξε συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, στον τρόπο λειτουργίας του Ειδικού Επαγγελματικού Λογαριασμού μέσω του οποίου θα γίνονται οι συναλλαγές με κάρτες, καθώς και άλλων μορφών συναλλαγών μέσω του Ιντερνέτ.

Η βάση της πρότασης της ΕΣΕΕ αφορά στη θεσμοθέτηση και λειτουργία ενός «ειδικού επιχειρηματικού λογαριασμού» που θα τροφοδοτεί τις υποχρεώσεις προς το δημόσιο και τις λειτουργικές δαπάνες.
Ειδικότερα, θα περιλαμβάνει την δυνατότητα κάθε επιχείρησης που έχει πληγεί από την κρίση να γνωστοποιήσει έναν λογαριασμό σε πιστωτικό ίδρυμα, ο οποίος θα μπορεί, ακόμη και μετά την εντολή δέσμευσης, να τροφοδοτεί τις βασικές λειτουργίες της επιχείρησης με πάγιες τραπεζικές εντολές (πληρωμή: μισθοδοσίας, οφειλών προς το Δημόσιο και Ασφαλιστικά ταμεία, λογαριασμών ΔΕΚΟ, δανείων, ενοικίων και προμηθευτών). Περαιτέρω, ο σχετικός λογαριασμός προτείνεται να συνδεθεί με τις εισπράξεις της επιχείρησης μέσω e-banking και από χρήση πλαστικού χρήματος εκ μέρους των καταναλωτών. Ο λογαριασμός θα μπορεί να καθορίζεται ως προς το ακατάσχετο ποσό, από τα απολογιστικά δεδομένα της οικονομικής λειτουργίας κάθε επιχείρησης.
Μάλιστα όπως αναφέρεται και στο Δελτίο Τύπου της ΕΣΕΕ “Η συνάντηση διεξήχθη σε πολύ θετικό κλίμα”.
Εν κατακλείδι φαίνεται ότι  και πάλι οριστικές αποφάσεις και για τα 2 θέματα που έθεσε η ΕΣΕΕ,  θα υπάρξουν σε επόμενες συναντήσεις διότι τα σχέδια θα πρέπει να παρουσιασθούν  στους εκπροσώπους των Θεσμών οι οποίοι διατηρούν επιφυλάξεις και αντιρρήσεις και για τον  «ειδικό επιχειρηματικό λογαριασμό», αλλά και για το “ζωντάνεμα” της ρύθμισης των 100 δόσεων.
Περαιτέρω όμως όλη αυτή η συλλογιστική και οι προεκτάσεις της, που αφορούν στην υποχρεωτικότητα της εγκατάστασης των POS, στη σύνδεση των Ταμειακών μηχανών με την ΓΓΔΕ, το ρόλο των Τραπεζικών οργανισμών αλλά και στη πρακτική δυνατότητα των ήδη υπαρχόντων συστημάτων της ΓΓΔΕ(taxis) να υποστηρίξει το εγχείρημα, δεν διαφαίνεται να είναι τόση απλή.

Πρόσφατα διαβάσαμε στις 22/08 από το https://www.taxheaven.gr, μια εμπεριστατωμένη μελέτη από την “Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας” , η οποία επισημαίνει:

