Λογιστές στο προσκήνιο…

0

Οι Λογιστές, ένας επαγγελματικός κλάδος που τα τελευταία χρόνια έχει επωμιστεί την απόφαση της Πολιτείας που αφορά στην “ιδιωτικοποίηση” των φορολογικών διαδικασιών, ασφυκτιά. Πέραν από τον όγκο των εργασιών που δεν τους αναλογεί, η Πολιτεία στα πλαίσια μιας γενικότερης πολιτικής , νομοθετεί και εδώ στη λογική της υπερσυγκέντρωσης “αρμοδιοτήτων” , στη περίπτωση αυτή, σε εταιρείες Ορκωτών Ελεγκτών-Λογιστών, θέτοντας ακόμα ένα πρόσχωμα στην επιβίωση των Λογιστών.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον δημοσιεύουμε τις θέσεις του ΔΙΚΤΥΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΊΑΣ – ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΏΝ που δραστηριοποιείται στην Ένωση Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Αττικής(ΕΦΕΕΑ), για τα προβλήματα του Κλάδου και τις προτάσεις που καταθέτει για αυτά.

Μια σημαντικά αρνητική εξέλιξη (που ήρθε να αθροιστεί στο ήδη ζοφερό περιβάλλον που επικρατεί στον κλάδο μας) είναι το νομοσχέδιο που παραχωρεί την δυνατότητα στις εταιρείες Ορκωτών Ελεγκτών-Λογιστών να ασκούν μέρος του λογιστικού επαγγέλματος. Πρόκειται για την κερκόπορτα που θα οδηγήσει σε μαζικά λουκέτα λογιστικών γραφείων, σε πλήρη απορρύθμιση της αγοράς λογιστικών και φορολογικών υπηρεσιών. Οι ευθύνες της ΕΦΕΕΑ και της ΠΟΦΕΕ για την εξέλιξη αυτή είναι τεράστιες αφού δεν αντιστάθηκαν ως όφειλαν και δεν οργάνωσαν τον κλάδο σε ευθεία αντιπαράθεση με τους εκπροσώπους αυτών των επιλογών υποδεικνύοντας με την στάση τους ότι δεν νοιάζονται για τον μάχιμο λογιστή αλλά εκφράζουν συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές.

    Οι καθυστερήσεις στις πληρωμές και ο αδιάκοπος ανταγωνισμός μεταξύ των συναδέλφων στο όνομα της επιβίωσης οδηγεί τον κλάδο σε ελεύθερη πτώση. Το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα ισχύσει από 1/1/2017 σε συνδυασμό με την δυσβάσταχτη φορολογία οδηγούν σε οικονομική ασφυξία τους συναδέλφους.

   Παράλληλα είναι ξεκάθαρη η αντιδραστική στάση και ο ρόλος του ΟΕΕ το οποίο ποδηγετεί τον κλάδο και επί της ουσίας προωθεί και πριμοδοτεί την δράση και εν τέλει την κυριαρχία στην αγορά των μεγάλων ελεγκτικών εταιρειών. Εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους μέσω της προωθούμενης Πιστοποίησης και έχει καταστεί απόλυτος ρυθμιστής του επαγγέλματος, αφαιρώντας ακόμη και το δικαίωμα στην κριτική με τον κατάπτυστο Κώδικα Δεοντολογίας .

   Όλα αυτά που μας αφορούν δεν ξεχνάμε ότι εξελίσσονται σε συνθήκες άσκησης για 6ο χρόνο της πολιτικής των μνημονίων, της πολιτικής εξόντωσης και εξανδραποδισμού του λαού, της φτώχειας και της κοινωνικής εξαθλίωσης και παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για σταδιακή βελτίωση στην οικονομία και την καθημερινότητα των πολιτών,  εξακολουθούμε να βιώνουμε τις συνέπειες της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης.

Οι ασκούμενες πολιτικές λιτότητας συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο και η εφαρμογή των μνημονίων οδηγεί την χώρα σε οικονομικό μαρασμό και τους πολίτες σε διαρκή φτωχοποίηση. Παράλληλα, η πλήρης υποταγή στις εντολές των δανειστών-θεσμών (ΕΕ-ΔΝΤ) και ο εγκλωβισμός στην παγίδα του χρέους περιορίζει την εθνική κυριαρχία και οδηγούμαστε σταδιακά σε χώρα-προτεκτοράτο.

