Δικαιολογητικό Εγγραφο μη Τιμολογηθέντων Αποθεμάτων (Προς Πώληση)

4

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΜΗ ΤΙΜΟΛΟΓΗΘΕΝΤΩΝ ΑΠΟΘΕΜΑΤΩΝ (ΠΡΟΣ ΠΩΛΗΣΗ) ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ

 

ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ

1.

ΠΟΛ.1023/20.1.2014
Εφαρμογή των διατάξεων του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών (ν. 4093/2012, υποπαράγραφος Ε1) από 1.1.2014, μετά τις τροποποιήσεις που επήλθαν με το άρθρο 51 του ν. 4223/2013 (ΦΕΚ 287 Α’)

8.4. Περιεχόμενο.

Στο περιεχόμενο του εγγράφου μη τιμολογηθέντων αποθεμάτων, αναφέρονται τα δεδομένα του τιμολογίου των παραγράφων 9, 10 και 11 του άρθρου 6 του Κ.Φ.Α.Σ., πλην της τιμής μονάδας, της αξίας και του Φ.Π.Α. των αποθεμάτων. Επισημαίνεται ότι, από τα δεδομένα της παραγράφου 9 του άρθρου 6, δεν αναγράφονται οι ενδείξεις του δευτέρου εδαφίου αυτής (απαλλαγή από Φ.Π.Α. κ.λπ.).

Σημειώνεται ότι, σε σχέση με το δελτίο αποστολής στο έγγραφο μη τιμολογηθέντων αποθεμάτων δεν αναγράφεται, μεταξύ άλλων, η ώρα παράδοσης ή αποστολής, ο αριθμός κυκλοφορίας του φορτηγού αυτοκινήτου ή του πλωτού μέσου, ο τόπος αποστολής και ο τόπος προορισμού κ.λπ.

γνωμη μας

2.

ΠΟΛ.1023/20.1.2014
Εφαρμογή των διατάξεων του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών (ν. 4093/2012, υποπαράγραφος Ε1) από 1.1.2014, μετά τις τροποποιήσεις που επήλθαν με το άρθρο 51 του ν. 4223/2013 (ΦΕΚ 287 Α’)

8.7. Περιπτώσεις που δεν εκδίδεται έγγραφο μη τιμολογηθέντων αποθεμάτων.

Από τις διατάξεις της απόφασης Γ.Γ.Δ.Ε. ΠΟΛ.1286/31.12.2013, προκύπτει ότι δεν εκδίδεται το υπ όψιν έγγραφο, σε κάθε άλλη περίπτωση, πλην της αποστολής, παράδοσης, παραλαβής, διακίνησης μη τιμολογηθέντων αποθεμάτων.

Ενδεικτικά αναφέρονται οι παρακάτω περιπτώσεις, για τις οποίες δεν εκδίδεται, υποχρεωτικά, το υπόψιν έγγραφο:
-Διακίνηση αποθεμάτων για δοκιμή ή δειγματισμό.
-Διακίνηση αγαθών μεταξύ εγκαταστάσεων (έδρα, υποκατάστημα, αποθήκη).
-Διακίνηση δειγμάτων για δωρεάν διάθεση.
-Αποστολή αποθεμάτων σε τρίτο με σκοπό την επεξεργασία, συναρμολόγηση, επισκευή κ.λπ..
-Διακίνηση – αποστολή αποθεμάτων με σκοπό την φύλαξη, αποθήκευση.
-Διακίνηση αποθεμάτων για συμμετοχή και μόνο (όχι πώληση) σε έκθεση.
-Διακίνηση αγαθών με σκοπό την απόρριψη, καταστροφή αυτών.
-Διακίνηση παγίων, γενικώς.
-Διακίνηση χρησιδανειζόμενων ή εκμισθούμενων κινητών πραγμάτων.
-Αυτοπαραδόσεις αγαθών.
-Διακίνηση, αποστολή αγαθών από επιχειρήσεις εκμετάλλευσης ψυγείων και αποθηκών.

3.

ΠΟΛ.1023/20.1.2014
Εφαρμογή των διατάξεων του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών (ν. 4093/2012, υποπαράγραφος Ε1) από 1.1.2014, μετά τις τροποποιήσεις που επήλθαν με το άρθρο 51 του ν. 4223/2013 (ΦΕΚ 287 Α’)

8.5. Χρόνος έκδοσης.

