Uber: Πώς απλοί πολίτες βγάζουν λεφτά από το αυτοκίνητό τους

3

Ένα AirBnb για ΙΧ  που ξεσηκώνει  ανά τον κόσμο τους οδηγούς ταξί

Το Uber  γεννήθηκε στο San Francisco το 2007. Πρόκειται για εφαρμογή για smartphones, μέσω της οποίας μη επαγγελματίες οδηγοί μπορούν να προσφέρουν με το Ι.Χ. τους υπηρεσίες μετακίνησης στους πολίτες .


Διαβάστε
Uber: Oι ποινές των 10 οδηγών που συνελήφθησαν.
Η αρνητική απόφαση του Ευρωδικαστηρίου και το νομοσχέδιο-φρένο


 

Κύριος αντίπαλος του είναι τα ταξί. Με το Uber έχουμε ανθρώπους που έχουν ένα δικό τους όχημα και θέλουν να βγάλουν χρήματα, και ανθρώπους που θέλουν να μετακινηθούν φθηνότερα από το ταξί. Tο Uber ως APP αναλαμβάνει να παίξει τον διαμεσολαβητή σε αυτό το παιχνίδι, αναλαμβάνει την επικοινωνία, την πληρωμή (ταξίμετρο) και γενικά τους κανόνες, για να αυξήσει την αίσθηση ασφάλειας και για τους δύο.




Στο εξωτερικό το Uber αντιμετώπισε όχι μία φορά αλλά πολλές, καταγγελίες από σωματεία ιδιοκτητών ταξί και λοιπούς επαγγελματίες του χώρου, όχι τυχαία καθώς μπήκε στα λημέρια τους και μάλιστα (λογικό βέβαια) με χαμηλότερο και ανταγωνιστικότερο τιμολόγιο.

Στη πράξη το concept του Uber θυμίζει λίγο το AirBnb όπου αντίστοιχα ΑΠΛΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ενοικιάζουν το δεύτερο υπνοδωμάτιο του σπιτιού τους.

Αν και δραστηριοποιείται στην Ελλάδα ουσιαστικά από το 2015, η Uber δεν φαίνεται να έχει αποκτήσει ακόμη την προσδοκώμενη δημοτικότητα μεταξύ των μόνιμων κατοίκων της Αττικής, οι οποίοι εξακολουθούν να προτιμούν τα παραδοσιακά ταξί. Σύμφωνα με στοιχεία που διαθέτει η «Καθημερινή» τους τελευταίους τρεις μήνες, η Uber στην Αττική κατέγραψε 23.000 μοναδικούς χρήστες (χρήστες, δηλαδή, που πραγματοποίησαν τουλάχιστον μία διαδρομή χρησιμοποιώντας την εφαρμογή της Uber), με την πλειονότητα αυτών να είναι τουρίστες, προερχόμενοι από 71 διαφορετικές χώρες. Ο αριθμός των μοναδικών χρηστών είναι αρκετά υψηλός, καθώς αφορά την περίοδο αιχμής για τον τουρισμό. Τούτο αποτελεί καλό και κακό νέο για την Uber: η εταιρεία, με βάση το στοιχείο αυτό, προσανατολίζεται στο να αναπτύξει τις υπηρεσίες της και σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς εκτός Αττικής. Από την άλλη, θα επιθυμούσε να έχει και Ελληνες πελάτες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Και μπορεί ο αριθμός των πελατών να είναι γνωστός, όχι όμως και ο αριθμός των συνεργαζόμενων οδηγών. Η εξήγηση που δίνει η εταιρεία ανεπισήμως είναι ότι οι αριθμοί αλλάζουν συνεχώς, διότι οι οδηγοί μπορούν να διακόψουν ανά πάσα στιγμή τη συνεργασία τους με την Uber και απαντά ότι αυτοί ανέρχονται σε αρκετές εκατοντάδες.




ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Οποιος επιθυμεί, πάντως, να γίνει συνεργάτης της Uber, πέρα από το γεγονός ότι για κάθε διαδρομή θα πρέπει να καταβάλει προμήθεια 20%-25%, θα πρέπει προηγουμένως να κάνει δύο αιτήσεις στον ΕΟΤ, μία για μίσθωση αυτοκινήτου με οδηγό και μία χωρίς οδηγό, να εγγραφεί στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), καθώς και να κάνει στην εφορία έναρξη εργασιών φυσικού προσώπου.

Το νομικό πλαίσιο στο οποίο στηρίζεται η λειτουργία της Uber στην Ελλάδα και ειδικά σε ό,τι αφορά την παροχή της υπηρεσίας UberX (ενοικίαση Ι.Χ. με οδηγό) είναι ο νόμος 4093/2012, που προβλέπει ολική εκμίσθωση με οδηγό μέσω προκρατήσεων με αντίστοιχη σύμβαση ελαχίστου διάρκειας έξι ωρών.

Τούτο πρακτικά σημαίνει ότι δεν μπορούν να παίρνουν καινούργιο πελάτη πριν περάσουν έξι ώρες. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», τα στελέχη της Uber θα επιχειρήσουν το επόμενο διάστημα να υπάρξουν τροποποιήσεις σε αυτό το πλαίσιο, προκειμένου η εφαρμογή να γίνει πιο δημοφιλής τόσο για τους επιβάτες όσο και για τους οδηγούς.

Πηγη: Καθημερινη



3 Σχόλια

  1. ΤΑΣΟΣ ΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ on

    ΕΧΩ ΕΝΑ ΙΧ ΒΜW 520 2004 ΜΟΝΤΕΛΟ ΛΕΜΟΥΖΙΝΑΕΙΜΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΟΔΗΓΟΣ ΚΑΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ 40 ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΦΟΡΤΗΓΑ ΒΥΤΙΟΦΟΡΑ ΚΑΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΩ ΜΕ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΙΑ UBER ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΕΠΙΒΑΤΩΝ .ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΙ ?

  2. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Θα πρέπει να απευθυνθείτε στην ίδια την Uber.Μπειτε στον ιστότοπο http://www.uber.com. Επιλέξετε την ελληνική γλώσσα. Και θα καθοδηγηθείτε

  3. Δέσποινα μοναστηρακη on

    Θα με ενδιέφερε να ξεκινήσω να εργάζομαι με την uber στη Μύκονο όπου διαμένω μόνιμα είναι ανοιχτός σε προτάσεις τύπου franchise και όχι μόνο
    Θα χαρώ να έχω μια απάντηση άμεσα

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.