Κι ενώ βιώνουμε ως κοινωνία και πολίτες αυτή την ζοφερή κατάσταση και την σκληρή πραγματικότητα, έρχονται νέες μειώσεις στις συντάξεις, αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση, φοροληστεία με ΕΝΦΙΑ, άμεσους και έμμεσους φόρους, ανεργία, μετανάστευση των παιδιών μας στο εξωτερικό, εκποίηση της δημόσιας περιουσίας. Η νεοφιλελεύθερη λαίλαπα καλά κρατεί. Και όσο διαρκούν τα μνημόνια και οι απαιτήσεις των δανειστών καταπατούν κάθε δικαίωμα και καταρρακώνουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, τόσο χύνεται νερό στον μύλο του ρατσισμού και του φασισμού.

Οι προτάσεις:

  • Σταθερή φορολογική νομοθεσία με ορίζοντα δεκαετίας, χωρίς ασάφειες που δεν θα χρειάζονται εγκύκλιοι και ερμηνευτικές που να νομοθετούν και να υπερισχύουν ή να τροποποιούν τον νόμο.
  • Αναμόρφωση της φορολογικής κλίμακας με πολλά κλιμάκια με κριτήριο την προοδευτικότητα του φόρου, επαναφορά του αφορολόγητου ορίου για όλα τα εισοδήματα στις 12.000 ευρώ που να κλιμακώνεται αναλόγως της οικογενειακής κατάστασης.
  • Φορολόγηση πραγματικών εισοδημάτων και όχι πλασματικών τεκμαρτών, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της εισφοράς αλληλεγγύης.
  • Δραστική αλλαγή της σχέσης εμμέσων και άμεσων φόρων υπέρ των δεύτερων, δραστική μείωση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και κάθε φορολογικής επιβάρυνσης στα τιμολόγια του ρεύματος, του νερού και των καυσίμων.
  • Στο θέμα των ΜΥΦ να θεωρηθεί πιλοτική η υποβολή χωρίς κανένα πρόστιμο για αποκλίσεις για τα έτη 2014-2015 και για το 2016 να ισχύσει όριο των αποκλίσεων στα 300 ευρώ.
  • Όχι στις κατασχέσεις πρώτης κατοικίας, διατήρηση των 100 δόσεων.
  • Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας για μισθωτούς Λογιστές-Φοροτεχνικούς και όλους τους εργαζόμενους.
  • Διαμόρφωση Κώδικα Δεοντολογίας που να διασφαλίζει την αξιοπρεπή άσκηση του επαγγέλματός μας.

και μία Πρόσκληση

Ο συνδυασμός ΔΙΚΤΥΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΊΑΣ – ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΏΝ καλεί όλους τους συναδέλφους σε ανοιχτή εκδήλωση – συζήτηση τη Δευτέρα 14  Νοεμβρίου 2016 στις 18:00 στο Ξενοδοχείο STANLEY (Οδυσσέως 1 Πλατεία Καραϊσκάκη, Αθήνα)

Παράλληλα το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας, στις 11 Δεκεμβρίου έχει εκλογές για την ανάδειξη των οργάνων του, όπου κάνει την εμφάνιση της για πρώτη φορά η Ενωτική Παρέμβαση Διαδικτυακής Ομάδας Λογιστών Οικονομολόγων,διεκδικώντας κυρίως τη ψήφο των Λογιστών-Οικονομολόγων. Τις θέσεις της Ε.Π.Δ.Ο.Λ.Ο μπορείτε να τις διαβάσετε εδώ .

Τα προβλήματα που υφίστανται στο χώρο των Λογιστών, που σε καμία περίπτωση δεν διαχωρίζονται από εκείνα της Ελληνικής κοινωνίας και όχι μόνο, μπορούν να αντιμετωπιστούν -κατά την εκτίμηση μας- μέσα από “κοινές πορείες” αντίδρασης και δράσης τόσο των ίδιων, όσο και όλων των θιγόμενων επαγγελματιών, εργαζομένων, συνταξιούχων που προσπαθούν να επιβιώσουν, στον πολύχρονο -πια- “Αρμαγεδδώνα” αυτής της πολιτικής.

 

 

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.