Ο ΟΑΕΔ αφήνει εκτός δύο προγραμμάτων τους ανάπηρους

0

Στην καταγγελία ότι αποκλείονται οι νέοι με αναπηρία από τα προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας, προέβη η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ).

Όπως τονίζεται στην σχετική ανακοίνωση, στις προσκλήσεις που δημοσίευσε ο ΟΑΕΔ για τα δύο προγράμματα που αφορούν ανέργους νέους ηλικίας 18 – 24 και 25 – 29 ετών και προσφέρουν απόκτηση εργασιακής εμπειρίας σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα και σε ΚΟΙΝΣΕΠ, χρησιμοποιείται με «στρεβλό τρόπο, το θετικό μέτρο δράσης των υποχρεωτικών τοποθετήσεων ή άλλως σύστημα ποσόστωσης στην απασχόληση», που ισχύει για τα ΑΜΕΑ. Έτσι, αντί για κριτήριο συμμετοχής στο πρόγραμμα, μετατρέπεται σε κριτήριο αποκλεισμού.

Η ΕΣΑμεΑ επισημαίνει ότι το γεγονός της υλοποίησης «στοχευμένης δράσης για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας αποκλειστικά και μόνο για τους νέους με αναπηρία δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι για τον αποκλεισμό τους από τα συγκεκριμένα Προγράμματα, εφόσον είναι υποχρεωτική η οριζόντια ενσωμάτωση της διάστασης της αναπηρίας στο σύνολο των Πράξεων του ΕΣΠΑ 2014- 2020».

Τονίζεται επίσης, ότι στοχευμένη δράση αντίστοιχου τύπου που να απευθύνεται αποκλειστικά και μόνο σε νέους με αναπηρία ούτως ή άλλως πρέπει να υλοποιηθεί, και μάλιστα άμεσα, επειδή οι νέοι με αναπηρία αντιμετωπίζουν αυξημένα εμπόδια στην προσπάθειά τους να ενταχθούν στον εργασιακό στίβο σε σχέση με τους υπόλοιπους νέους.

Για το λόγο αυτό, η Συνομοσπονδία ζητά να τροποποιηθούν οι σχετικές ΚΥΑ και να συμπεριληφθούν και ανάπηροι, νέοι σε ηλικία, στα δύο παραπάνω προγράμματα.

 

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.