«Τα Φιλαράκια»: Πώς θα μάθετε το κουτάβι να πηγαίνει…τουαλέτα οταν βγαίνετε βόλτα

0

Είναι σαν να σας ακούω! «Ήμασταν έξω μία ώρα. Δεν έκανε τίποτα. Και, μόλις γυρίσαμε, έτρεξε κι έκανε την ανάγκη του στην πάνα!». Ή «τη βγάζω βόλτα καθημερινά. Τρεις και τέσσερις φορές. Με το που θα μπούμε στο σπίτι, θα λερώσει στην εφημερίδα της! Δεν ξέρω τι να κάνω!».

της Τζούλης Τούντα, εκπαιδεύτριας σκύλων-
http://tztountadogstraining.gr/
facebook: tztountadogstraining

Το να μάθει το κουτάβι να λερώνει στη διάρκεια της βόλτας, δεν θέλει κόπο. Θέλει τρόπο. Μέθοδο.

Η αλήθεια είναι ότι, αρκετά κουτάβια, όταν αρχίσουν τις βόλτες έξω με λουρί, δυσκολεύονται να κάνουν την ανάγκη τους. Ξέρετε γιατί; Πολλά είναι ενθουσιασμένα με αυτά που βλέπουν, μυρίζουν, ακούν. Τόσο πολύ, που ξεχνούν την ανάγκη τους. Άλλα, πάλι, επειδή δεν έχουν συνηθίσει την πίεση που τους ασκεί το περιλαίμιο, αισθάνονται άβολα. Υπάρχουν, βεβαίως, και οι χαρακτήρες που θεωρούν σωστό να κρατηθούν, να λερώσουν στο σημείο που τους έχει δείξει ο ιδιοκτήτης τους. Και δεν είναι άλλο από την πάνα που, όμως, βρίσκεται στο σπίτι.

Αυτό που πρέπει να κάνετε, είναι να σταματήσετε τις μεγάλες βόλτες. Αφού ταΐσετε το κουτάβι σας, βγάλτε το έξω και πηγαίνετε σε ένα συγκεκριμένο σημείο. Μείνετε εκεί ακίνητοι, κρατώντας στο χέρι σας το λουρί. Το ζώο θα μπορεί να κινείται όσο του επιτρέπει το μήκος του λουριού. Αγνοήστε οποιαδήποτε αντίδρασή του, σε περίπτωση που δείξει δυσαρέσκεια από τον περιορισμό των κινήσεων. Παραμείνετε στην ίδια θέση για 10-15 λεπτά. Εάν το κουτάβι σάς εκπλήξει ευχάριστα, επαινέστε το με μεγάλο ενθουσιασμό. Ένα μπισκοτάκι ή ένα χάδι είναι ό,τι πρέπει.

Ύστερα, μπορείτε να ξεκινήσετε τη βόλτα σας. Και αυτό, δηλαδή η βόλτα, θα λειτουργήσει ως επιβράβευση. Αργότερα, που ο μικρός/η μικρή θα κάνει τον συνειρμό, θα δείτε ότι θα λερώνει αμέσως έξω, προκειμένου να ξεκινήσει ο περίπατός σας.

Εάν δεν λερώσει μέσα σε αυτά τα 15 λεπτά, θα πρέπει να επιστρέψετε στο σπίτι. Περιορίστε το κουτάβι σας στο κλουβάκι του ή κρατήστε το δίπλα σας με το λουρί, έτσι ώστε να μη μπορεί να λερώσει. Έπειτα από 30-60 λεπτά ξαναβγείτε έξω και πηγαίνετε στο ίδιο σημείο.

Σε περίπτωση που έχετε εξοχικό, ή κάποιον φίλο που είναι πρόθυμος να σας φιλοξενήσει για ένα Σαββατοκύριακο στην εξοχή, πηγαίνετε μαζί με τον μικρό σας φίλο και περάστε το μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας στον κήπο. Το κουτάβι δεν θα έχει άλλη επιλογή. Έτσι, θα γίνει το … θαύμα!

Την επόμενη εβδομάδα θα μάθετε για την κοινωνικοποίηση του κουταβιού – και για το πόσο σημαντική είναι. 

 

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.