Αρχικές – Τροποποιητικές Ε9 : Πρόστιμα & Προσαυξήσεις ? (Σημείωμα Foroline)

0

170436-eforia2

Η υποβολή των Αρχικών & Τροποποιητικών δηλώσεων Περιουσιολογίου (Ε9) ξεκίνησε και θα πρέπει να γνωρίζουμε όλοι πριν την υποβολή τυχόν δήλωσης ή δηλώσεων μας , αν θα υπάρχουν συνέπειες από την ενέργεια μας αυτή.

1η Περίπτωση Αρχική ή τροποποιητική δήλωση Ε9 έτους 2010
Η υποβολή αρχικής ή τροποποιητικής δήλωσης Ε9, για το έτος 2010, επιβαρύνεται με αυτοτελές πρόστιμο 120 ευρώ, το οποίο κατόπιν συμβιβασμού με τον προϊστάμενο της αρμόδιας Δ.Ο.Υ., μπορεί να μειωθεί στα 40 ευρώ (Άρθρο 4. Ν. 2523/1997)

2η Περίπτωση Αρχική ή τροποποιητική δήλωση Ε9 ετών 2011-2012-2013
Η υποβολή αρχικής ή τροποποιητικής δήλωσης Ε9, για τα έτη 2010-2011-2013, δεν επιφέρει  αυτοτελές πρόστιμο του  εφόσον προκύπτει ποσό φόρου ακίνητης περιουσίας για καταβολή ή το ποσό του φόρου είναι μηδενικό.
Στην περίπτωση που το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι πιστωτικό(επιστροφή) , το ποσό αυτό συμψηφίζεται με το πρόστιμο και τυχόν διαφορά μέχρι του ποσού των εκατό (100) ευρώ δεν αναζητείται από τη Φορολογική Διοίκηση. (ΠΟΛ 1186/2014)

3η Περίπτωση Αρχική ή τροποποιητική δήλωση Ε9 έτους 2014
Ειδικά για το έτος 2014, λόγω πρώτης εφαρμογής του ΕΝΦΙΑ, ορίστηκε ότι μέχρι την 30η Νοεμβρίου 2014, ο φορολογούμενος μπορεί να διορθώσει τα στοιχεία των ακινήτων του μετά την έκδοση της δήλωσης/πράξης διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ χωρίς την επιβολή προστίμων και τόκων. Δηλαδή ο φορολογούμενος μπορεί, με δήλωση στοιχείων ακινήτων, να εισάγει ή να διαγράψει ακίνητο ή εμπράγματο δικαίωμα επί ακινήτου του καθώς και να μεταβάλει στοιχεία ακινήτων ή εμπραγμάτων δικαιωμάτων επί αυτών, όπως αυτά έχουν αποτυπωθεί στη δήλωση ΕΝΦΙΑ – πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου.

Εφόσον από την εκκαθάριση της δήλωσης προκύπτει μείωση φόρου μεγαλύτερη των τριακοσίων (300) ευρώ, η σύνθεση της νέας δήλωσης ΕΝΦΙΑ και η εκκαθάριση αυτής πραγματοποιείται μετά από έλεγχο των παραστατικών που δικαιολογούν τη μείωση από τη Φορολογική Διοίκηση.

Μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία ο φορολογούμενος μπορεί να υποβάλει περισσότερες από μία (τροποποιητικές) δηλώσεις στοιχείων ακινήτων για διόρθωση του ΕΝΦΙΑ. Στην περίπτωση όμως που, μετά την πρώτη εκκαθάριση που πραγματοποιείται για διόρθωση της δήλωσης ΕΝΦΙΑ, υποβληθεί εκ νέου τροποποιητική δήλωση, από την οποία προκύπτει μείωση φόρου, η εκκαθάριση αυτής πραγματοποιείται μετά από έλεγχο των παραστατικών που δικαιολογούν τη μείωση από τη Φορολογική Διοίκηση.(ΠΟΛ 1186/2014)

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.