«Ανοίξαμε, σας περιμένουμε και… βιαζόμαστε» (για τους συναδέλφους λογιστές)

0

Οι αλλαγές, οι επισημάνσεις και οι οδηγίες για τον νέο τρόπο λειτουργίας του συστήματος.σχετικά με την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2016 ανακοινώθηκαν σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργου Πιτσιλή.Εκεί παραβρέθηκε μαζί  με τον συνεργάτη του φοροτεχνικό κύριο Χατζηγεωργίου και ο φοροτεχνικός κ. Παναγιώτης Παντελής. ο οποίος με άρθρο του στο e-forologia παρουσιάζει στους συναδέλφους του ότι καινούριο προέκυψε. (σσ:το άρθρο ,αναδημοσιευεται αυτούσιο. Να σημειωθεί ότι αναρτήθηκε στις 7-4-2017)

του Παναγιώτη Παντελή

«Με Δελτίο Τύπου , η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ανακοίνωσε την έναρξη της ηλεκτρονικής εφαρμογής για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2016.

Το Δελτίο Τύπου για την πρόσκληση στη συνέντευξη έχει ως εξής:

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ
Ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, σας προσκαλεί σε συνέντευξη τύπου, σήμερα, Πέμπτη, 6 Απριλίου, και ώρα 17:00, με θέμα την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και την παρουσίαση του νέου ιστοτόπου της ΑΑΔΕ.
Η συνέντευξη τύπου θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του ισογείου, στο κτίριο της οδού Καραγεώργη Σερβίας 8.
Παρακαλείσθε για την κάλυψη.

Στη Συνέντευξη Τύπου λοιπόν, στην οποία παρευρέθηκα με τον συνεργάτη φοροτεχνικό κύριο Χατζηγεωργίου, ανακοινώθηκαν οι αλλαγές, οι επισημάνσεις και οι οδηγίες για τον νέο τρόπο λειτουργίας του συστήματος.

Τις αλλαγές αυτές θέλουμε σήμερα να παρουσιάσουμε στους συναδέλφους λογιστές-φοροτεχνικούς, καθώς επίσης και τις απαντήσεις των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων στις ερωτήσεις που τέθηκαν τόσο από τους παρευρισκόμενους λογιστές-φοροτέχνες, όσο και από τους δημοσιογράφους που κάλυψαν τη Συνέντευξη Τύπου.

Το πρώτο που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι πλέον υπάρχει καινούργιο site το οποίο θα χρησιμοποιούμε για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, το www.aade.gr. Οι συνάδελφοι λοιπόν, οι φορολογούμενοι ή οι λογιστές που θέλουν να υποβάλουν φορολογικές δηλώσεις, θα κάνουν χρήση του συγκεκριμένου site, βέβαια, σε κάποια σημεία θα τους παραπέμπει στο site www.gsis.gr, το οποίο σταδιακά θα μεταφερθεί με όλες τις εφαρμογές του στο site της ΑΑΔΕ μέχρι την τελική κατάργησή του. Είναι σημαντικό ότι μια ομάδα περίπου 15 ανθρώπων, με τις οδηγίες και την οργάνωση της κυρίας Σοφίας Σεχπερίδου και σε συνεργασία με τον κύριο Ρένο Καλαστάθη, κατάφεραν να θέσουν πολύ πριν από τους χρόνους που είχαν ανακοινωθεί για την έναρξη λειτουργίας της εφαρμογής, τη δυνατότητα πάνω από 6.000.000 φορολογούμενοι να μπορούν να υποβάλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στα πρώτα λεπτά λειτουργίας είχαν ήδη επισκεφτεί το site της ΑΑΔΕ περισσότεροι από 3.500 χρήστες, ενώ είχαν υποβληθεί και οι πρώτες 100 δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Μια πρώτη περιήγηση δείχνει ότι το site είναι ευπαρουσίαστο και φιλικό προς τον χρήστη.

Ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να προσεγγίζει την υπηρεσία ή την εφαρμογή την οποία αναζητά από διαφορετικά σημεία του site. Για παράδειγμα, το μισθωτήριο ενός ακινήτου μπορεί κάποιος να το προσεγγίσει τόσο από την εφαρμογή «ακίνητα», όσο και από την εφαρμογή «εισόδημα».

Κάθε χρήστης μπορεί μέσα από τη σχετική εφαρμογή να προσεγγίσει, εκτός από τα προσωπικά δεδομένα, τις προθεσμίες υποβολής που σχετίζονται με την εφαρμογή, οδηγίες, συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις και σχετικές Εγκυκλίους.

Μέσα στις επόμενες ώρες θα ολοκληρωθεί η ανάρτηση των τόκων καταθέσεων, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει και αφορά πάνω από 25.000.000 εγγραφές, ενώ, όσον αφορά τις Βεβαιώσεις Αποδοχών, το σύστημα θα παραμείνει ανοιχτό καθ’ όλη τη διάρκεια της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και τουλάχιστον μέχρι τότε μάλλον δεν θα υπάρχει πρόστιμο.

