Οι καλύτερες βουτιές σε λίμνες και ποτάμια

0

Στην Πελοπόννησο, την Ήπειρο, ακόμα και… την Αττική, οι βουτιές αυτό το καλοκαίρι θα είναι διαφορετικές. Και δροσερές. Και μαγικές.

της Ηρώς Κουνάδη

Δε λέμε, τέλειες οι παραλίες, καλά και τα μπητσόμπαρα, αλλά μερικές φορές εκεί γύρω στα τέλη Ιουλίου συνήθως θέλεις κάτι διαφορετικό. Κάτι που δεν έχεις ξανακάνει ποτέ. Κάτι πιο δροσερό, απλούστερα. Μια βουτιά σε ένα ποτάμι, ας πούμε. Ή σε μια λίμνη. Ή σε έναν καταρράκτη.

Στο Πολυλίμνιο, στη Μεσσηνία


Δεκαπέντε διαδοχικές λίμνες, βγαλμένες από την φαντασία των ζωγράφων της Αναγέννησης: Άλλες πλαισιωμένες από μεγάλους καταρράκτες, άλλες μικρές πισίνες στις οποίες καταλήγουν τα νερά των ποταμιών που ακολουθούν το χωμάτινο μονοπάτι. Αυτό το μαγικό μέρος θα το βρείτε κοντά στο χωριό Χαραυγή, στα μισά περίπου του δρόμου Καλαμάτας-Πύλου.


Διαβάστε περισσότερα – Πολυλίμνιο: Πολυ…μυστικές βουτιές στους καταρράκτες

Στη Νέδα, στη Μεσσηνία


Εκεί που η Αρκαδία συναντά τη Μεσσηνία, η Νέδα σχηματίζει τους φαντασμαγορικούς καταρράκτες της, που πέφτουν από ύψος εφτά (ο μικρότερος) και είκοσι μέτρων (ο μεγαλύτερος) σε τιρκουάζ «πισίνες» ιδανικές για βουτιές στη σκιά των πλατανιών που τις κορνιζάρουν. Η μισή απόλαυση είναι το άραγμα στα πλατώματα γύρω από τον μεγάλο καταρράκτη, μετά τις βουτιές, με soundtrack κελαηδήσματα πουλιών και φυσική δροσιά τύφλα-να-‘χει-το-καλύτερο-air-condition.


Διαβάστε περισσότερα – Νέδα: Η Νεράιδα και το καταρράκτης

Στον Αχέροντα, στην Ήπειρο


Ένα από τα ομορφότερα ποτάμια της Ελλάδας, ο Αχέροντας είναι από τα μέρη εκείνα που περιγράφονται με τη λέξη «μαγικά». Θεόρατα, ολόλευκα βράχια υψώνονται κάθετα πάνω από πρασινογάλαζα, παγωμένα νερά, που αναβλύζουν από κάθε σχισμή τους, δημιουργώντας μικρά καταρρακτάκια ανάμεσα σε αιωνόβια φουντωτά πλατάνια. Κι αυτή είναι μια αμυδρή μόνο εικόνα του τοπίου που αντικρίζετε περπατώντας –σε κάποια σημεία– και βουτώντας –σε άλλα– στα παγωμένα νερά του (συνηθίζονται γρήγορα, μην φοβάστε).


Διαβάστε περισσότερα – Αχέροντας: Ομορφιά στις όχθες του Άδη

Στη λίμνη του Ηραίου, στην Κορινθία


Το Ηραίο, 18 χιλιόμετρα έξω από το Λουτράκι, είναι ίσως ο ωραιότερος από τους κοντινούς προορισμούς της Πελοποννήσου –τόσο κοντινός, που προσφέρεται μια χαρά και για μονοήμερη εκδρομή. Τα νερά της λίμνης του, που είναι στην πραγματικότητα λιμνοθάλασσα, είναι ζεστά όλο τον χρόνο, ενώ στη μικρή της παραλιούλα στήνονται πικνίκ και τσιμπούσια στα τραπεζάκια που απλώνουν τα δύο παρακείμενα ταβερνάκια. Πολύ κοντά στη λίμνη, θα βρείτε και τον αρχαίο ναό της Ήρας σχεδόν να ακουμπά στη θάλασσα, και την παραλία δίπλα του για να συνεχίσετε αν θέλετε τις βουτιές σας σε θαλασσινή εκδοχή.

