Φορολογία Μισθωτών σε άλλες περιπτώσεις… (Μπλοκάκια , άλλοι)

3

protypi.epaggelmatiki.symperifora.41-930x370

Με εγκύκλιο της η ΓΓΔΕ έδωσε αναλυτικές διευκρινήσεις για τις περιπτώσεις απασχολούμενων που δεν παρέχουν Μισθωτή εργασία , αλλά θα φορολογηθούν με βάση τη κλίμακα των Μισθωτών.

Συμπερασματικά η ΠΟΛ 1047/2015/12-02-2015 αναφέρει τα εξής :

Τα εισοδήματα που μπορούν να θεωρηθούν ως εισοδήματα από μισθωτή εργασία είναι και τα παρακάτω:

α) τα εισοδήματα των ασκούμενων δικηγόρων και σπουδαστών που πραγματοποιούν πρακτική εξάσκηση,
β) τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων που απασχολούνται σε προγράμματα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας,
γ) οι αποζημιώσεις ανέργων ή εργαζομένων από το κοινοτικό ή εθνικό ταμείο για την παρακολούθηση επιδοτούμενων σεμιναρίων επαγγελματικής κατάρτισης και επιμόρφωσης,
δ) τα εισοδήματα που αποκτούν δικαιούχοι προγράμματος «επανειδίκευσης, κατάρτισης και απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας» (αφορά πρώην εργαζομένους εταιριών που έκλεισαν και οι οποίοι υπάχθηκαν στα προγράμματα αυτά),
ε) τα εισοδήματα που αποκτούν συμβασιούχοι έργου στα Κ.Ε.Π., Δημόσιο και λοιπά Ν.Π.Δ.Δ.
στ) τα εισοδήματα που αποκτούν φοιτητές, μεταπτυχιακοί φοιτητές, υποψήφιοι διδάκτορες κ.λ.π. εξαιτίας της συμμετοχής τους σε ερευνητικά προγράμματα, καθώς επίσης και οι περιπτώσεις απόκτησης εισοδημάτων από περιστασιακά απασχολούμενους όπως φοιτητές, νοικοκυρές, άνεργοι κ.λπ. που συμμετέχουν σε εργασίες όπως, έρευνες αγοράς, συγκέντρωση ερωτηματολογίων, συλλογή παλιών αντικειμένων ή σιδήρων και οι οποίοι αποκτούν ευκαιριακά εισόδημα.

  • Άρα στις πιο πάνω  περιπτώσεις εισοδημάτων έχουμε παρακράτηση φόρου και τελική εκκαθάριση με βάση την κλίμακα φορολογίας των μισθωτών, με αφορολόγητο όριο ετησίου εισοδήματος 9.550 ευρώ.
aloniatis12aΗ κλίμακα φορολογίας Μισθωτών

 

Περαιτέρω επίσης   εισόδημα από μισθωτή εργασία υπάρχει  και όταν ένα φυσικό πρόσωπο αμείβεται με «μπλοκάκι», δηλαδή παρέχει υπηρεσίες βάσει έγγραφων συμβάσεων παροχής υπηρεσιών ή συμβάσεων έργου, με φυσικά ή νομικά πρόσωπα τα οποία δεν υπερβαίνουν τα 3 ή, εφόσον υπερβαίνουν τα 3 , ποσοστό 75% του ακαθάριστου εισοδήματος από τη δραστηριότητα της παροχής υπηρεσιών προέρχεται από ένα από τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που λαμβάνουν τις εν λόγω υπηρεσίες και εφόσον αυτός που παρέχει  τις υπηρεσίες δεν έχει την εμπορική ιδιότητα, ούτε διατηρεί επαγγελματική εγκατάσταση που είναι διαφορετική από την κατοικία του.

  • Στη περίπτωση αυτή  έχουμε παρακράτηση φόρου με 20% και τελική εκκαθάριση με βάση την κλίμακα φορολογίας των μισθωτών, με αφορολόγητο όριο ετησίου εισοδήματος 9.550 ευρώ.