Οι καινοτομίες των φετινών δηλώσεων, προς ενημέρωση των συναδέλφων, αφορούν:

  • τους λογαριασμούς ΙΒΑΝ των φορολογουμένων (υπόχρεων και συζύγων), ο οποίος θα παραμείνει σε ισχύ, έστω κι εάν η δήλωση είναι χρεωστική, για τυχόν μελλοντικές επιστροφές και συμψηφισμούς.
    Τουλάχιστον για φέτος, η συμπλήρωση του ΙΒΑΝ δεν είναι υποχρεωτική, παρά μόνο όταν η δήλωση είναι πιστωτική, ενώ εξετάζεται από τις επόμενες δηλώσεις το πεδίο αυτό να είναι υποχρεωτικό.
  • τον κωδικό δραστηριότητας (ΚΑΔ) των επιχειρήσεων. Θα πρέπει όσοι δεν έχουν δηλώσει την αλλαγή του ΚΑΔ στο Μητρώο να το κάνουν με την υποβολή της δήλωσης, χωρίς πρόστιμο.
    Σκοπός είναι να καθαρίσει το Μητρώο, αλλά και να γνωρίζει το ελληνικό δημόσιο ποιες είναι οι δραστηριότητες που έχουν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα με βάση τον ΚΑΔ.
  • Υπάρχει η δυνατότητα χωριστής εκκαθάρισης στον υπόχρεο και στη σύζυγο, όταν έχει γίνει δεκτή η αλλαγή φορολογικής κατοικίας του ενός από τους δύο. Αξίζει όμως να αναφέρουμε ότι η νομοθεσία προβλέπει ότι όταν τα οικογενειακά συμφέροντα του φορολογούμενου παραμένουν στην Ελλάδα, ο συγκεκριμένος φορολογούμενος χαρακτηρίζεται φορολογικός κάτοικος Ελλάδας.
  • Για τους φορολογούμενους που μέχρι σήμερα δεν έχουν δηλώσει ακατάσχετο λογαριασμό, θα υπάρχει προτροπή από το σύστημα να τον δηλώσουν στη σχετική εφαρμογή. Είναι σημαντικό ότι ο Διοικητής της ΑΑΔΕ κος Γ. Πιτσιλής ζήτησε από τους παρευρισκόμενους να δώσουν ιδιαίτερη σημασία και να ενημερώσουν τους φορολογούμενους, ώστε να δηλωθεί ο ακατάσχετος λογαριασμός σε όσους δεν το έχουν κάνει.
  • Οι επιπλέον αλλαγές αφορούν κωδικούς, όπως τον 320, όπου μιλάμε για διαφορετική φορολογική κατοικία υπόχρεου και συζύγου,
  • τους κωδικούς 037 και 038 που θα είναι προσυμπληρωμένοι και αφορούν τους κατ’ επάγγελμα αγρότες με βάση τα στοιχεία που έχει διαβιβάσει στην ΑΑΔΕ το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς επίσης και τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ που έχουν επιχειρηματική δραστηριότητα και δεν είναι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ.
  • Βέβαια, μην ξεχνάμε τους κωδικούς για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων και των υποψήφιων ή εκλεγμένων βουλευτών και τη φοροαπαλλαγή που έχουν όσοι προχωρούν σε αυτήν τη χρηματοδότηση (κωδικοί 011-012, 057-058).
  • Ένα ακόμα πρόβλημα το οποίο λύνεται, είναι τα ομαδικά ασφαλιστήρια με ασφαλιστικές εταιρείες εξωτερικού, που δεν έχουν μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα (κωδικοί 395-396).
  • Ακόμα, στους κωδικούς 421-422 θα πρέπει να συμπληρωθούν τα ενοίκια που πληρώνονται σε Ιερές Μονές Αγίου ‘Ορους (καταστήματα, κ.λπ.) για την πληρωμή του χαρτοσήμου από τους ενοικιαστές.

Κάποιες επιπλέον πληροφορίες που θα θέλαμε να δώσουμε στους συναδέλφους είναι οι εξής:

