Πώς άνεργοι που συμμετείχαν σε προγράμματα αναγνωρίζουν χρόνο ανεργίας και κρατούν επιδόματα

0

Οι άνεργοι που συμμετείχαν σε προγράμματα εκπαίδευσης ή επαγγελματικής κατάρτισης πριν από τον Οκτώβριο του 2016 σύμφωνα με μεταβατική διάταξη που προβλέπει ο νόμος, εφόσον δηλώσουν τα προγράμματα στα οποία συμμετείχαν τους αναγνωρίζεται ο χρόνο κατάρτισης ως χρόνος ανεργίας και κρατούν τυχόν επιδόματα που έχουν λάβει χωρίς καμία προϋπόθεση.

του Γιώργου Αντωνόπουλου

Αυτό κάνει γνωστό η υπουργός Εργασίας σε έγγραφο της που κατέθεσε στην Βουλή ενώ επίσης αναφέρει ότι η καταληκτική ημερομηνία δήλωσης έχει οριστεί η 30η Ιουνίου 2017.

Παράλληλα η κ. Αχτσιόγλου αναφέρθηκε στις νέες ευεργητικές ρυθμίσεις για τους ανέργους που συμμετέχουν ή προτίθενται να συμμετάσχουν σε πρόγραμμα εκπαίδευσης ή επαγγελματικής κατάρτισης, θα παραμένουν εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του Ο.Α.Ε.Δ. και ο χρόνος εκπαίδευσης τους ή επαγγελματικής κατάρτισής τους μετράται ως χρόνος ανεργίας εφόσον: α) είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων τουλάχιστον επί τετράμηνο πριν από την υπαγωγή τους στο ως άνω πρόγραμμα, β) δηλώσουν τα στοιχεία του προγράμματος αυτού στον Ο.Α.Ε.Δ. πριν από την έναρξή του και γ) έχουν παρέλθει τουλάχιστον δύο (2) ημερολογιακά έτη από το πέρας τυχόν προηγούμενης συμμετοχής τους σε πρόγραμμα εκπαίδευσης ή επαγγελματικής κατάρτισης. Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής τους ή της επαγγελματικής κατάρτισής τους, έχουν τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις με τους λοιπούς εγγεγραμμένους στα μητρώα ανέργων του Ο.Α.Ε.Δ..

Επιπλέον, οι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του Ο.Α.Ε.Δ. επιδοτούμενοι άνεργοι, που συμμετέχουν σε επιδοτούμενα προγράμματα εκπαίδευσης ή επαγγελματικής κατάρτισης, για το χρονικό διάστημα κατά το οποίο συντρέχουν οι προϋποθέσεις λήψης και των δύο επιδοτήσεων δικαιούνται να λαμβάνουν και το επίδομα ανεργίας, εφόσον τηρούν και πληρούν τις προϋποθέσεις α’, β’ και γ’ της προηγούμενης παραγράφου

Τέλος, σύμφωνα με το άρθρο 57 όπως τροποποιήθηκε με το με το άρθρο 11 του ν.4455/2017 (Α’22), άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του Ο.Α.Ε.Δ., που συμμετείχαν σε προγράμματα εκπαίδευσης ή επαγγελματικής κατάρτισης πριν από την έναρξη ισχύος του Ν. 4430/2016 (Α 205), διατηρούν συνυπολογιζόμενο τον χρόνο παρακολούθησης όλων των ως άνω προγραμμάτων στο χρόνο ανεργίας τους και κρατούν τυχόν ποσό επιδόματος ανεργίας που τους καταβλήθηκε κατά τη χρονικό περίοδο παρακολούθησης των ως άνω προγραμμάτων εφόσον δηλώσουν στον Ο.Α.Ε.Δ. τα πλήρη στοιχεία όλων των προγραμμάτων που έχουν παρακολουθήσει έως τις 30.6.2017

Η κ.Αχτσιόγλου  δήλωσε πως η Κυβέρνηση προσπάθησε να επιλύσει τις αδικίες σε βάρος ανέργων, επιδοτούμενων και μη, οι οποίοι για τη βελτίωση της απασχολησιμότητάς τους μετείχαν σε κύκλους σπουδών σε δημόσια ή ιδιωτικού φορέα ΙΕΚ, αλλά είτε διαγράφονταν από τις λίστες των ανέργων, είτε διακοπτόταν το επίδομα ανεργίας τους και δεν προσμετρούταν ο χρόνος φοίτησης στον χρόνο ανεργίας.

Έτσι, αναλυτικά:

1.  Ο χρόνος κατάρτισης λογίζεται πλέον και ως χρόνος ανεργίας καθώς οι άνεργοι που συμμετείχαν στο αντίστοιχα προγράμματα, σύμφωνα με τον παλιό νόμο, παρέμεναν εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων, αλλά ο χρόνος κατάρτισης δεν προσμετρούνταν ως χρόνος ανεργίας.

2.   Οι επιδοτούμενοι άνεργοι μπορούν να παίρνουν ταυτόχρονα το επίδομα ανεργίας και την αποζημίωση από την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα εκπαίδευσης ή επαγγελματικής κατάρτισης. Ο παλιότερος νόμος προέβλεπε συμψηφισμό επιδόματος και αποζημίωσης.

Διευκρινίζεται ότι όσον αφορά στους μακροχρόνια ανέργους οι προϋποθέσεις είναι δύο, αφού η πρώτη (εγγραφή για τουλάχιστον 4 μήνες στο μητρώο ανέργων) πληρούται εξ ορισμού. Ο μακροχρόνια άνεργος για να διατηρήσει την ιδιότητα του ανέργου και το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας κατά τη διάρκεια της κατάρτισης και να λάβει τις όποιες κοινωνικές παροχές δικαιούται (φοροαπαλλαγές, κοινωνικό τιμολόγιο ρεύματος κλπ) θα πρέπει να προσκομίσει μια δήλωση στον ΟΑΕΔ για το πρόγραμμα εκπαίδευσης ή επαγγελματικής κατάρτισης στο οποίο θα συμμετέχει, με τον περιορισμό της μη συμμετοχής του σε αντίστοιχο πρόγραμμα τα δυο τελευταία χρόνια.

πηγή: www.dikaiologitika.gr

 

 

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.