Στον Αώο, στην Ήπειρο

aoos 2004-08-25_0007

Μπορεί ο γείτονάς του, ο Βοϊδομάτης, να έχει κατά πολύ φαντασμαγορικότερα νερά, τον Αύγουστο όμως… λάμπουν διά της απουσίας τους, καθότι η στάθμη τους είναι τέτοια που οι «βουτιές» περιορίζονται στο ύψος του αστραγάλου. Ο Αώος, από την άλλη, έχει αφενός νερά όλο τον χρόνο, αφετέρου μια τέλεια, μεγάλη παραλία, κομπλέ με βράχια ιδανικά για βουτιές από ψηλά –με ασφάλεια και σε βαθιά νερά, τις δοκιμάσαμε.

Another nice place for swimming!

Η No Limits διοργανώνει όλο τον χρόνο δύο διαφορετικές καταβάσεις του Αώου, μία εύκολη ιδανική για αρχάριους στο σημείο μετά την «διασταύρωση» του ποταμού με τον Βοϊδομάτη, και μία μικρότερη αλλά πιο δύσκολη, αποκλειστικά για έμπειρους rafters, πριν από την διασταύρωση αυτή. Η πρώτη διαδρομή έχει μήκος έξι χιλιόμετρα, και η κατάβασή της διαρκεί περί τη μιάμιση ώρα. Εννοείται ότι συμπεριλαμβάνεται μια (μεγάλη) στάση για βουτιές στο προαναφερθέν hot spot του ποταμού. Η τιμή κατ’ άτομο είναι 35€.

Στη Λίμνη της Βουλιαγμένης, στην Αττική


Ποιος είπε ότι πρέπει να πάτε μακριά για μια δροσερή βουτιά σε γλυκά νερά; Στη Λίμνη της Βουλιαγμένης, ένα μισάωρο από το κέντρο της Αθήνας, θα βουτήξετε σε ιαματικά νερά, θα κολυμπήσετε με φόντο τις σπηλιές και τους θρύλους που την περιτριγυρίζουν, και θα νιώσετε ότι βρίσκεστε έτη φωτός μακριά από την Αθήνα. Τα κακά νέα είναι ότι η λίμνη έχει είσοδο, στα 12€ τις καθημερινές και στα 13€ τα Σ/Κ.

Διαβάστε περισσότερα – Λίμνη Βουλιαγμένης: Βουτιά στον θρύλο

Στον Νέστο, στη Θράκη

Τα χιλιόμετρα που μας χωρίζουν τους παροικούντες το κλεινόν άστυ από τα νερά του, μην τα φοβηθείτε: Τα αξίζει με το παραπάνω. Τον Νέστο θα τον κατεβείτε με κανό, κι αυτή είναι μια εμπειρία πολύ διαφορετική –και πολύ πιο μαγική– από το ράφτινγκ που ίσως να έχετε συνηθίσει. Το τοπίο γύρω του είναι φαντασμαγορικό, ελαφάκια κατεβαίνουν κάθε τόσο στις όχθες του να πιούν νερό, και στα γαλαζοπράσινα νερά του οι βουτιές μπορεί να είναι παγωμένες, αλλά είναι και αναζωογονητικές. Η Riverland διοργανώνει την κατάβαση (που διαρκεί περί τις 5 ώρες) όλο τον χρόνο, με κόστος συμμετοχής στα 40€ το άτομο. Εναλλακτικά, μπορείτε να εξερευνήσετε τις παραλίες ακολουθώντας μόνοι σας την παραποτάμια πεζοπορική διαδρομή που θα βρείτε αναλυτικά εδώ.

Διαβάστε περισσότερα – Νέστος: Στις όχθες της Θράκης 

πηγή: In2life.gr 
 

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.