  • Ασφαλώς και η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων δεν πρόκειται να είναι η 30/4, όπως μας ανέφερε ο Διοικητής, και υπάρχει ήδη σε εξέλιξη νομοθετική πρωτοβουλία για τη μεταφορά της ημερομηνίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μάλλον, από πληροφορίες μας, προς τον Ιούλιο. Σε κάθε περίπτωση η πληρωμή της πρώτης δόσης θα είναι 31/7.
  • Οι συνάδελφοι μπορούν να υποβάλουν τις ΜΥΦ που λήγουν 10 Απριλίου και τις διορθώσεις μέσα από τη νέα ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ.
  • Ένα σημαντικό ερώτημα που τέθηκε αφορά τις αποδείξεις για το χτίσιμο του αφορολογήτου μέσω πλαστικού χρήματος και τον τρόπο με τον οποίον οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν το ποσό που έχουν καλύψει και τι τους υπολείπεται.
    Η εφαρμογή δεν θα δίνει τη δυνατότητα στον φορολογούμενο μέσω αυτής να γνωρίζει τι ποσό έχει συγκεντρώσει, αλλά αυτό θα πρέπει να το πληροφορείται με την ανάλυση του τραπεζικού λογαριασμού και την τράπεζα με την οποία συνεργάζεται. Και βέβαια, τις επόμενες ημέρες αναμένουμε τη σχετική Εγκύκλιο που θα δίνει περαιτέρω διευκρινίσεις με βάση τον Ν. 4446/2016.

Ένα ερώτημα το οποίο έθεσα στον Διοικητή της ΑΑΔΕ αφορά την υποβολή δηλώσεων για τα αδήλωτα κεφάλαια:

Όπως είναι γνωστό ο Ν.4446/2016 για την υπαγωγή στα άρθρα 57-61 προέβλεπε την ηλεκτρονική ή τη χειρόγραφη υποβολή κάθε είδους τέτοιων δηλώσεων. Πολλές ΔΟΥ, κυρίως Β’ τάξης, λόγω έλλειψης προσωπικού, προέτρεπαν τους φορολογούμενους να υποβάλουν τις δηλώσεις ηλεκτρονικά (ανακεφαλαιωτικοί πίνακες ενδοκοινοτικών αποκτήσεων ή παραδόσεων, Ε9, κ.λπ.) και εκ των υστέρων να κάνουν γνωστοποίηση στην αρμόδια ΔΟΥ ότι αυτές υποβάλλονται με βάση τον Ν. 4446/2016. Ειδικά στις δηλώσεις εισοδήματος υπήρχε σχετική προειδοποίηση ότι εάν θέλουν να υπαχθεί η δήλωση αυτή στις ευνοϊκές διατάξεις, θα έπρεπε να κατατεθεί μόνο χειρόγραφα. Αντίστοιχη προειδοποίηση όσον αφορά τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας, τους Ανακεφαλαιωτικούς Πίνακες κ.λπ. δεν υπήρχε.

Σήμερα λοιπόν, παρά τις οδηγίες που ελάμβαναν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών, το σύστημα ζητά την πληρωμή προστίμων για τη διαδικασία στην οποία δεν ευθύνεται ο φορολογούμενος, αλλά βοηθά και στην αποσυμφόρηση της γραφειοκρατίας και του συνωστισμού στις ελλιπείς από προσωπικό ΔΟΥ.

Οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες της ΑΑΔΕ ανακοίνωσαν ότι δεν γνώριζαν το πρόβλημα, θα το εξετάσουν και θα δώσουν λύση προς όφελος των φορολογουμένων. Άλλωστε, θεωρούμε, ότι ο σκοπός της Ανεξάρτητης Αρχής και του Διοικητή της, δεν είναι να επιβάλει πρόστιμα και μάλιστα σε φορολογούμενους που ακολούθησαν τις οδηγίες των υπηρεσιών του, αλλά να δώσει τη δυνατότητα σε κάθε φορολογούμενο να τακτοποιήσει ή να λύσει τις εκκρεμότητές του με το Υπουργείο Οικονομικών. Είμαστε σίγουροι ότι ο σκοπός του Διοικητή θα είναι προς αυτήν την κατεύθυνση.

Θα πρέπει βέβαια να παρατηρήσουμε πως, παρά το γεγονός ότι τυπικά έχουμε σήμερα τη δυνατότητα υποβολής φορολογικών δηλώσεων, οι αντίστοιχες βεβαιώσεις που είναι αναγκαίες για την υποβολή τους (ΟΑΕΕ, κ.λπ.) δεν έχουν ακόμη αναρτηθεί, με αποτέλεσμα ο φορολογούμενος και να θέλει, να μην μπορεί ουσιαστικά να υποβάλει τη φορολογική του δήλωση.

Αυτό το αναφέρουμε ώστε να μην καταλήξουμε τους επόμενους μήνες να μιλάμε για το ότι είχαμε τη δυνατότητα υποβολής φορολογικής δήλωσης, ενώ στην πραγματικότητα τέτοια δυνατότητα δεν υπήρχε. Καλό θα ήταν η Ανεξάρτητη Αρχή να κάνει τις σχετικές παρεμβάσεις ώστε αυτό το θέμα να λυθεί άμεσα.

Συνάδελφοι, καλή δύναμη, καλές δηλώσεις κι όπως διαβάσαμε στο Facebook από συνάδελφο:

«μην διανοηθεί κανείς να εμφανιστεί για την υποβολή φορολογικής δήλωσης τη Μ. Εβδομάδα και χωρίς ραντεβού»!

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.