Το Κύπελλο του Σπύρου Λούη εκτίθεται στο ΚΠΙΣΝ

2

Στις 18 Απριλίου, 2012 το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) ανακοίνωσε ότι απέκτησε σε δημοπρασία το Ασημένιο Κύπελλο που εμπνεύστηκε και σχεδίασε ο Michel Bréal, για τον Πρώτο Μαραθωνιονίκη, τον Έλληνα Σπύρο Λούη, και το οποίο του απονεμήθηκε κατά τους πρώτους Σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα, το 1896.

Το ΙΣΝ απέκτησε το Ασημένιο Κύπελλο σε δημοπρασία που πραγματοποιήθηκε από τον οίκο Christie’s, καθώς διατέθηκε για πρώτη φορά προς πώληση από τον εγγονό του δρομέα. Η απόφαση του ΙΣΝ να συμμετάσχει στη δημοπρασία είχε ως κίνητρο την ιστορική σημασία του Κυπέλλου τόσο ως Ολυμπιακό όσο και ως εθνικό τεχνούργημα. Η απόκτηση του Κυπέλλου συνοδεύτηκε από την άμεση δέσμευση του Ιδρύματος να το καταστήσει προσιτό στο ευρύ κοινό και να το μοιραστεί με όλους, εκθέτοντάς το μόνιμα στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) με την ολοκλήρωσή του.

Έως τότε, πάνω από 3.500.000 επισκέπτες είχαν ήδη την ευκαιρία να δουν το Κύπελλο από κοντά, κατά τη φιλοξενία του στο Μουσείο της Ακρόπολης (Σεπτέμβριος 2012 – Αύγουστος 2014 και Απρίλιος 2015 – Ιανουάριος 2016). Επιπλέον, το Κύπελλο ταξίδεψε για 6 μήνες στο Ολυμπιακό Μουσείο στη Λωζάνη (Σεπτέμβριος 2014 – Μάρτιος 2015), κατά την περίοδο διεξαγωγής του διεθνούς Μαραθωνίου της Λωζάνης, στον οποίο συμμετείχαν 3.000 περίπου δρομείς από όλο τον κόσμο, γεγονός που έδωσε τη δυνατότητα τόσο σε αθλητές όσο και σε επισκέπτες να έρθουν σε επαφή με αυτό το κειμήλιο της Ολυμπιακής ιστορίας.

Το Κύπελλο του Σπύρου Λούη εκτίθεται στον χώρο της  Αγοράς του ΚΠΙΣΝ και είναι προσβάσιμο καθημερινά από τις 09.00 έως τις 22.00.

Έντυπο για το Κύπελλο Bréal του Σπύρου Λούη

2 Σχόλια

  1. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    ΚΙΠΣΝ. Κέντρο Πολιτισμού Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Εχετε δίκιο. έπρεπ να είχε διαυκρινιστεί

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.