Η Αγορά της Κυψέλης μια ανάσα πριν ανοίξει και πάλι τις πόρτες της

0
Για τις επόμενες έξι εβδομάδες ο δήμος δίνει βήμα στη γειτονιά και στις δημιουργικές ομάδες της, οι οποίες διοργανώνουν εκθέσεις,  ανταλλακτική αγορά, κοινωνικές και εκπαιδευτικές δράσεις στο μεσοπολεμικό κτίριο το οποίο γλίτωσε την κατεδάφιση, κατάφερε να μη γίνει mall και το καλοκαίρι που μας πέρασε εμφανίστηκε ανακαινισμένο με κονδύλια ΕΣΠΑ 2007-2013.
Είναι ένα preview για τη δυναμική που μπορεί να αποκτήσει ξανά η περιοχή και διοργανώνεται μέσω της πρωτοβουλίας συνΑθηνά που είναι κομμάτι της Αντιδημαρχίας της Κοινωνίας των Πολιτών και Δημοτικής Αποκέντρωσης ώσπου να επισημοποιηθεί η ανάληψη του έργου διαχείρισης της Αγοράς από την ομάδα του Impact Hub και γίνουν τα επίσημα εγκαίνια στις αρχές της νέας χρονιάς.
Η ομάδα των Δημήτρη Κοκκινάκη και Σόφης Λάμπρου, μία από τις 17 που κατέθεσαν προτάσεις μετά το ανοιχτό κάλεσμα του δήμου, δραστηριοποιείται στον χώρο της κοινωνικής επιχειρηματικότητας και ήταν η επιλογή της συμβουλευτικής ομάδας εργασίας του Δήμου Αθηναίων, η οποία συγκροτήθηκε τον περασμένο Ιούλιο προκειμένου να προκρίνει τις τέσσερις επικρατέστερες προτάσεις που θα αναλάβουν να «τρέξουν» την Αγορά για την επόμενη πενταετία.
Οι όροι εξάλλου τους οποίους είχε θέσει το ΕΣΠΑ ήταν ότι το κτίριο θα πρέπει να έχει έναν μεικτό χαρακτήρα χρήσης, αλλά και έναν φορέα διαχείρισης που θα μπορεί να τον εξασφαλίσει.

Με νούμερα και ποσοστά αυτό σημαίνει ότι 38% των χώρων του θα προορίζεται για δημόσιες υπηρεσίες, 31% για οκτώ καταστήματα με ειδίκευση στη νέα επιχειρηματικότητα, 31% για φιλοξενία πολιτιστικών προγραμμάτων και ομάδων πολιτών, ενώ 450 τ.μ. θα είναι κοινόχρηστοι χώροι και θα φιλοξενούν δράσεις.

