36 χρόνια από την πιο την πιο τραγική ημέρα του ελληνικού ποδοσφαίρου

0

8 Φεβρουαρίου 1981. Πρόκειται για την πιο τραγική ημερομηνία στην ιστορία του Ολυμπιακού αλλά και του ελληνικού ποδοσφαίρου.Απόγευμα Κυριακής και το ενδιαφέρον όλων είναι στραμμένο στα γήπεδα. Στο Στάδιο Καραϊσκάκη διαδραματίζεται το ντέρμπι της 20ης αγωνιστικής για το πρωτάθλημα. Ο Ολυμπιακός βρίσκεται αντιμέτωπος με την ΑΕΚ. Σαργκάνης, Γαλάκος, Αναστόπουλος, Νικολούδης εναντίον Αρδίζογλου, Μπάγεβιτς και Μαύρου.

Ο Ολυμπιακός είναι σαρωτικός. Με τρία γκολ του Γαλάκου και από ένα των Κουσουλάκη, Ορφανού και Βαμβακούλα επικρατεί με 6-0 και 35.450 οπαδοί παραληρούν στο γήπεδο.

Η ασυγκράτητοι φίλαθλοι της Θύρας 7 θα προσπαθήσουν να βρεθούν στη Θύρα 1 για να αποθεώσουν τους παίκτες. Ένας όμως θα γλιστρήσει μπροστά στη μισάνοιχτη πόρτα. Καθώς οι υπόλοιποι σπρώχνονται για να βγουν θα πέσουν ο ένας πάνω στον άλλο. Η αποσυμφόρηση του χώρου θα σταθεί αδύνατη. Στις σκάλες οι οπαδοί θα βρεθούν ο ένας πάνω στον άλλο. Στις 5 ο θρίαμβος του Ολυμπιακού και η συντριβή της ΑΕΚ έχουν ξεχαστεί. Η αστυνομία θα καταφέρει να απεγκλωβίσει αρκετό κόσμο, πολλοί είναι όμως τραυματίες. Κάποιοι, νεκροί.

Μεταφέρονται με περιπολικά και 13 ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στο Τζάνειο νοσοκομείο Πειραιά. Παράλληλα σημάνει γενική κινητοποίηση στην αστυνομία και τα νοσοκομεία. Αρκετοί είναι οι φίλαθλοι και των δύο ομάδων που θα συγκεντρωθούν έξω από το Τζάνειο με την αγωνία ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους.

Τα τηλεοπτικά δίκτυα μεταδίδουν το γεγονός και κάνουν έκκληση σε γιατρούς να προσέλθουν στο Τζάνειο ώστε να ενισχύσουν τους εφημερεύοντες αλλά και για αιμοδότες. Εκατοντάδες αστυνομικοί προσφέρουν αίμα. Επιπλέον κινητοποιείται προσωπικό και στο Κρατικό Πειραιώς όπου μεταφέρονται κάποιοι βαριά τραυματισμένοι.

Θα ακολουθήσουν σκληρές στιγμές με φίλους και γνωστούς να αγωνιούν έξω από τα νοσοκομεία, ψάχνοντας απεγνωσμένα για τους δικούς τους ανθρώπους. Αρχικά οι νεκροί είναι 19. Ο τελικός αριθμός των νεκρών θα φτάσει τους 21. Στο Τζάνειο καταφθάνουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, που ενημερώνουν διαρκώς τον πρωθυπουργό Γεώργιο Ράλλη και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή. Η τηλεόραση διακόπτει την κανονική ροή του προγράμματός της και μεταδίδει σοβαρή μουσική.

Η τραγωδία της Θύρας 7 θα καταλάβει όλη την Ελλάδα. Φίλαθλοι και μη, πενθούν για τους 21νέους που χάθηκαν.

Η μνήμη των 21 φιλάθλων τιμάται κάθε χρόνο από τους παράγοντες, τους παίκτες, την τεχνική ηγεσία και τους φίλους του Ολυμπιακού.

Τα θύματα της τραγωδίας: Παναγιώτης Τουμανίδης (14 ετών) Κώστας Σκλαβούνης (16 ετών) Ηλίας Παναγούλης (17 ετών) Γεράσιμος Αμίτσης (18 ετών) Γιάννης Κανελλόπουλος (18 ετών) Σπύρος Λεωνιδάκης (18 ετών) Γιάννης Σπηλιόπουλος (19 ετών) Νίκος Φίλος (19 ετών) Γιάννης Διαλυνάς (20 ετών) Βασίλης Μάχας (20 ετών) Ευστράτιος Λούπος (20 ετών) Μιχάλης Κωστόπουλος (21 ετών) Ζωγραφούλα Χαϊρατίδου (23 ετών) Σπύρος Ανδριώτης (24 ετών) Κώστας Καρανικόλας (26 ετών) Μιχάλης Μάρκου (27 ετών) Κώστας Μπίλας (28 ετών) Αναστάσιος Πιτσόλης (30 ετών) Αντώνης Κουρουπάκης (34 ετών) Χρήστος Χατζηγεωργίου (34 ετών) Δημήτριος Αδαμόπουλος (40 ετών)

Πηγή: http://tvxs.gr

 

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.