Ποιοί χτίζουν σπίτια στη Μακρόνησο;

0

Το νησί, τόπος μαρτυρίου, έχει χαρακτηριστεί ιστορικό μνημείο. Επιθεωρητές το επισκέφθηκαν για να διαπιστώσουν την κατάσταση που επικρατεί σήμερα. Το News 24/7 ήταν εκεί.

του Μάνου Φραγκιουδάκη –Φωτογραφίες: Γιώργος Βιτσαράς / sooc.photos

Την 5η Ιουνίου του 1989 δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεων, η απόφαση της τότε υπουργού Πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη, σύμφωνα με την οποία το η Μακρόνησος χαρακτηρίζεται ιστορικός τόπος και προστατεύεται καθώς «έχει σημαδέψει την ιστορία της Νεώτερης Ελλάδας, γιατί αποτελεί χώρο μνήμης όχι μόνο γι αυτούς που έζησαν όλη τη φρικαλεότητα της περιόδου 1946-1953, αλλά για όλους τους Έλληνες, και κυρίως για τις νέες γενιές, γιατί αποτελεί σύμβολο καταδίκης του εμφυλίου πολέμου, όλων των βασανιστηρίων και κάθε καταπίεσης από οπουδήποτε προερχομένης, βωμός ελευθερίας της σκέψης και των ιδεών». Ακόμη, όλα τα κτίρια των στρατοπέδων χαρακτηρίζονται ιστορικά και διατηρητέα μνημεία «γιατί πολλά από αυτά κτίστηκαν από τους ίδιους τους κρατούμενους, μέσα στα οποία έζησαν κάτω από τις γνωστές συνθήκες».

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΜΑΚΡΟΝΗΣΟ;

Μετά από καταγγελίες που έκαναν λόγο για αυθαιρεσίες σε κτίσματα επάνω στο ξερονήσι, κλιμάκιο επιθεωρητών δόμησης και περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επισκέφθηκε τη Μακρόνησο με σκοπό να πραγματοποιήσει αυτοψία. Το News 24/7 βρέθηκε στο σημείο και κατέγραψε τα ευρήματα.

Τα σημαντικότερα από αυτά είναι: 

α)Σε σημείο μέσα στα όρια στρατοπέδου, όπου βλέπουν ένα εμφανώς νέο κτίριο, περίπου 100 τετραγωνικών, με μεγάλη περίφραξη με εμβαδόν περίπου 1 στρέμμα, ενώ δίπλα βρίσκεται και μια μπετονιέρα, κάτι που δείχνει ότι εξακολουθούν να γίνονται εργασίες.

β) Ακόμη ένα κτίριο περίπου 100 τετραγωνικών, αποκατεστημένο, με πολύ πρόσφατη σκεπή από κεραμίδια (καθώς φαίνονται ολοκαίνουρια) κάνει την εμφάνισή του και στον όρμο του Άη Γιώργη, εκεί όπου βρίσκεται και ένα ανακαινισμένο εκκλησάκι, εντός της Ζώνης 1, όπου απαγορεύεται οποιαδήποτε παρέμβαση. Πίσω από αυτό το κτίριο, βρίσκεται και ένα ισόγειο με πρόσφατες επισκευές και νέα κεραμοσκεπή, όπου μάλιστα υπάρχει κεραία τηλεόρασης και καμινάδα από τζάκι.

γ) Τρία κτίσματα από τσιμεντόλιθους, με το ένα μάλιστα να έχει σκεπή από Ελενίτ και το δεύτερο να έχει σκεπή από ξύλο και μπροστά του μια πρόχειρη περίφραξη., ισόγειο κτίσμα από τσιμεντόλιθο, με υπόστεγο από λαμαρίνα και επικάλυψη ξύλου. Ακριβώς έξω από το κτίσμα, υπάρχει προβλήτα πρόσβασης

δ)Στη θέση «Φυλακή» δίπλα από το σημείο που βρίσκονταν οι γυναικείες φυλακές της Μακρονήσου, εντοπίζεται αυθαίρετη περίφραξη μήκους περίπου 1 χιλιομέτρου. Εντοπίζονται ακόμη δύο αυθαίρετα μαντριά περίπου 20 τετραγωνικών μέτρων, με πλαστικές δεξαμενές νερού. Όλα αυτά, κατά παράβαση του Προεδρικού Διατάγματος του 1995 που δεν επιτρέπει καμία απολύτως χρήση στην Ζώνη 1 του νησιού, η οποία περιλαμβάνει τον χώρο των έξι στρατοπέδων και ορίζεται από την κορυφογραμμή και τη θάλασσα.

δ) Στο σημείο «Συκιά»  είναι παρών και ένας βοσκός, ο οποίος ισχυρίζεται πως την έκταση διαχειρίζονταν οι πρόγονοί του και ο ίδιος το βρήκε από αυτούς, ενώ λέει, πως μέχρι το 2014, ενοικίαζε τις γαίες από τον δήμο Κέας. Ξεκαθαρίζεται δε πως στο νησί απαγορεύεται, μεταξύ άλλων, η κτηνοτροφία και το κυνήγι, ενώ οποιαδήποτε επέμβαση στα υφιστάμενα διατηρητέα κτίρια «γίνεται μετά από γνώμη του αρμοδίου Συμβουλίου Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού».

Να σημειωθεί επίσης πως στονησ’ι  λειτουργούσε μέχρι το 2011 ιχθυοτροφείο, επίσης κατά παράβαση του Π.Δ., το οποίο δεν επιτρέπει καμία οικονομική δραστηριότητα πέραν της μελισσοκομίας χωρίς κτιριακές εγκαταστάσεις

Ιδού τι αποθανάτισε,μεταξύ άλλων, ο φωτογραφικός φακός:

 

ΥΓ: Για το θέμα το Δημοτικό Συμβούλιο Κέας  δηλώνει το σεβασμό του για την ιστορικότητα της Μακρονήσου και ειδικά για τα ιστορικά μνημεία, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα.

Δηλώνει επίσης τη διαχρονική επιθυμία οι χώροι αυτοί να προστατευθούν και να διατηρηθούν όπως αρμόζει. Έχει προς τούτο μάλιστα επανειλημμένα προσφύγει σε φορείς της Κεντρικής Διοίκησης, όπως το Υπουργείο Πολιτισμού, το τότε Υπουργείο Χωροταξίας και Περιβάλλοντος κ.λπ.

Συγχρόνως, όμως, έχει απαιτήσει και την προστασία των ολίγων πλέον βοσκών, οι οποίοι έχουν εναπομείνει και οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν άλλο επάγγελμα πλέον.

Συμφωνεί με την προστασία του νησιού από κακόβουλες, παράνομες και κατακτητικές ενέργειες, για τον έλεγχο των οποίων καταβάλει συνεχή προσπάθεια.

πηγή: http://portfolio.news247.gr

 

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.