Μόνο 70 μέρες για το αφορολόγητο

0

Το αφορολόγητο από τα φετινά εισοδήματα συνδέθηκε με τη χρήση πλαστικού χρήματος και τις ηλεκτρονικές πληρωμές και όσοι δεν έχουν ακόμη καλύψει το ελάχιστο όριο απαιτούμενων δαπανών με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα ή ηλεκτρονικό μέσο πληρωμής θα κληθούν να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν το λογαριασμό του εκκαθαριστικού του 2018.

Tου Σπύρου Δημητρέλη

Κάτι περισσότερο από δυο μήνες απομένουν για να εκπνεύσει το 2017 και πολλοί μισθωτοί, συνταξιούχοι και κατά κύριο επάγγελμα αγρότες δεν έχουν ακόμη εξασφαλίσει την έκπτωση φόρου που οδηγεί στο αφορολόγητο όριο.

Για να ωθήσει μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες στη χρήση καρτών και να καταγράφονται περισσότερες συναλλαγές στο τραπεζικό σύστημα ως μέτρο για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, το υπουργείο Οικονομικών απαιτεί από το φετινό εισόδημα ένα ελάχιστο μέρος των δαπανών τους να εξοφλείται με ηλεκτρονικό μέσο. Τα ποσοστά υπολογισμού των ελάχιστων δαπανών με κάρτα ή ηλεκτρονικό μέσο είναι σχετικά χαμηλά (αναμένεται αύξηση τα επόμενα χρόνια), ωστόσο, δεν είναι αμελητέα. Όποιος φορολογούμενος δεν πραγματοποιήσει τις ελάχιστες απαιτούμενες δαπάνες με κάρτα τιμωρείται με πρόσθετο φόρο 22% επί της αξίας των δαπανών με κάρτα.

Κλίμακα ελάχιστων απαιτούμενων δαπανών με κάρτα

Εισόδημα Ποσοστό (ανά κλιμάκιο)
έως 10.000  10%
10.000-30.000 15%
30.000 και άνω 20% ( με μέγιστο όριο δαπάνης 30.000)

 

Ένας μισθωτός ή συνταξιούχος, για παράδειγμα, που δηλώνει ετήσιο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες ύψους 30.000 ευρώ θα πρέπει να δαπανήσει φέτος έως το τέλος του έτους μέσω καρτών τουλάχιστον το ποσό των 4.000 ευρώ. Αν δαπανήσει 3.000 ευρώ, τότε για τα 1.000 ευρώ που του λείπουν σε δαπάνες με κάρτα θα κληθεί να πληρώσει πρόσθετο φόρο 220 ευρώ.

Τι ισχύει για συζύγους

Σε περίπτωση που καλύπτεται το απαιτούμενο ποσό δαπανών από οποιονδήποτε από τους δύο συζύγους ή μερών συμφώνου συμβίωσης, το τυχόν πλεονάζον ποσό δαπάνης με κάρτα, κατά την εκκαθάριση θα μεταφέρεται στον άλλο σύζυγο ή στο άλλο μέρος συμφώνου συμβίωσης για τυχόν κάλυψη του ελάχιστα απαιτούμενου ποσού δαπανών του. Στην περίπτωση που ο ένας εκ των συζύγων δεν είναι μισθωτός ή συνταξιούχος το ποσό της δαπάνης του με κάρτα μεταφέρεται στον άλλον σύζυγο.

Για την οικοδόμηση της ελάχιστης δαπάνης με ηλεκτρονικό μέσο μετρούν σχεδόν όλες οι κατηγορίες δαπανών των φορολογούμενων, πλην αυτών που δεν είναι καταναλωτικές. Για παράδειγμα, δεν προσμετρώνται οι δαπάνες με ηλεκτρονικό μέσο πληρωμής για την εξόφληση φόρων, αγορά επενδυτικών προϊόντων (π.χ. μετοχών), πληρωμής τελών κυκλοφορίας και άλλων φόρων, εξόφληση δόσεων στεγαστικών δανείων. Η εξόφληση λογαριασμών ΔΕΚΟ με ηλεκτρονικό μέσο από τον χρήστη του ακινήτου προσμετράται κανονικά στο χτίσιμο του αφορολόγητου του χρήστη, ακόμη και αν ο λογαριασμός είναι στο όνομα άλλου προσώπου.

Εξαιρέσεις 

Η υποχρέωση ηλεκτρονικών πληρωμών δεν ισχύει για συνταξιούχους ηλικίας άνω των 70 ετών, οι οποίοι όμως είναι υποχρεωμένοι να συγκεντρώσουν τα αντίστοιχα ποσά σε αποδείξεις λιανικής πώλησης αγαθών ή λήψη υπηρεσιών. Εκτός από τους συνταξιούχους άνω των 70 ετών εξαιρούνται από την υποχρέωση ελάχιστων δαπανών με κάρτα και οι φορολογούμενοι που δεν έχουν εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή ή έχουν τεκμαρτό εισόδημα έως 9.500 ευρώ. Επίσης εξαιρούνται οι στρατεύσιμοι, οι έχοντες αναπηρία 80% και άνω, οι δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στο εξωτερικό, οι φορολογικοί κάτοικοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου που υποχρεώνονται σε υποβολή φορολογικής δήλωσης στην Ελλάδα.

Για τους φορολογούμενους που δεν έχουν εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, συντάξεις ή αγροτικές εκμεταλλεύσεις δεν είναι υποχρεωτική η χρήση καρτών και ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών καθώς δεν δικαιούνται αφορολόγητο όριο. Ωστόσο, έχουν το κίνητρο πληρωμής με κάρτες προκειμένου να συμμετέχουν στη φορολοταρία όπου κάθε μήνα το υπουργείο Οικονομικών θα μοιράζει 1.000 ευρώ σε ισάριθμους τυχερούς φορολογούμενους. Τα έπαθλα θα είναι αφορολόγητα, ακατάσχετα και δεν θα συμψηφίζονται με άλλες οφειλές των τυχερών προς το δημόσιο.

πηγή: www.capitlal.gr

 

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.