ΕΦΚΑ: H παγίδα με τις «έναντι» πληρωμές των εισφορών

0

Ειδοποιητήρια-φωτιά με τις νέες εισφορές του 2017 θα λάβουν στο διάστημα από 16 μέχρι 31 Ιανουαρίου από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) περισσότεροι από 1,6 εκατομμύρια ασφαλισμένοι που προέρχονται από τον ΟΓΑ, τον ΟΑΕΕ και το ΕΤΑΑ,

Τις εισφορές μάλιστα  θα έχουν το δικαίωμα να πληρώνουν έναντι και όχι όλο το ποσό κάθε μήνα, καταβάλλοντας ακόμη και συμβολικά ποσά του ενός (1) ευρώ, αλλά ο τελικός λογαριασμός σε αυτή την περίπτωση θα είναι πολύ φουσκωμένος.

Οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να εκτυπώσουν τις νέες εισφορές ως τις 31/1/2017, με τη χρήση των κωδικών τους στο Taxis, μπαίνοντας στην ιστοσελίδα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και πληκτρολογώντας στον υπολογιστή τους την ηλεκτρονική διεύθυνση www.efka.gov.gr. Θα πρέπει να πληρωθούν ως το τέλος Φεβρουαρίου στον ΕΦΚΑ που ξεκινά τη λειτουργία του… με έλλειμμα 1 δισ. ευρώ.

 

Παρά ταύτα, το υπουργείο Εργασίας με διάταξη που ψηφίστηκε σε πρόσφατο νόμο ανακοίνωσε χθες και επίσημα τη μερική πληρωμή εισφορών. Οι ασφαλισμένοι αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες και επιστήμονες μπορούν να πληρώνουν δηλαδή… όσο θέλουν στην αρχή, αλλά εκείνο που δεν είπαν ούτε η υπουργός Ε. Αχτσιόγλου ούτε ο υφυπουργός Τ. Πετρόπουλος είναι ότι, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου, η έναντι πληρωμή θα έχει τσουχτερό τόκο (8%), δεν θα παίρνουν ασφαλιστική ενημερότητα και σε καμία περίπτωση δεν «παγώνουν» κατασχέσεις για παλιές ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Οι νέες εισφορές θα ξεκινούν με ποσοστά 21,2% για τους αγρότες, 26,95% για τους ελεύθερους επαγγελματίες και 37,95% για τους επιστήμονες, με κατώτατα ποσά από 87 ευρώ το μήνα για τους αγρότες με ετήσιο εισόδημα ως 4.923 ευρώ, από 158 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες με εισόδημα ως 7.033 ευρώ και από 222 ευρώ για επιστήμονες (γιατρούς, μηχανικούς δικηγόρους).

Οσοι έχουν υψηλότερα εισοδήματα θα καταβάλουν αντίστοιχα και μεγαλύτερες εισφορές.

του Κώστα Κατίκου-Εντυπη έκδοση Ελεύθερου Τύπου

 

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