Πιο ακριβό το πετρέλαιο θέρμανσης εφέτος… (Τα πρώτα στοιχεία)

0

Περίπου στα 93 λεπτά το λίτρο θα διαμορφωθεί κατά τα φαινόμενα η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στην έναρξη της περιόδου διάθεσης του που ξεκινά το Σάββατο 15 Οκτωβρίου.
Με βάση τα σημερινά δεδομένα των διεθνών τιμών και της ισοτιμίας ευρώ / δολαρίου. Η τιμή είναι αυξημένη, σε σχέση με πέρυσι, εξαιτίας κυρίως της ανόδου της φορολογίας (Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης και ΦΠΑ).

Αυτοί όμως που έχουν επιλέξει το φυσικό αέριο ως μέσο θέρμανσης  θα έχουν φέτος χαμηλότερο κόστος στη κατανάλωση, σε σχέση με πέρυσι, λόγω της υποχώρησης των διεθνών τιμών, αλλά και της μείωσης της φορολογίας από τον Ιανουάριο. .

Πέρυσι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης κυμάνθηκε στα 83-85 λεπτά το λίτρο. Η αύξηση φέτος αποδίδεται,
1. Στην άνοδο του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (από 23 σε 28 λεπτά το λίτρο)
2.Στον αυξημένο ΦΠΑ από 23% σε 24%.και
3.Στο κατά ένα λεπτό περίπου υψηλότερες  οι τιμές του διυλιστηρίου.

Τέλος τα στοιχεία που δίνει ο Σύνδεσμος των Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών, δείχνουν ότι οι φόροι καλύπτουν το 51,1% της λιανικής τιμής του πετρελαίου θέρμανσης (έναντι 32,1 % που είναι ο μέσος ευρωπαϊκός όρος), 68,3 % της λιανικής τιμής της βενζίνης (66,2 % στην ΕΕ) και 51,3 % του πετρελαίου κίνησης (61,4 % στην ΕΕ).

Διαβάστε ακόμα: Επίδομα θέρμανσης. Ποιοί το δικαιούνται και τα ποσά που θα δωθούν

 

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.