Μια σημαντική Πρόταση Φορολογικής ελάφρυνσης για εταιρείες

11

interestrates_640x360

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης για τα τρέχοντα φορολογικά ζητήματα που συνεχώς προκύπτουν στο φορολογικό «τοπίο» , θα θέλαμε επισημάνουμε μια σημαντική δυνατότητα που μας δίνει πια ο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος του Ν.4172/2013 και αφορά στις Αμοιβές διαχειριστών- εταίρων των Νομικών οντοτήτων (εταιρειών) .Η συγκεκριμένη διάταξη ίσχυε από 01-01-2014 , αλλά δυστυχώς η ερμηνευτική εγκύκλιος 1072  εκδόθηκε στις 31-03-2015 και ως εκ τούτου τα περιθώρια αλλαγών για το 2014 εκμηδενίστηκαν.

Συγκεκριμένα για τη θέσπιση Αμοιβής στους Διαχειριστές-εταίρους των Ομορρύθμων και Ετερόρρυθμων εταιρειών (Ο.Ε.-ΕΕ) , η εγκύκλιος μεταξύ άλλων αναφέρει   αναφέρει.

  1. Με τις διατάξεις της περ.δ΄ παρ.2 άρθρου 12 του ν.4172/2013 ορίζεται, ότι για τους σκοπούς του ΚΦΕ, εργασιακή σχέση υφίσταται όταν ένα φυσικό πρόσωπο παρέχει υπηρεσίες ως διευθυντής ή μέλος του ΔΣ εταιρείας ή κάθε άλλου νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας.Κατά συνέπεια, όλες οι αμοιβές που δίνονται σε διευθυντές ή μέλη του ΔΣ εταιρείας ή κάθε άλλου νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας εξαιτίας της παροχής υπηρεσιών από τα πρόσωπα αυτά προς τα υπόψη νομικά πρόσωπα  ή οντότητες θεωρούνται εισόδημα από μισθωτή εργασία. Στις παραπάνω αμοιβές που δίνονται εξαιτίας της παροχής υπηρεσίας από τα ανωτέρω πρόσωπα συμπεριλαμβάνονται αμοιβές που προβλέπονται από το καταστατικό ή εγκρίνει η Γενική Συνέλευση των μετόχων, αμοιβές που προκύπτουν από παραστάσεις σε συνεδριάσεις του ΔΣ. Ακόμα και στην περίπτωση που μέτοχος είναι και μέλος του ΔΣ και αμείβεται για τις παρεχόμενες υπηρεσίες του προς την εταιρεία στην οποία είναι μέτοχος και μέλος του ΔΣ αυτής, οι αμοιβές αυτές θεωρούνται εισόδημα από μισθωτή εργασία. Οι αμοιβές που καταβάλλονται με οποιαδήποτε μορφή στα μέλη ΔΣ, διαχειριστές και εργατοϋπαλληλικό προσωπικό από τα κέρδη του νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας αποτελούν μέρισμα (παρ.3 της ΠΟΛ. 1042/2015). Διευκρινίζεται, ότι οι ασφαλιστικές εισφορές επί αμοιβών μελών ΔΣ εταιρειών ή κάθε άλλου νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας που σύμφωνα με τις διατάξεις της περ.δ΄ της παρ.2 του άρθρου 12 του ν.4172/2013 αποτελούν εισόδημα από μισθωτή εργασία και οι οποίες καταβάλλονται στα ασφαλιστικά ταμεία από τα ίδια ως άνω μέλη ΔΣ, εκπίπτουν από το εισόδημα αυτό. Η έκπτωση αυτή γίνεται κατά την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης και όχι κατά τη διενέργεια παρακράτησης. Κατ’ ανάλογη εφαρμογή, ίδια έκπτωση εφαρμόζεται και για τα ποσά που μισθωτοί και συνταξιούχοι καταβάλλουν οι ίδιοι στα ασφαλιστικά τους ταμεία και τα οποία προορίζονται για εξαγορά χρόνου ασφάλισης, όπως χρόνου στρατιωτικής θητείας κ.λπ. καθώς δινόταν η δυνατότητα από την ασφαλιστική νομοθεσία.

Με βάση λοιπόν τη παραπάνω διευκρίνιση της εγκύκλιου  και ειδικά στο σημείο :

Στις παραπάνω αμοιβές που δίνονται εξαιτίας της παροχής υπηρεσίας από τα ανωτέρω πρόσωπα συμπεριλαμβάνονται αμοιβές που προβλέπονται από το καταστατικό ή εγκρίνει η Γενική Συνέλευση των μετόχων, αμοιβές που προκύπτουν από παραστάσεις σε συνεδριάσεις του ΔΣ.

