www.sepenet.gr: Πληροφορίες από μια συνάντηση με τους Λογιστές

0

Με ανάρτηση τους, στο Facebook λογιστές-εκπρόσωποι της Διαδικτυακής Ομάδας Παρέμβασης Λογιστών Φοροτεχνικών, αναφέρθηκαν στη συνάντηση της περασμένης εβδομάδας με τον  ειδικό γραμματέα του ΣΕΠΕ, Κο Τυλιγαδά, και στα θέματα που τέθηκαν καθώς και στις απαντήσεις που έλαβαν από τον ειδικό Γραμματέα.
Η ανάρτηση στο Facebook έγινε από τον κ. Αποστόλη Καραχάλιο, που συμμετείχε στη Συνάντηση.

Παραθέτουμε αυτούσια την ανάρτηση:

Τη Τρίτη 27/9/2016 συναντηθήκαμε ως ΔΟΠΛΦ με τον ειδικό γραμματέα του ΣΕΠΕ, Κο Τυλιγαδά. Ο κος Τυλιγαδάς, αφού άκουσε τα αιτήματα και τις απορίες-ανησυχίες που έχουν δημιουργηθεί στους συναδέλφους από την υποχρέωση εγγραφής των εργοδοτών στο SepeNET μας απάντησε τα παρακάτω:

Θυμίζω πως αυτά που γράφω παρακάτω είναι οι επίσημες διατυπώσεις του Κου Τυλιγαδά για το θέμα, αφού έλαβε γνώση των αιτημάτων μας, και ΟΧΙ ΔΙΚΕΣ ΜΟΥ.

1) Η Υ.Α. 34331/Δ9.8920/2016 για την εφαρμογή του SepeNET αναφέρει ως καταληκτική ημ/νια τις 30/9/2016, αλλά δεν αναφέρει κάτι για επιβολή προστίμου για εγγραφές που θα πραγματοποιηθούν μετα τη συγκεκριμένη ημερομηνία.
2) Μας παρουσίασε το SepeNet ως ένα εργαλείο ελέγχου. Θα βοηθήσει να τελειώσει η σύγχυση που υπάρχει με εταιρείες που εμφανίζουν διπλά (και τριπλά) ΑΜΕ, ενημέρωση του ΣΕΠΕ σε πραγματικό χρόνο για τη κατάσταση των επιχειρήσεων που απασχολούν προσωπικό, καθώς και το τέλος της γραφειοκρατίας που έχει να κάνει με τη προσέλευση στα κατά τόπους ΣΕΠΕ, περιορίζοντας τα τελευταία (πιθανόν από τον 6/2017) ΜΟΝΟ σε ρόλο ελεγκτικό.
3) Κατά τα λεγόμενα του, δεν υπήρχε η δυνατότητα «ενσωμάτωσης» των υπηρεσιών στο ΕΡΓΑΝΗ, καθώς θα πρόκειται για εντελώς διαφορετικό εργαλείο, το οποίο όμως θα αλληλεπιδρά με τα συστήματα Εργάνη και Taxis net.
4) Ξεκαθάρισε ότι το SEPENet αφορά ΜΟΝΟ τους εργοδότες και όχι τους λογιστές-φοροτεχνικούς. Για αυτό το λόγο και επιτρέπεται μόνο η είσοδος με μοναδικό E-mail κάθε φορά, αν και, όπως μας είπε, έχει προβλεφθεί η καταχώρηση E-mail λογιστικού γραφείο (διαδικασία η οποία περιγράφεται αναλυτικά στις νέες διευκρινήσεις για τη λειτουργία του Site.)
5) Μας προέτρεψε να χρησιμοποιούμε τη δ/νση του helpdesk καθώς και τη γραμμή τηλεφωνικής υποστήριξης (όταν γίνει διαθέσιμη) για να επισημαίνουμε οποιαδήποτε δυσλειτουργία. Πάνω σε αυτό το θέμα ξεκαθάρισε ότι η τηλεφωνική εξυπηρέτηση θα είναι πλήρως λειτουργική, αντίθετα με την «ανυπαρξία» της αντίστοιχης υπηρεσίας του Εργάνη (πάνω σε αυτό του εκθέσαμε εντόνως τους προβληματισμούς μας, με τους οποίους συμφώνησε).
6) Αναγνώρισε ότι κατά τη πρώτη περίοδο υπήρξαν τεχνικές δυσλειτουργίες σχετικά με την εγγραφή το σύστημα, στίς οποίες όπως μας είπε έδειξαν τη δέουσα προσοχή για την επίλυση τους και μας διαβεβαίωσε ότι πλέον οι εγγραφές γίνονται χωρίς προβλήματα.
7) Μας είπε ότι αναγνωρίζει πως η όλη διαδικασία έγινε γρήγορα χωρίς να προλάβουν να διατυπωθούν λεπτομέρειες για τη λειτουργία. Μας είπε πως η λειτουργία του sepenet υπολογίζεται να αρχίσει την Τετάρτη 5/10/2016, δίνοντας ωστόσο τη δυνατότητα για χρήση ορισμένων μόνο υπηρεσιών. Σταδιακά θα προστίθενται και νέες λειτουργίες μέχρι τη 1/1/2017 όπου όπως μας είπε το σύστημα θα είναι πλέον πλήρως λειτουργικό.

Από τα λεγόμενα του καταλάβαμε ότι θεωρεί το εν λόγω διάστημα (από 5/10/2016 έως και μετά την 1/1/2017) ως «δοκιμαστική» περίοδο, επί λέξει είπε: να κάνουμε υπομονή 3-4 μήνες για να δούμε πως δουλεύει και για να λυθούν τα όποια προβλήματα παρουσιαστούν κατά τη περίοδο πρώτης εφαρμογής.
Τέλος μας είπε ότι ο ίδιος είναι υπεύθυνος μόνο για το λειτουργικό κομμάτι, τονίζοντας μας ότι δεν μπορεί να παρέμβει επί της νομοθεσίας, κοινώς εφαρμόζει ότι ψηφίζεται, μας προέτρεψε ωστόσο να απευθυνθούμε στον Κο Σούκο ο οποίος είναι σε θέση να ακούσει τους όποιους προβληματισμούς έχουμε πάνω στη νομοθεσία και τα προβλήματα που απορρέουν απο αυτή.

Συνάντηση με τον Κο Σούκο έχει ήδη ζητηθεί και αναμένουμε απάντηση από τη γραμματεία του.

Δείτε ακόμα: www.sepenet.gr: Νέες υπηρεσίες «Υπό κατασκευή» (Πληροφορίες-Παράταση)

ΚΑΤΑΛΗΚΤΙΚΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΓΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ:
ΔΕΥΤΕΡΑ 31/10/2016 

 

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.