Το ανωτέρω έγγραφο συντάσσεται, κατά το χρόνο της αποστολής ή της παραλαβής ή της διακίνησης των αποθεμάτων, όταν υφίσταται διακίνηση αυτών, συνοδεύει τα αποθέματα μέχρι τον τελικό προορισμό τους και διαφυλάσσεται στις εγκαταστάσεις του προμηθευτή και του αγοραστή, πλην των ιδιωτών, των αποθεμάτων.

prosoxi_jan14

Ομάδα Συνεργατών Foroline
Τάσος Σακελλαρόπουλος    
Ιανουάριος 2014

4 Σχόλια

  1. ΦΡΑΝΤΖΑΝΑΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ on

    Αν είμαι αγρότης -ο οποίος υποχρεούται από 1/1/2014 να τηρώ βιλία- και παραδίδω αγροτικά προιόντα σε μια ΑΕ,υπάρχει δυνατότητα να μην εκδίδω έγγραφο μη τιμολογηθέντων αποθεμάτων εγώ ο ίδιος ,αλλά να μου εκδίδει η ΑΕ κατά την παράδοση?

  2. Οι αγρότες που από 01/01/2014 εντάσσονται σε τήρηση βιβλίων και υπάγονται στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ: Υποχρεούνται να εκδίδουν δικαιολογητικό έγγραφο για την αποστολή, παράδοση ή διακίνηση των προϊόντων τους, με σκοπό την πώληση εφόσον δεν εκδίδονται άμεσα με την αποστολή ή την παράδοση ή τη διακίνηση των προϊόντων φορολογικά στοιχεία αξίας.

  3. ΧΡΗΣΤΟΣ ΡΟΛΛΗΣ on

    Αν ένας αγρότης ο οποίος ανήκει στο ειδικό καθεστώς θέλει να πουλήσει μέρος της παραγωγής του σε κατάστημα υποχρεούται να εκδώσει κάποιο παραστατικό ο ίδιος ή εκδίδει ο καταστηματάρχης ο οποίος αγοράζει;

  4. Δώρα on

    Και αφού καταργήθηκε το απλούστατο, διευκρινιστικότατο και σιγουρότατο ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ, αντικαθίσταται με σκέτο Τιμολόγιο, αλλά… αντιγράφω από άρθρο για τις νέες …ευκολίες τών ΕΛΠ :

    “ΕΥΤΥΧΩΣ, με την εφαρμογή των ΕΛΠ, φύγαμε από ένα τυπολατρικό σύστημα και περάσαμε σε μια νέα εποχή με κανόνες όπου αφήνουν έναν βαθμό ελευθερίας στη/στον λογίστρια/στή ως προς την διαχείριση.
    Τα ΕΛΠ περιλαμβάνουν κανονιστικά πλαίσια και ορίζουν τις κατ’ελάχιστον υποχρεώσεις.
    ΟΜΩΣ-ΟΜΩΣ-ΟΜΩΣ !!!
    Υπάρχουν δύο γενικοί κανόνες οι οποίοι εσωκλείουν κάποιες εσωτερικές οδηγίες ως προς την διακίνηση αποθεμάτων:
    Ο πρώτος κανόνας είναι ότι Η ΟΝΤΟΤΗΤΑ (sic!) ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΙΣ ΔΙΑΚΙΝΗΣΕΙΣ των παραλαμβανομένων και αποστελλομένων αποθεμάτων, είτε έχουν τιμολογηθεί είτε όχι, ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ αξιοπιστίας και ΑΠΟΔΕΙΞΗ ελέγξιμης αλληλουχίας.
    Πώς είπατε; να κάνω δηλαδή τετραπλό κόπο αντί να κόβω ένα Δ.Α.
    Υπάρχει και συνέχεια. Δεν θα το λέτε Δ.Α. θα το λέτε ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΟ μπλα-μπλα-μπλα ΤΙΜΟΛΟΓΗΘΕΝΤΩΝ μπλα-μπλα-μπλα ΠΡΟΣ ΠΩΛΗΣΗ. Μισό τόνερ παραπάνω για εκτύπωση, στην εποχή τής προσπάθειας εξοικονόμησης εκτύπωσης μέχρι και τής μελανοβόρου γραμματοσειράς.
    Το ΕΓΛΣ ήταν ο,τι καλύτερο υπήρχε. Και εάν ήθελε μερικές τροποποιήσεις θα μπορούσαν αυτές να γίνουν χωρίς να φθάσουμε στις ΥΠΕΡΒΟΛΕΣ τών ΕΛΠ με την ακατανόητη γλώσσα, την αδυναμία εύκολης πρακτικής εφαρμογής, το υψηλότατο κόστος παρακολούθησης τών σεμιναρίων του, κλπ-κλπ.

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.