Καθαρά Δευτέρα : Μια “παρεξηγημένη” αργία ?

0

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή δεχόμαστε πάντα τα ίδιο ερώτημα : Είναι αργία η Καθαρά Δευτέρα στον ιδιωτικό τομέα ? Η απάντηση που είναι σχεδόν πάντα η ίδια , δεν είναι μονολεκτική και περιέχει πολλά “αν”…

Ας κωδικοποιήσουμε λοιπόν τα βασικά δεδομένα που αφορούν στη Καθαρά Δευτέρα :

  • H Καθαρά Δευτέρα δεν περιλαμβάνεται στις εξαιρέσιμες αργίες για τον ιδιωτικό τομέα.
  • Όσοι  απασχοληθούν την Καθαρά Δευτέρα δεν δικαιούνται προσαύξηση στο ημερομίσθιο τους και θα πάρουν μόνο τις κανονικές αποδοχές τους.
  • Η λειτουργία των επιχειρήσεων είναι νόμιμη κατά την ημέρα αυτή.
  • Όσοι εργαζόμενοι δεν εργαστούν τη Καθαρά Δευτέρα , ενώ η επιχείρηση λειτουργεί , δεν θα λάβουν το ημερομίσθιο τους.

Εξαιρέσεις :
Όπου  υπάρχει ΣΣΕ ή ΔΑ (όπου υπάρχουν ακόμη) ή κανονισμός  λειτουργίας επιχείρησης ή ατομική σύμβαση εργασίας, ή Υπουργικές αποφάσεις ή Διατάγματα που ορίζουν την Καθαρά Δευτέρα ως αργία σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, ή υπάρχει επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο, τότε  η ημέρα αυτή θεωρείται ως αργία.

Εδώ να επισημάνουμε ότι είναι ελάχιστες οι εν ισχύ ΣΣΕ , ακόμα και αυτή των Εμπορικών επιχειρήσεων  δεν ισχύει πια από το 2013.

Αν θέλετε περισσότερες λεπτομέρειες και πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε εδώ , το αναλυτικό άρθρο του δικτυακού τόπου http://www.ergasiaka-gr.net/

 

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.