Ενημερωτικά υπενθυμίζουμε ότι για τις  Ο.Ε & τις  Ε.Ε  , δεν προβλέπεται η ύπαρξη Γενικής Συνέλευσης Μετόχων  και άρα θα πρέπει για τη λήψη των Αμοιβών από τους διαχειριστές-εταίρους που παρέχουν υπηρεσίες στην εταιρεία τους , να υπάρχει σχετική πρόβλεψη στο καταστατικό της εταιρείας.

Περαιτέρω λοιπόν σας προτείνουμε τη τροποποίηση του καταστατικού της εταιρείας σας προσθέτοντας το  Άρθρο που επεξεργάστηκαν οι Νομικοί Συνεργάτες του Γραφείου μας ,  και πρέπει να εισαχθεί στη τροποποίηση του  καταστατικού της εταιρείας σας.

Το Άρθρο :

«Κάθε ημερολογιακό έτος, οι εταίροι δύνανται με κοινή συμφωνία  να αποφασίζουν  για τη λήψη αμοιβής των διαχειριστών ή των εταίρων της εταιρείας για τις υπηρεσίες που προσφέρουν στην εταιρεία, κατά το τρέχον έτος, με βάση τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις του  Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος ή οποιασδήποτε άλλης νομοθετικής ρύθμισης. Το ποσό της αμοιβής θα καθορίζεται με κοινή συμφωνία των εταίρων και πάντα εντός των οικονομικών δυνατοτήτων της εταιρείας.Η καταβολή της αμοιβής που ορίζεται παραπάνω μπορεί να καταβάλλεται εντός του έτους  σε μη τακτά χρονικά διαστήματα και ανά πάσα στιγμή μπορεί να ανακληθεί με κοινή συμφωνία των εταίρων.»

 

Επιπροσθέτως θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι οι Νομικοί Συνεργάτες του Γραφείου μας (τα στοιχεία τους παρατίθενται παρακάτω) , είναι στη διάθεση σας , ώστε να αναλάβουν πλήρως τη συγκεκριμένη τροποποίηση του Καταστατικού σας καθώς και τη Κωδικοποίηση του, που πια απαιτείται σε οποιαδήποτε τροποποίηση μέσω του ΓΕΜΗ.

Τάσος Σακελλαρόπουλος & Συνεργάτες

  • Ακολουθούν σχετικά παραδείγματα

Οι Νομικοί Συνεργάτες μας :
Δικηγορικά Γραφεία
Νικολάου Σκούφου – Δήμητρας Παπουτσάκη
Μαυροματαίων 12 Αθήνα (Πεδίον του Άρεως)
Τηλέφωνα επικοινωνίας :  210 8231532 & 2108228630

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Ο.Ε & Ε.Ε με βάση τον ΚΦΕ 4172/2013

 

  1. Ομόρρυθμη εταιρεία κατά το φορολογικό έτος 2015 ,

παρουσιάζει Καθαρά Φορολογητέα Κέρδη : 25.000,00 €

Σε περίπτωση που δεν προβλέπεται από το καταστατικό η λήψη αμοιβών των εταίρων η φορολογία της εταιρείας είναι : 25.000 Χ 26% = 6.500,00 € (πλέον προκ/λης 55%)

 Αν στο καταστατικό προβλέπεται Αμοιβή για τους διαχειριστές-εταίρους και δοθεί ποσό 10.000,00 € σε έναν από αυτούς , θα καταβληθεί φόρος για το ποσό αυτό (με τη κλίμακα των μισθωτών) συν χαρτόσημο 1,20% : 218,50 €

Έτσι η φορολογική επιβάρυνση της ΟΕ θα διαμορφωθεί ως εξής :

Κέρδη : 25.000€ – 10.000(αμοιβή) = 15.000 Χ 26% = 3.900€ +218,50 (φόρος Αμοιβής)

Σύνολο : 4.118,50€ (πλέον προκ/λης 55% στο ποσό των 3.900€)

Διαφορά από την αρχική φορολογία : –2.380,50€

  1. Ομόρρυθμη εταιρεία κατά το φορολογικό έτος 2015 ,

παρουσιάζει Καθαρά Φορολογητέα Κέρδη : 65.000,00 €

Σε περίπτωση που δεν προβλέπεται από το καταστατικό η λήψη αμοιβών των εταίρων η φορολογία της εταιρείας είναι :

50.000 Χ 26% = 13.000,00 € και

15.000 Χ 33% =   4.950,00 €  Σύνολο φόρου  : 17.950,00 € (πλέον προκ/λης 55%)

Αν στο καταστατικό προβλέπεται Αμοιβή για τους διαχειριστές-εταίρους και δοθεί ποσό 12.000,00 € σε καθέναν από αυτούς , θα καταβληθεί φόρος για το ποσό αυτό (με τη κλίμακα των μισθωτών) συν χαρτόσημο 1,20% : 1.368,00 €

