Νέα καταληκτική ημερομηνία υποβολής των Δηλώσεων… (Σχόλιο)

0

66777777

Πενήντα έξι ημέρες πριν τη καταληκτική ημερομηνία που ορίζει ο νόμος ,  για την υποβολή όλων των Φορολογικών Δηλώσεων (Φυσικών & Νομικών προσώπων) , το σύστημα taxis  είναι κλειστό και… “Φως το τούνελ” δεν φαίνεται.

Ο ισχυρισμός που έμμεσα επικαλείται το Υπουργείο Οικονομικών και αφορά στην ύπαρξη ενός νέου Νόμου(ΚΦΕ)  που ισχύει για το φορολογικό έτος 2014 , μπορεί να ευσταθεί μερικώς ως προς τη καθυστέρηση της έκδοσης ερμηνευτικών εγκυκλίων και της τεχνικής προσαρμογής των ηλεκτρονικών συστημάτων , αλλά σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί την ισχύουσα απόφαση της καταληκτικής ημερομηνίας , της 30ης Ιουνίου 2015 για τη υποβολή των δηλώσεων.

Ανεξάρτητα από το ότι οι 56 ημέρες που απομένουν δεν επαρκούν για την υποβολή των δηλώσεων τίθεται και ένα σοβαρό θέμα νομιμότητας της διαδικασίας αυτής ,  από τη στιγμή που ο Νόμος θέτει  διάστημα 5 μήνες για την ομαλή υποβολή.

Παράλληλα τίθεται και ένα σοβαρό πρακτικό θέμα , δηλαδή πως είναι δυνατόν στο εναπομείναν διάστημα να υποβληθούν περίπου 6.000.000 δηλώσεις φυσικών προσώπων και περίπου 240.000 δηλώσεις νομικών προσώπων… Αυτό θα σημαίνει ότι αν άνοιγε σήμερα το σύστημα θα έπρεπε να υποβάλλονται καθημερινά και μέχρι τις 30/06 112.000 δηλώσεις την ημέρα συμπεριλαμβανομένων και των Κυριακών & Αργιών !!!

Να σημειώσουμε εδώ επίσης ότι ακόμα και σήμερα δεν έχει εκδοθεί ο αναλυτικός οδηγός που αφορά τα νέα έντυπα των δηλώσεων , ενώ εκκρεμούν νομοθετικές ρυθμίσεις (πχ. ανείσπρακτα ενοίκια , μπλοκάκια κά) που επιβάλλεται να υπάρξουν πριν το άνοιγμα του taxis για τη υποβολή των δηλώσεων.

Αφήνουμε τελευταίους βέβαια φορολογούμενους και Λογιστές , που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε ένα “πέλαγος” πίεσης και άγχους για το πότε και πως , θα υποβάλλουν τις φορολογικές δηλώσεις.

Τι πρέπει να γίνει ?

Αρχικά θα πρέπει ΤΩΡΑ να καθοριστεί ένα νέο χρονοδιάγραμμα για τη υποβολή των φορολογικών δηλώσεων , το οποίο κατά τη γνώμη μας θα δομείται ως εξής :

  1. Άμεσα αρχική παράταση μέχρι τις 30 Ιουλίου 2015 με ταυτόχρονη καταβολή της 1η δόσης.
  2. Το σύστημα για την υποβολή να παραμείνει ανοικτό έως 30 Σεπτεμβρίου 2015 και οι δηλώσεις θεωρούνται εμπρόθεσμες.
  3. Θέσπιση κινήτρου υποβολής μέχρι 30/07 , με παροχή μπόνους έκπτωσης επί του φόρου 15% ( και στις δόσεις).
  4. Καταβολή των δόσεων έως 31/12/2015 , για τις δηλώσεις που θα υποβληθούν μετά τις 30/07/2015.
  5. Το σύστημα να παραμείνει ανοικτό μέχρι 31/12/2015 , για τροποποιητικές δηλώσεις χωρίς πρόστιμο αν οι αρχικές έχουν υποβληθεί εμπρόθεσμα (30/09).
  6. Το σύστημα να παραμείνει ανοικτό μέχρι 31/12/2015 , για εκπρόθεσμες αρχικές δηλώσεις

Οι παραπάνω προτάσεις σε καμία περίπτωση δεν συνάδουν με τη 5μηνη διάρκεια υποβολής που δίνει ο Νόμος , αλλά αποτελούν μια Πρόταση που συμβαδίζει και με τα δεδομένα της παρούσας οικονομικής συγκυρίας.

 

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.