Ο βιαστής χαμογελά…Μια θλιβερή ιστορία

0

18 Ιανουαρίου 2015, πανεπιστήμιο Στάνφορντ.

Δυο μεταπτυχιακοί φοιτητές από τη Σουηδία γίνονται μάρτυρες ενός βιασμού. Προχωρώντας μέσα στην πανεπιστημιούπολη, βλέπουν έναν νεαρό να ασελγεί σε μια λιπόθυμη κοπέλα, μισοκρυμμένος πίσω από έναν κάδο. Φωνάζουν για να τον σταματήσουν, αυτός τρέχει για να ξεφύγει, ένας από τους δύο τον κυνηγά και τον ρίχνει κάτω. Ο βιαστής χαμογελά. Η ώρα είναι μία το βράδυ. Ο νεαρός συλλαμβάνεται- η κοπέλα , η οποία βρέθηκε στην πανεπιστημιούπολη επισκεπτόμενη την αδερφή της η οποία φοιτεί στο Στάνφορντ, παραμένει λιπόθυμη και απαθής στα εξωτερικά ερεθίσματα μέχρι τις τέσσερις και τέταρτο το πρωί.

Ο βιαστής είναι φοιτητής στο Στάνφορντ, αθλητής της κολύμβησης και σκοπεύει να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς αγώνες με την Αμερικανικη ομάδα κολύμβησης το 2016.

brockturner2

Κατά τη σύλληψη ο Μπροκ Τέρνερ, ο βιαστής, λέει πως ήταν μαζί σε ένα πάρτυ, ήπιαν μαζί, έφυγαν μαζί και όταν ξεκίνησαν να φιλιούνται αυτή θέλησε να κάνει εμετό κι αυτός απομακρύνθηκε από κοντά της- κι εκείνη την ώρα τους είδαν οι δυο φοιτητές, του φώναξαν κι αυτός έμεινε εκεί μέχρι να τον πλησιάσουν- ισχυρίζεται πως δεν προσπάθησε να ξεφύγει.

Κάτα τη διάρκεια της δίκης, ισχυρίστηκε πως στο πάρτυ ήπιαν μαζί, έφυγαν μαζί να πάνε στο δωμάτιό του, στην πορεία αυτή γλίστρησε κι αυτός έπεσε από πάνω της κι έτσι ξεκίνησαν να έχουν ερωτική περίπτυξη- μέχρι που τους είδαν οι δυο φοιτητές, του επιτέθηκαν,προσπάθησε να ξεφύγει αλλά τον ξαναέπιασαν.

Στα χέρια του θύματος βρίσκεται αίμα – έχει δημιουργήσει πληγές με τα νύχια της στα χέρια του βιαστή. Φέρει σωματικά τραύματα καθώς και σεξουαλικής φύσης τραύματα τα οποία προκλήθηκαν από αντικείμενο το οποίο ο Τέρνερ χρησιμοποίησε κατά το βιασμό.

 

30 Μαρτίου 2015, Σάντα Κλάρα, δικαστική αίθουσα.

Η ποινή του είναι έξι μήνες φυλάκισης- με την προοπτική μιας καλής συμπεριφοράς, θα μειωθούν σε τρεις. Δε λαμβάνεται υπόψιν το καταγεγραμμένο περιστατικό μόλις οκτώ ημέρες πριν το βιασμό, κατά το οποίο ο Τέρνερ είχε παρενοχλήσει σεξουαλικά μια άλλη νεαρή σε ένα φοιτητικό πάρτυ στις εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου.Ο Μπροκ Τέρνερ κρίνεται ένοχος για επίθεση με πρόθεση βιασμού ατόμου που βρισκόταν υπό την επήρεια αλκοόλ, σεξουαλική διείσδυση σε άτομο που βρισκόταν υπό την επήρεια αλκοόλ με ξένο σώμα, και σεξουαλική διείσδυση σε λιπόθυμο άτομο με ξένο σώμα.