Έτσι η φορολογική επιβάρυνση της ΟΕ θα διαμορφωθεί ως εξής :

Κέρδη : 65.000€ – 24.000(αμοιβές) = 41.000 Χ 26% = 10.660€ +1.368€ (φόρος Αμοιβής)

Σύνολο : 12.028 € (πλέον προκ/λης 55%στο ποσό των 10.660€)

Διαφορά από την αρχική φορολογία : –5.922€

 

Παρατήρηση : Οι Αμοιβές των εταίρων θα συμπεριληφθούν στη προσωπική τους δήλωση και θα φορολογηθούν αυτοτελώς . Αν έχει δε παρακρατηθεί και αποδοθεί φόρος  δεν θα υπάρξει για τα εισοδήματα αυτό περαιτέρω επιβάρυνση , εκτός της συνάθροισης τους με τα υπόλοιπα εισοδήματα για τη φορολόγηση της έκτακτης εισφοράς.

11 Σχόλια

  1. ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΝΤΟΖΙΔΑΚΗΣ on

    ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ.

  2. Καλήμερα και συγχαρητήρια για το αρθρο σας
    Θα ηθελα να ρωτησω αν ισχυει το ιδιο για ΟΕ με απλογραφικα βιβλια
    Δηλαδη μετα απο τροποποίηση του καταστατικού να ορίσουμε αμοιβη εταιρων ,διαχειριστη ,για ευνοήτους λογους …
    Μετα απο επικοινωνια με ΔΟΥ ,μου είπαν οτι μπορει να γινει μονο για ΟΕ με διπλογραφικά βιβλία

    Ευχαριστω εκ των προτερων

    Συνάδελφος σε απόγνωση

  3. Φυσικά ισχύει σε ΟΕ-ΕΕ με Απλογραφικά Βιβλία. Στις ΟΕ-ΕΕ με διπλογραφικά ο φορολογικός νόμος επιβάλλει τα μερίσματα με φόρο 10% , είναι άλλο αυτό.

  4. αιμιλια μυλωνα on

    Καλη χρονιά.

    Να ρωτήσω και εγώ με τη σειρά μου. Το παρόν άρθρο ισχύει για τις αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες?

    Θα μπορούσε καποιος να μην είναι ιδρυτικό μέλος σε ΑΜΚΕ αλλα να είναι διαχειριστης??

    ευχαριστω πολυ.

  5. Δημήτρης Δημητρίου on

    Κύριε Σακελλαρόπουλε μπορείτε να μου πείτε εαν δικαιολογείται αμοιβή διαχειριστών κοινοπραξίας με απλογραφικά;
    Μπορεί η αμοιβή να γίνει με την μορφή εταίσια εφάπαξ καταβολής ή θα πρέπει να γίνει με βάση μηνιαία περιοδικότητα παρακρατώντας το ΦΜΥ;
    Ευχαριστώ

  6. “Με τις διατάξεις της περ.δ΄ παρ.2 άρθρου 12 του ν.4172/2013 ορίζεται, ότι για τους σκοπούς του ΚΦΕ, εργασιακή σχέση υφίσταται όταν ένα φυσικό πρόσωπο παρέχει υπηρεσίες ως διευθυντής ή μέλος του ΔΣ εταιρείας ή κάθε άλλου νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας.Κατά συνέπεια, όλες οι αμοιβές που δίνονται σε διευθυντές ή μέλη του ΔΣ εταιρείας ή κάθε άλλου νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας εξαιτίας της παροχής υπηρεσιών από τα πρόσωπα…”

    κ.Δημητρίου κατά τη γνώμη μου δεν δικαιολογείται Αμοιβή στην ΚΞ, διότι ΔΕΝ είναι Νομικό Πρόσωπο ή Νομική οντότητα και συστήνεται με απλό έγγραφο για να αποκτήσει φορολογική οντότητα. Θα σας πρότεινα ως προς το θέμα να συμβουλευτείτε τον νομικό σας.

  7. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ on

    Σας ευχαριστώ πολύ για την έγκαιρη και ορθολογιστική απάντησή σας.

  8. Εχω ικε , εναν διαχειριστη και 2 εταιρους . θελω να κοψω εταιρικη αμοιβη για τα μελη . πρεπει να τους εχω ασφαλισμενους ? Καποι λενε πως δεν χρειαζεται. Εαν ομως πρεπει , τι με συμφερρει? Ικα η τεβε?θελω να κοβω 10.000 ευρω εκαστως.

  9. Καλή σας ημέρα… Το θέμα που θίγεται δεν λύνεται μέσω αλληλογραφίας και θα σας συμβουλεύαμε να ακολουθήσετε τις οδηγίες του λογιστή σας, που σίγουρα θα σας προτείνει με στοιχεία κάποια λύση.

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.