Το ζωτικό τρίπτυχο
Το πρόγραμμα των μεταβατικών εκδηλώσεων ανταποκρίνεται σε μεγάλο βαθμό στο τρίπτυχο πολιτισμός – κοινωνική επιχειρηματικότητα – υπηρεσίες το οποίο θα καλύπτει εφεξής η Αγορά βάσει των προδιαγραφών της ανακαίνισής της. Είναι όμως κάτι το οποίο επιθυμεί ιδιαίτερα και η ίδια η τοπική κοινότητα και προωθεί ο δήμος στο πλαίσιο της ανάδειξης μιας δημιουργικής συλλογικότητας.
Οπως εξηγεί η αντιδήμαρχος της Κοινωνίας των Πολιτών και Δημοτικής Αποκέντρωσης κυρία Αμαλία Ζέππου: «Αυτό που προέκυψε από μια μεγάλη διαβούλευση που είχαμε με τους κατοίκους και ομάδες της περιοχής, οι οποίοι μάς κατέθεσαν 470 προτάσεις χρήσης, είναι ότι οι πολίτες ζήτησαν να είναι έντονος ο κοινωνικός και εκπαιδευτικός χαρακτήρας της λειτουργίας της Αγοράς. Για καθέναν από τους τρεις τομείς για τους οποίους μιλάμε, είτε πρόκειται για υπηρεσίες του δήμου είτε για εμπορικές ή πολιτιστικές δραστηριότητες, η γειτονιά προσδοκά αφενός να βρίσκονται σε επαφή με άμεσες ανάγκες της και αφετέρου να συμμετέχει και η ίδια, δεδομένου ότι υπάρχουν πολλές ενεργές δημιουργικές ομάδες που έχουν αποδείξει πως μπορούν να αναλάβουν κομμάτια αυτής της διαχείρισης.
Αρα την Αγορά, σε έναν βαθμό, μπορεί να τη διαχειρίζεται η ίδια η γειτονιά ως συνέταιρος, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά της.
Το Impact Hub θα ενορχηστρώνει, θα μεθοδεύει, θα μπορεί να μετρήσει τον θετικό αντίκτυπο που θα έχει αυτό το μοντέλο διαχείρισης στην ίδια τη γειτονιά, πάντα μαζί με την αυστηρή και συνεργατική εποπτεία του δήμου. Ενας από τους λόγους εξάλλου που επικράτησε η πρότασή τους είναι ότι διερευνούν σε βάθος τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να εμπλακεί η τοπική κοινότητα».
Ακούγεται πολλά υποσχόμενη αυτή η προσέγγιση και αναρωτιέται κανείς αν θα μπορούσε να εφαρμοστεί και σε κάποιο άλλο από τα κτιριολογικά προγράμματα που έχει ανακοινώσει ο Δήμος Αθηναίων, όπως για παράδειγμα η αποκατάσταση της διατηρητέας οικίας επί της οδού Θεοτοκοπούλου 34. «Οι αρχές αυτού του μοντέλου μπορούν να δοκιμαστούν και αλλού. Οπως όμως και με την Κυψέλη, έτσι και στο οποιοδήποτε “αλλού” πρέπει κανείς να μπορεί να σέβεται την πραγματικότητα της συγκεκριμένης περιοχής και να ψάχνει λύσεις προσαρμοσμένες στην τοπική πραγματικότητα.
Η Κυψέλη σήκωνε αυτό το κοινωνικό, συμμετοχικό μοντέλο και τον χαρακτήρα της υπηρεσίας προς τον δημότη με μια βαθύτερη έννοια. Είναι ένα χαρακτηριστικό της περιοχής. Στην οικία Θεοτοκοπούλου, η οποία επίσης ανακαινίστηκε κι εκεί πάλι διαβουλευτήκαμε, κοιτάξαμε τη γειτονιά, αλλά είδαμε ότι διαθέτει  άλλο δυναμικό και σε άλλον πληθυσμό απευθύνεσαι όταν μιλάς για την τοπική κοινότητα. Το μοντέλο δεν είναι πάντα το ίδιο» θα πει η κυρία Ζέππου.
Η Αγορά στη Γειτονιά
Οι θεματικές των δράσεων με γενικό τίτλο «Η Αγορά επιστρέφει στη Γειτονιά» επικεντρώνονται στην ίδια την Αγορά, την ιστορία της Κυψέλης αλλά και την τοπική κοινότητα.
Για παράδειγμα, στην ομαδική έκθεση φωτογραφίας «On Elit now» (5-30/11) 17 φωτογράφοι καταθέτουν τη δική τους ματιά πάνω στην περιοχή αποτίωντας φόρο τιμής στο θρυλικό φωτογραφικό στούντιο της οδού Θήρας και στον ιδιοκτήτη του Τάσο Κουτσούκο, τον κατά κόσμον κύριο Elite.
Στην άλλη έκθεση «What is home for you» (3-18/12) θα παρουσιαστούν 25 δείγματα δημιουργικότητας από ισάριθμους κατοίκους της περιοχής οι οποίοι αφότου παρακολουθήσουν ένα workshop φωτογραφίας με τους εικαστικούς Κυριακή Αρκουλή και Αντωνάκη Χριστοδούλου και την ψυχολόγο Εύα Παπαστεργίου θα λάβουν από μία μηχανή (την οποία μετά θα επιστρέψουν) προκειμένου να αποτυπώσουν την αντίληψή τους για τον προσωπικό τους χώρο.
Παράλληλα θα πραγματοποιηθούν κοινωνικές-εκπαιδευτικές δράσεις όπως αυτές της ομάδας «Γέφυρες» (8/11-13/12), στο πλαίσιο των οποίων θα γίνονται δωρεάν μαθήματα ελληνικών σε μετανάστες, μια μετεξέλιξη της πρωτοβουλίας που ξεκίνησε το 2007 ως το «Ανοιχτό σχολείο της Αγοράς».
Επιπλέον θα γίνουν διαδραστικές ανταλλαγές βιβλίου (10/11-15/12), αλλά και εναλλακτικό εμπόριο από τα μέλη του δικτύου της ανταλλακτικής οικονομίας «Acromarket».
Πηγαίνοντας τη συμμετοχική δράση ένα βήμα παραπέρα, ο δήμος καλεί τους ενδιαφερομένους να στέλνουν επιπλέον προτάσεις στο info@agorakypselis.gr ή να απευθύνονται στο γραφείο πληροφόρησης μέσα στην Αγορά, όπου το κοινό μπορεί να κάνει αίτηση για την ελεύθερη έκφραση ή για δράση στον κοινόχρηστο χώρο.
πότε & πού: 

Για περισσότερες πληροφορίες agorakypselis.gr/

της Μαριλένας Αστραπέλλου- www.tovima.gr

 

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.