Η Ρύθμιση που ήρθε , η αλλαγή που περιμένει… (Άρθρο Foroline)

0

131313555

Αναμένοντας την εγκύκλιο που θα εξηγεί τις ουσιαστικές λεπτομέρειες της ρύθμισης που ψηφίστηκε από τη Βουλή , θα πρέπει να αναλογιστούμε αν μπήκε τελικά στο “βαρέλι” της υπερφορολόγησης φυσικών και νομικών προσώπων… “Πάτος” !!!

Η αναγγελία-ψήφιση της ρύθμισης με βάση τα δεδομένα που γνωρίζουμε είναι θετική , αν και αναμενόμενη και αναγκαία πολύ νωρίτερα.
Οι οφειλές που ρυθμίζονται μέχρι τη 01/10/2014 και με όρους -όπως διαφαίνεται- ευνοϊκούς , θα δώσουν μια ψυχολογική και πρακτική  ανάσα στα εκατομμύρια των φορολογούμενων , “αδειάζοντας” μερικώς έτσι το “καλάθι” των ληξιπρόθεσμων μη εξυπηρετούμενων οφειλών ,και “γεμίζοντας” ένα άλλο καλάθι αυτό των ληξιπρόθεσμων ρυθμισμένων οφειλών.

Οι οφειλές λοιπόν παραμένουν και το κυριότερο στην επόμενη στροφή της λήξης του φορολογικού έτους θα αυξηθούν και πάλι  μάλιστα δε ,  με γεωμετρική πρόοδο αφού το πρόβλημα βρίσκεται κάπου αλλού και όχι στη μεταφορά του , από “καλάθι” σε “καλάθι”.

Η γενεσιουργός αιτία της ύπαρξης των απίστευτα υψηλών οφειλών νοικοκυριών και επιχειρήσεων προς το Ελληνικό Δημόσιο , βρίσκεται στην αδιέξοδη πολιτική της παράλογης υπερφορολόγησης που όπως διαφαίνεται ,παραπέμπεται στο μέλλον αν και γενικώς & αορίστως  “εξαγγέλλεται”.

Έστω λοιπόν ότι κάποιος φορολογούμενος ρυθμίζει τις οφειλές του μέχρι 30/09/2014 και στις αρχές του 2015 υποβάλλει τη φορολογική του δήλωση που αφορά τη χρήση 2014 , τι θα συμβεί ?
Οι ίδιοι συντελεστές φορολόγησης που ίσχυαν και το 2013 , θα “έρθουν” να του δημιουργήσουν μια  νέα οφειλή το ίδιο επαχθή με εκείνη του προηγούμενου χρόνου… Το “καλάθι” του και πάλι θα γεμίσει με νέους υπέρμετρους φόρους που θα πρέπει να καταβάλλει μαζί τις παλιές ρυθμισμένες οφειλές του.
Είναι αυτό που απλά λέει ο λαός μας “…και φτου και από την αρχή” , η οποία αρχή όμως θα κουβαλά και το βάρος των προηγούμενων οφειλόμενων.
Το αποτέλεσμα ?  Ένα νέο κύμα οφειλών μη εξυπηρετούμενων εν όψη και μάλιστα με ορατό τον κίνδυνο να χαθεί και η ρύθμιση από τις παλαιότερες οφειλές του , αφού πια θα έχει “πνιγεί”  από τα χρέη προς το Ελληνικό Δημόσιο.

4452255

Ο λαός μας λέει ακόμα… “Μια τρύπα στο νερό…” , γιατί πολύ απλά το θέμα δεν είναι στις συνεχόμενες , έστω και ευνοϊκές , ρυθμίσεις , αλλά στην αλλαγή της φορολογικής πολιτικής και στην εφαρμογή του Άρθρου 4 του Ελληνικού Συντάγματος που σοφά αναφέρει : “Oι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους.”

Η συνεχιζόμενη έστω και με άπειρες αιτιολογίες , επαχθής και αντικοινωνική φορολογική πολιτική , με υψηλούς συντελεστές και δυσβάστακτα μέτρα  , ιδιαίτερα  για τα εισοδήματα του συνόλου των Πολιτών της Χώρας , είναι αδιέξοδη και καθιστά τους φορολογούμενους ομήρους  ενός ανάλγητου τελικά Κράτους .

Συνεπώς σε τι εξυπηρετεί ? Ας το αναλογιστεί ο καθένας απ’ εμάς , ας βρει τις αιτίες , ας βγάλει τα συμπεράσματα του…

Τάσος Σακελλαρόπουλος
Λογιστής

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.