Προσοχή όμως αν  ο φορολογούμενος που αμείβεται με «μπλοκάκι» αποκτά άλλης κατηγορίας εισόδημα από μισθωτή εργασία , τότε το εισόδημα από την παροχή των υπηρεσιών θεωρείται ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και φορολογείται με 26% από το πρώτο ευρώ.

Ποιοι όμως θεωρούνται “Μπλοκάκια” ?  Οι “παλιοί ελεύθεροι επαγγελματίες” ,  οι αμοιβές δηλαδή που καταβάλλονται εξαιτίας παροχής υπηρεσιών στις οποίες προέχει το στοιχείο της συμβουλής ή της επιστημονικής, καλλιτεχνικής και πνευματικής δημιουργίας, δηλαδή επαγγέλματα που με τις καταργηθείσες διατάξεις του ν. 2238/1994, χαρακτηρίζονταν ως ελευθέρια επαγγέλματα.

Ποιοι είναι αυτοί ?  Είναι οι αμοιβές του ιατρού, οδοντιάτρου, κτηνιάτρου, φυσιοθεραπευτή, βιολόγου, ψυχολόγου, μαίας, δικηγόρου, συμβολαιογράφου, άμισθου υποθηκοφύλακα, δικαστικού επιμελητή, αρχιτέκτονα, μηχανικού, τοπογράφου, χημικού, γεωπόνου, γεωλόγου, δασολόγου, περιβαλλοντολόγου, ωκεανογράφου, σχεδιαστή, δημοσιογράφου, διερμηνέα, ξεναγού, μεταφραστή, καθηγητή ή δασκάλου, καλλιτέχνη γλύπτη ή ζωγράφου ή σκιτσογράφου ή χαράκτη, ηθοποιού, εκτελεστή μουσικών έργων ή μουσουργού, καλλιτεχνών των κέντρων διασκέδασης, χορευτή, χορογράφου, σκηνοθέτη, σκηνογράφου, ενδυματολόγου, διακοσμητή, οικονομολόγου, αναλυτή, προγραμματιστή, ερευνητή ή συμβούλου επιχειρήσεων, λογιστή ή φοροτέχνη, αναλογιστή, κοινωνιολόγου, κοινωνικού λειτουργού, εμπειρογνώμονα, ομοιοπαθητικού, εναλλακτικής θεραπείας, ψυχοθεραπευτή, λογοθεραπευτή, λογοπαθολόγου και λογοπεδικού, καθώς και αμοιβές που καταβάλλονται σε πραγματογνώμονες, διαιτητές, εκκαθαριστές γενικά, ελεγκτές Α.Ε., εκτελεστές διαθηκών, εκκαθαριστές κληρονομιών και κηδεμόνες σχολάζουσας κληρονομίας.

Ολόκληρη την ΠΟΛ μπορείτε να τη κατεβάσετε & να την διαβάσετε ΕΔΩ

 

3 Σχόλια

  1. Χρήστος on

    Ένα εντελώς τρελό και παράδοξο από την εφαρμογή της ΠΟΛ είναι η περίπτωσή μου κατά την οποία επειδή παρακολούθησα ένα επιδοτούμενο σεμινάριο 40 ωρών (200 ευρώ μικτά), θα φορολογηθώ με την κλίμακα 26% από το πρώτο ευρώ παρόλο που χωρίς το σεμινάριο ανήκα στα μπλοκάκια με τις ευνοϊκές διατάξεις… Μια διαφορά 1600 ευρώ σε επιπλέον φόρο για ένα σεμινάριο που κατατάσσεται στην “μισθωτή εργασία”! Απίστευτο;;;

  2. Βούλα on

    Ανήκω και εγώ σε αυτή την περίπτωση! Μα είναι δυνατόν!?!? Δεν μπορώ να την χωνέψω τέτοια αδικία… Είμαι μάνα με δύο παιδιά και σύζυγο άνεργο και εκεί που ήταν να πάρουμε κάποια επιστροφή τώρα να πρέπει να πληρώσουμε τόσα λεφτά… Έλεος!

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.