Γιατί το «ακατάσχετο» είναι…τρύπιο

0

Οι καταγγελίες  στον Συνήγορο του Πολίτη

του Γιάννη Ελαφρού

Πολλές τρύπες έχει η ασπίδα των ακατάσχετων λογαριασμών, που θεσπίστηκαν ακριβώς για να προστατεύσουν οικογένειες που απειλούνται από τη φτώχεια.

Οπως αποκαλύπτει όμως  η «Καθημερινή», με βάση καταγγελίες που έχουν γίνει στον Συνήγορο του Πολίτη και αναφορές της ανεξάρτητης αρχής, μια σειρά δημόσιες υπηρεσίες εφορμούν με ακόρεστη εισπρακτική πρακτική πάνω στους ακατάσχετους λογαριασμούς, με τρόπο που θέτει υπό αίρεση τη δυνατότητα αξιοπρεπούς διαβίωσης των πολιτών.

Στον Συνήγορο έχουν καταφύγει πολίτες που λαμβάνουν προνοιακά επιδόματα (κυρίως αναπηρικά, αλλά όχι μόνον) και τα οποία κατάσχονται, καθώς κατατίθενται σε τραπεζικούς λογαριασμούς με συνδικαιούχους που έχουν οφειλές.

Συνήθως τα άτομα αυτά έχουν καταστεί συνδικαιούχοι εκ των πραγμάτων, ως δικαστικοί συμπαραστάτες ή ως γονείς ανηλίκων. Δηλαδή μπαίνει στον τραπεζικό λογαριασμό το επίδομα αναπηρίας ενός μικρού παιδιού κι αυτό υφίσταται κατάσχεση γιατί κάποιος από τους γονείς του έχει οφειλές προς το Δημόσιο ή τα Ταμεία! Και πώς θα τα βγάλει πέρα το παιδί με την αναπηρία; Αδιάφορο για τους μανδαρίνους των δημοσιονομικών εισπράξεων…

Ας σημειωθεί πως τα εν λόγω προνοιακά επιδόματα δεν έχουν ορισθεί ως ακατάσχετα… Η πρόταση του Συνηγόρου του Πολίτη είναι να ορισθούν ως ακατάσχετα τα προνοιακά επιδόματα, τα οποία χορηγούνται σε οικονομικά ασθενείς των οποίων η επιβίωση εξαρτάται από αυτά.

Ενα ακόμη πρόβλημα, που αφορά μάλιστα και το περιβόητο «χτίσιμο» του αφορολογήτου, είναι το γεγονός πως σε μισθοδοτικούς ή συνταξιοδοτικούς λογαριασμούς που υπέστησαν κατάσχεση (ακόμη και αν εκ των υστέρων δηλωθούν ως προστατευόμενοι) οι τράπεζες παύουν τη λειτουργία των χρεωστικών καρτών που ήταν συνδεδεμένες με αυτούς!

Ακόμη κι όταν τα κατατεθειμένα ποσά δεν υπερβαίνουν το προστατευόμενο όριο των 1.250 ευρώ. Τα προβλήματα είναι διπλά: οι δικαιούχοι πρέπει να παρουσιάζονται αυτοπροσώπως στα τραπεζικά καταστήματα, ενώ δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν πληρωμές ή αγορές με κάρτα, κάτι που είναι πλέον απαραίτητο για τη δημιουργία αφορολογήτου.

Μπορεί όλα αυτά να μοιάζουν «μικρά», αλλά ταλαιπωρούν χιλιάδες συμπολίτες μας.

πηγή:Έντυπη Καθημερινή

 

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.