Πάμε Παράταση ?

0

2153

Σε τρεις ημέρες μπαίνουμε στον  3ο μήνα του χρόνου και ήδη μετράμε από τη ερχόμενη Δευτέρα έναν μήνα “πίσω” στη νόμιμη διορία υποβολής των φορολογικών  δηλώσεων φυσικών προσώπων , χωρίς καν να υπάρξει μια ανακοίνωση προοπτικής έναρξης.

Τα πράγματα είναι ακόμα πιο πολύπλοκα , διότι με βάση πάντα το Νόμο και πριν ανοίξει το “σύστημα” υποβολής , θα πρέπει να υποβληθούν ηλεκτρονικά   οι βεβαιώσεις των Μισθωτών & των Συνταξιούχων καθώς και των ασκούντων επιχειρηματική δραστηριότητα (πχ, ελευθέρων επαγγελματιών κά) , για να εξυπηρετηθεί η εφαρμογή των προσυμπληρωμένων δηλώσεων.
Πάλι και εδώ δεν φαίνεται να μην υπάρχει καμία “κίνηση” ενημέρωσης για το πότε.

Τα θέματα που αφορούν στη φορολογία του 2015 και ανάγονται στη προηγούμενη χρήση (2014) , είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία παρόμοια με εκείνα της αμέσως προηγούμενης χρήσης (2013) , οπότε αρχικά δεν είναι κατανοητή η καθυστέρηση από τεχνικής πλευράς της ανακοίνωσης ενός προγραμματισμού υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Η εμφανής δικαιολογία που μπορεί να ευσταθεί , είναι η πολιτική αλλαγή που συντελέστηκε πριν από ένα μήνα καθώς και τα επείγοντα θέματα που προέκυψαν από τη διαπραγμάτευση στο πλαίσιο της ΕΕ και είχαν σαν κεντρικό φορέα το Υπουργείο Οικονομικών.
Παράλληλα όμως υποτίθεται ότι υπάρχει ή υπήρχε στημένος και έτοιμος ένας μηχανισμός , ο οποίος θα είχε τη δυνατότητα να κινήσει όλες τις τυπικές διαδικασίες , για να λειτουργήσει στο συγκεκριμένο τομέα το Κράτος , ώστε όπως όλοι δηλώνουν “να υπάρχει συνέχεια”…

Αν αναλογιστούμε ακόμα ότι , παρακολουθώντας τις οικονομικές & πολιτικές εξελίξεις στη Χώρα μας οι ανάγκες της συλλογής εσόδων είναι επιτακτικές , η καθυστέρηση που ωφελεί ? Μάλιστα όταν η νέα κυβέρνηση σε θεωρητικό επίπεδο έχει διακηρύξει ότι όποιες αλλαγές υπάρξουν στο φορολογικό τοπίο θα αφορούν το 2015 και όχι στη προηγούμενη χρήση 2014 , η παράταση της υποβολής των δηλώσεων σε τι αποσκοπεί ?

Ο “φόβος και ο τρόμος”  μου ως επαγγελματία Λογιστή είναι ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών , ξαφνικά θα ανακοινώσει κάποια στιγμή ημερομηνίες που ως καταληκτικές θα “σέβονται” τις προθεσμίες που θέτει ο Νόμος , αλλά ο χρόνος πια θα έχει τραγικά συρρικνωθεί από το σημείο της εκκίνησης των υποβολών.
Η δικαιολογία θα είναι προφανής και θα αφορά στην αναγκαιότητα συλλογής εσόδων και οι φορολογούμενοι και οι επαγγελματίες του Κλάδου μας , θα κληθούν μέσα σε συνθήκες απίστευτης πίεσης  να υποβάλλουν τις φορολογικές δηλώσεις.
Η πίεση και τα ασφυκτικά χρονικά όρια , σε καμία περίπτωση δεν βοηθούν στην ομαλή και ορθή διευθέτηση των διαδικασιών της υποβολής και εγκυμονούν κινδύνους λαθών και …. Εγκεφαλικών !!!

Ίσως κάποιοι να δυσανασχετήσουν με το “αίτημα” μου , με τη έννοια ότι ζητώ να υποβληθούν οι δηλώσεις και να επιβληθούν φόροι ιδιαίτερα επαχθείς (με το δεδομένο της μη αλλαγής των συντελεστών) , όπου κανείς δεν έχει να πληρώσει.

Απαντώ απλά… Δεν είμαι νομοθέτης και από τούτο το χώρο έχω εκφραστεί πολλές φορές για την επαχθή και άδικη φορολογία που έχει επιβληθεί όλα αυτά τα χρόνια και έχει συμβάλλει καταλυτικά στα σημερινά αδιέξοδα…

Ζητώ απλά… Να λειτουργήσει το Κράτος , να λειτουργήσουν οι διαδικασίες  γιατί οι φωνές μας περί ευνομούμενης πολιτείας δεν μπορεί να ακούγονται κατά το δοκούν…

Ας υπάρξει άμεσα ένα χρονοδιάγραμμα υποβολής δηλώσεων , ρεαλιστικό-λογικό και με απόλυτο σεβασμό στους Πολίτες , στις επιχειρήσεις και  στους επαγγελματίες του Κλάδου μας ,το οποίο θα δίνει  τον αναγκαίο και όχι τον τυπικό χρόνο να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία με το καλύτερο τρόπο.
Το “Πάμε στο άγνωστο με βάρκα την Ελπίδα” δεν βοηθά…

Άλλωστε ο ρόλος του νομοθέτη είναι να αντιλαμβάνεται τα προβλήματα που δημιουργούνται , όχι σε σχέση με τη καθυστέρηση των υποβολών , αλλά από το αποτέλεσμα που παραγάγουν αυτές και να λάβει τα απαραίτητα μέτρα ανακούφισης των “πληγέντων”.

Οψόμεθα…

Τάσος Σακελλαρόπουλος
Λογιστής – Φοροτεχνικός
Μέλος της Ομάδας Foroline-ADC

 

 

 

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.