“…Τα προβλήματα που εντοπίζουμε σε σχέση με το πως λειτουργεί σήμερα και όπως προδιαγράφεται να εξελιχθεί στο άμεσο διάστημα το πλαίσιο των ηλεκτρονικών συναλλαγών, της διασύνδεσης ταμειακών μηχανών και POS με το TAXIS, καθώς και της διαμεσολάβησης των τραπεζικών ιδρυμάτων, είναι τα εξής:
– τεχνικά ανέφικτη λύση online διασύνδεσης με τη ΓΓΠΣ
– τεχνικά μη επεκτάσιμη λύση (scalability), δυσκολία στη συντήρηση
– μεγάλο κόστος εγκατάστασης και συντήρησης για τις επιχειρήσεις
– εξαιρετικά μικρό χρονικό περιθώριο μετάβασης στο νέο καθεστώς
– θεσμικά, νομικά και οικονομικά προβληματική εμπλοκή των τραπεζών
– εξαιρετικά μεγάλες τραπεζικές προμήθειες (POS), ως ποσοστό επί του ΑΕΠ
– παραχώρηση τεράστιου όγκου προσωπικών και εμπορικών δεδομένων
– τεράστιος όγκος φορολογικής εργασίας στις τράπεζες (αρμοδιότητα ΓΓΔΕ/ΓΓΠΣ)
– μη ενσωμάτωση υπηρεσιών πληρωμής εντός του TAXIS (εκτός τραπεζών)…”
                            (¨Όλη τη μελέτη μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ )
Αν λάβουμε λοιπόν υπ’ όψιν μας τη παραπάνω μελέτη, αλλά και το θέμα ότι ως πρόταση συζητείται για μεγάλο διάστημα χωρίς συγκεκριμένα χρονοδιαγραμμάτα με παραπομπές σε επόμενες συσκέψεις και συναντήσεις, εκτιμούμε ότι η λύση που θα βρεθεί θα είναι “προσωρινή” χωρίς το επιθυμητό αποτέλεσμα -η πάταξη της φοροδιαφυγής- τελικά να είναι εφικτό.
Περισσότερο εκφοβιστικά φαίνεται ότι θα λειτουργήσει η υποχρεωτικότητα των POS για τις επιχειρήσεις σε συνάρτηση με την έκδοση των αποδείξεων, χωρίς να παράγει αποτελέσματα  ουσίας στη διασταύρωση και στον έλεγχο των συναλλαγών, που θα οδηγεί στο αποτέλεσμα.
Ίσως να είναι ένα πρώτο βήμα, αλλά ο δρόμος φαντάζει μακρύς…
Τέλος στο θέμα του ακατάσχετου λογαριασμού και της υποχρεωτικότητας εγκατάστασης των POS, θα πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν δύο ακόμα καθοριστικούς παράγοντες : α) Την “επιθυμία” των Τραπεζών να συνεργαστούν χωρίς τη μονόπλευρη αντίληψη στήριξης των κερδών τους και μόνο και β) Τις “επιθυμίες” των θεσμών που τα τελευταία 7 χρόνια, δείχνουν να επιβάλλονται συλλήβδην στις Ελληνικές κυβερνήσεις.
Ας περιμένουμε λοιπόν τις εξελίξεις στο θέμα αυτό, που σίγουρα θα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες.
Τάσος Σακελλαρόπουλος /Λογιστής-Φοροτεχνικός

1 Σχόλιο

  1. https://www.i-spirit.gr/syndesi-ilektronikis-timologisis-me-ta-mihanimata-apodohis-karton-pos
    Χρησιμοποιείστε την λειτουργία : «σύνδεση με τερματικό πληρωμών» της εφαρμογής i-spirit και επωφεληθείτε από τους αυτοματισμούς και την ασφάλεια που σας προσφέρει η ενότητα.

    Αυτόματη σύνδεση του i-spirit με το τερματικό P.O.S
    Αποστολή του ποσού προς είσπραξη στο P.O.S μέσα από την εφαρμογή i-spirit
    Επιστροφή του αριθμού έγκρισης της συναλλαγής από την τράπεζα, στο παραστατικό (απόδειξη ή τιμολόγιο) που θα εκδώσετε
    Αυτόματη οριστικοποίηση του παραστατικού
    Διασφάλιση της ηλεκτρονικής συναλλαγής (ηλεκτρονικό τιμολόγιο) με την εκκαθάριση συναλλαγών πωλήσεων μέσω παρόχου πληρωμών
    Διαβάστε το σχετικό άρθρο για τα οφέλη της σύνδεσης

    Διαβάστε το σχετικό άρθρο για την διασφάλιση των ηλεκτρονικών τιμολογίων

    Το ετήσιο κόστος της ενότητας σύνδεση με τερματικό πληρωμών είναι 50€ πλέον Φ.Π.Α

    Η υπηρεσία σας παρέχεται με την συνεργασία της ηλεκτρονικής τιμολόγησης i-spirit και της Cardlink

    Συμπληρώστε την φόρμα ενδιαφέροντος δωρεάν και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.