Ο δικαστής ισχυρίζεται πως, καθώς πρόκειται για ιδιάζουσα περίπτωση, δε θα μπορούσε να αποδώσει την ελάχιστη ποινή των δύο ετών που απαιτείται σε τέτοιες περιπτώσεις, μιας και μια τέτοια μακρόχρονη παραμονή στη φυλακή θα είχε «άσχημη επίδραση» στο δράστη.

brockturner3

Εκτός δικαστικής αίθουσας, οι κυρώσεις μοιάζουν να είναι μεγαλύτερες.

Το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ έχει απαγορεύσει την είσοδό του στην πανεπιστημιούπολη για πάντα και η USA Swimming του απαγορεύει όχι μόνο τη συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς αγώνες, αλλά και τη συμμετοχή του σε οποιαδήποτε κολυμβητική ανταγωνιστική διοργάνωση εντός κι εκτός Ηνωμένων Πολιτειών.

Η κοινωνία αντιδρά. Η ποινή η οποία επιβλήθηκε είναι ελάχιστη. Πάνω από 1.000.000 υπογραφές συγκεντρώνονται προκειμένου ο δικαστής να παυθεί από τα καθήκοντά του.

Η οικογένεια του βιαστή όμως, έχει άλλη άποψη.

Ο πατέρας του αιτείται να τεθεί μόνο υπό επιτήρηση , και σε επιστολή που απευθύνει προς το δικαστή, αναφέρει χαρακτηριστικά πως «έξι μήνες φυλάκισης…είναι τεράστιο τίμημα για μόλις είκοσι λεπτά διασκέδασης».
Αυτή η δήλωση εξαγριώνει ακόμα περισσότερο την κοινή γνώμη. Μαθεύεται πως το θύμα, μόλις μισή ώρα πριν το βιασμό είχε αφήσει ηχητικό μήνυμα στο τηλέφωνο του αγοριού της, το οποίο ήταν «ακατανόητο» – αυτό καταρρίπτει τον ισχυρισμό του βιαστή πως είχε τη σαφή λεκτική της συγκατάθεση σε ό,τι της έκανε. Μαθεύεται επίσης πως μέσω μιας εφαρμογής ομαδικών συνομιλιών, ο βιαστής είχε στείλει στους φίλους του φωτογραφία με το γυμνό στήθος του θύματος κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια του βιασμού. Ακόμα περισσότερο, ενώ ο βιαστής έχει δηλώσει πως είχε φτωχή κρίση για κάποιες πράξεις του καθώς είχε πιεί αρκετά και δεν έχει εμπειρία με το αλκοόλ, φαίνεται τελικά πως έχει ιστορικό κατάχρησης αλκοόλ και ουσιών στα πάρτυ.

brockturner4

Η μόνη αλλαγή που όλα αυτά επιφέρουν στην ποινή του, είναι η απαίτηση να παρακολουθήσει συμβουλευτική θεραπεία για την αποχή από το αλκοόλ και τις λοιπές ουσίες.

Αντί επιλόγου.

Όχι, αυτή τη φορά δε θα μιλήσω εγώ για την επιτακτική ανάγκη για ισότητα. Θα μιλήσουν για εμένα- και για όλες τις γυναίκες- τα στατιστικά δεδομένα για το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, και όχι μόνο.

Ανά έτος, καταγράφονται εντός των εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου κατά μέσο όρο τριάντα σεξουαλικές επιθέσεις- από τις οποίες πάνω από είκοσι καταλήγουν σε ολοκληρωμένο βιασμό. Ένα μικρό κομμάτι των- συνολικά- 5.000 βιασμών ανά έτος στα πανεπιστήμια των Η.Π.Α. – η πλειονότητα των οποίων δεν καταγγέλεται, δεν διώκεται νομικά και κατά κανόνα συγκαλύπτεται από την πανεπιστημιακή κοινότητα.

GABRIELLE LURIE/AFP/Getty Images)

της Έφη Παρασκευοπούλου -http://www.nostimonimar.gr/

 

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.