Η “αβάσταχτη ελαφρότητα” του Υπουργείου Οικονομικών… (Σημείωμα Foroline)

0

forologoymenos_gr

Τελικά οι ελπίδες μας για τη διάψευση των κύκλων του Υπουργείου Οικονομικών , αποδείχθηκαν “φρούδες”… Το Υπουργείο κατέθεσε άμεσα τροπολογία εξαίρεσης των μη ληξιπρόθεσμων οφειλών από τη ρύθμιση,  η οποία και αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα.

Με επιχειρήματα πραγματικά που υποτιμούν τη νοημοσύνη μας , ο αρμόδιος υφυπουργός προσπάθησε να υπεραμυνθεί της αναδίπλωσης της Κυβέρνησης στο θέμα :
“… Με την υπαγωγή στη ρύθμιση και μη ληξιπρόθεσμων οφειλών, φορολογούμενοι που μέχρι σήμερα ήταν συνεπείς και διαθέτουν επαρκή ρευστότητα, ενδέχεται να αθετούσαν σκοπίμως την έγκαιρη εξόφληση των υποχρεώσεών τους.
Αυτό θα ήταν αντίθετο με το σκοπό της ρύθμισης, που είναι η διευκόλυνση και παροχή κινήτρων προς τους πολίτες που βρίσκονται σε αντικειμενική αδυναμία πληρωμής και για τούτο δεν κατάφεραν να εξοφλήσουν έγκαιρα τις φορολογικές τους υποχρεώσεις…”

Ισχυρίζεται λοιπόν ο κ.Σταικούρας , ότι οι Πολίτες που εύκολα ή δύσκολα είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις του θα προτιμήσουν να ενταχθούν στη ρύθμιση , καταβάλλοντας επιτόκιο 4,56 % και παρατείνοντας την οφειλή τους τουλάχιστον μέχρι τον επόμενο χρόνο στον οποίο και προστεθούν και άλλες οφειλές ?

Ισχυρίζεται επίσης ότι και εκείνοι οι Πολίτες που βρίσκονται σε αδυναμία  πληρωμής με την νέα διευθέτηση τώρα θα καταφέρουν να εξοφλήσουν μαζί με τη ρύθμιση και τις άμεσες υποχρεώσεις του το διάστημα Οκτωβρίου-Φεβρουαρίου ?

Στρουθοκαμηλισμός , ανικανότητα , έλλειψη σοβαρότητας , υποτελής αντίληψη είναι οι μόνοι χαρακτηρισμοί της ενέργειας αυτής , που μπορούμε να δώσουμε…

Η άποψη μας ότι η Ρύθμιση αυτή ουσιαστικά θα έχει 6μηνη ή 8μηνη διάρκεια ζωής , λόγω της ΜΗ αλλαγής των φορολογικών συντελεστών για το τρέχον και το επόμενο έτος , δεν αναιρεί τη δυνατότητα που θα μπορούσε να δοθεί στους εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους να πάρουν μια “ανάσα” από τον βραχνά των οφειλών στη Φορολογική Διοίκηση.

Η ενέργεια αυτή επίσης θα επιφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα απ’ αυτά που προσδοκά το Υ.Ο. , θα μειώσει τελικά τους συμμετέχοντες στη ρύθμιση και θα βυθίσει ακόμα περισσότερο αυτούς “που βρίσκονται σε αδυναμία  πληρωμής” , στην αδυναμία τους να καταβάλλουν οποιουσδήποτε φόρους.

Τέλος το επιχείρημα της “ανταποδοτικότητας” απέναντι στη Τρόικα (είναι γνωστές οι πιέσεις της για το θέμα) δεν νομίζουμε ότι μετά από 5 χρόνια αξιολογήσεων & επιτήρησης , μπορεί να πείσει και το τελευταίο κάτοικο αυτής της Χώρας.

Η εικόνα πράγματι είναι “θλιβερή και αβάσταχτη”…

 

 

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.