Πιστοποίηση Άμεσων & Έμμεσων Ασφαλισμένων ΙΚΑ (Χρήσιμος Οδηγός)

0

77777777772

Ένα σημαντικό χρηστικό οδηγό για τους ασφαλισμένους (Μισθωτούς & Συνταξιούχους) του ΙΚΑ , παρουσιάζουμε σήμερα και αφορά στη Πιστοποίηση των Ασφαλισμένων του Ταμείου , με απλά βήματα και μέσω διαδικτύου. Επίσης οδηγίες για την απογραφή και την απόδοση Ασφαλιστικής Ικανότητας Έμμεσα Ασφαλισμένων (πχ. συζύγων , τέκνων κλπ)

ΧΡΗΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥ ΜΕ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ

images (1)

Για τη πιστοποίηση των Ασφαλισμένων στο ΙΚΑ και για να απολαμβάνουν  σειρά  ηλεκτρονικών υπηρεσιών , όπως  πχ.”Ενημερωτικό έντυπο ασφαλιστικής ικανότητας”  , “Ατομικό Λογαριασμό Ασφάλισης (ένσημα)” , “Ηλεκτρονική υποβολή αίτησης Συνταξιοδότησης” κά , υπάρχει η διαδικασία που περιγράφουμε παρακάτω :

1. Επιλογή του δικτυακού τόπου www.ika.gr 
2. Κλικ στην Ελληνική Σημαία (ή της γλώσσας που σας ενδιαφέρει)
3.Κλικ στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες (μπλε μπάρα) 
3. Κλικ στο Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες προς Ασφαλισμένους / Συνταξιούχους
4. Κλικ στο

Πιστοποίηση Ασφαλισμένου

Ακολουθούν οι οδηγίες για τη πιστοποίηση του Ασφαλισμένου με 2 τρόπους , είτε μέσω taxisnet , είτε προσέλευσης στο αρμόδιο Υποκατάστημα του ΙΚΑ

1. Μέσω taxisnet

Α) ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥ ΜΕΣΩ TAXISNET
(Δεν απαιτείται προσέλευση σε Υποκατάστημα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για παραλαβή κλειδαρίθμου)

Η διαδικασία πραγματοποιείται με την υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης εγγραφής, δηλώνοντας τους κωδικούς πρόσβασης (username και password) που ήδη διαθέτετε ως χρήστης των υπηρεσιών του TAXISNET, μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής υπηρεσίας για την πιστοποίηση σας.

Πατήστε για είσοδο στην Hλεκτρονική Yπηρεσία – Πιστοποίηση Ασφαλισμένου μέσω TAXISNET.

(Σας προτείνουμε να ακολουθήσετε τη παραπάνω διαδικασία που είναι ιδιαίτερα απλή και χωρίς να χρειαστεί να μεταβείτε στο Υποκατάστημα του ΙΚΑ σας. Απλά απαιτούνται οι κωδικοί σας στο taxisnet που όλοι πια διαθέτουμε και να γνωρίζετε ΑΜΚΑ -ΑΦΜ -ΑΡΙΘΜΟ ΜΗΤΡΩΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥ(ΑΜΑ) 

2.Μέσω προσέλευσης στο αρμόδιο Υποκατάστημα του ΙΚΑ

B) ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥ
(Απαιτείται προσέλευση σε Υποκατάστημα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για παραλαβή κλειδαρίθμου)

Η διαδικασία πραγματοποιείται με τα παρακάτω τρία βήματα:

  • Υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης εγγραφής, δηλώνοντας τους κωδικούς πρόσβασης (username και password), που επιθυμείτε να αποκτήσετε ως χρήστης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής υπηρεσίας για την πιστοποίηση σας.
  • Προσέλευση σε οποιοδήποτε Υποκατάστημα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (Τμήμα Μητρώου), έχοντας μαζί σας την εκτύπωση των στοιχείων εγγραφής και είτε το ασφαλιστικό σας βιβλιάριο (για τους απογεγραμμένους ασφαλισμένους), είτε τα δικαιολογητικά που προβλέπονται για την απογραφή άμεσα σφαλισμένου (για νέους απογραφόμενους). Μέσω ειδικής συναλλαγής του ΟΠΣ/ΙΚΑ-ΕΤΑΜ θα αποδοθεί ο κλειδάριθμος για την ενεργοποίηση σας ως χρήστης των Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών.
  • Ενεργοποίηση χρήστη με εισαγωγή των κωδικών πρόσβασης που επιλέξατε και του κλειδάριθμου που σας αποδόθηκε από το Υποκατάστημα μέσω ειδικού συνδέσμου της ηλεκτρονικής υπηρεσίας για την πιστοποίηση ασφαλισμένου.

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που ο κλειδάριθμος δεν παραλαμβάνεται από τον ασφαλισμένο αυτοπροσώπως, θα πρέπει το άτομο που τελικά παραλαμβάνει τον κλειδάριθμο να προσκομίζει θεωρημένη εξουσιοδότηση του ασφαλισμένου.

Πατήστε για είσοδο στην Hλεκτρονική Yπηρεσία – Πιστοποίηση Ασφαλισμένου.

ΝΕΟ

Το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογικές δυνατότητες θέτει σε εφαρμογή για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του δυο νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες:

  • Απογραφή και Απόδοση Ασφαλιστικής Ικανότητας Έμμεσα Ασφαλισμένων.
  • Εξέλιξη Αιτήματος Απογραφής και Απόδοσης Ασφαλιστικής Ικανότητας.

Βασικός στόχος είναι να μην απαιτείται η προσέλευση των ασφαλισμένων στα Υποκαταστήματα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Η συναλλαγή θα ολοκληρώνεται μέσω ηλεκτρονικών διασταυρώσεων χωρίς την προσκόμιση δικαιολογητικών.

Μέσω των Υπηρεσιών αυτών:

  • “Απογραφή και Απόδοση Ασφαλιστικής Ικανότητας Έμμεσα Ασφαλισμένων”, παρέχεται η δυνατότητα απογραφής (απόδοση Αριθμού Μητρώου ασφαλισμένου ΑΜΑ) των έμμεσα ασφαλισμένων (σύζυγος και τέκνα) που είναι ήδη καταχωρημένα στο Οικογενειακό Βιβλιάριο Υγείας, με παράλληλη απόδοση ασφαλιστικής ικανότητας (Ηλεκτρονική θεώρηση Βιβλιαρίου Υγείας).
  • “Εξέλιξη Αιτήματος Απογραφής και Απόδοσης Ασφαλιστικής Ικανότητας”παρέχεται η δυνατότητα ενημέρωσης στον ασφαλισμένο για την απόδοση του Αριθμού Μητρώου των μελών του (σύζυγος και τέκνα) που είναι ήδη καταχωρημένα στο Οικογενειακό Βιβλιάριο Υγείας και την παράλληλη απόδοση της Ασφαλιστικής Ικανότητας.

Για την πρόσβαση στις ανωτέρω Υπηρεσίες απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει προηγηθεί η πιστοποίηση του ασφαλισμένου στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
(Βλέπε οδηγίες και παραπάνω)

Πατήστε για είσοδο στην Υπηρεσία – Πιστοποίηση Ασφαλισμένου.

Πατήστε για είσοδο στην Υπηρεσία – Απογραφή και Απόδοση Ασφαλιστικής Ικανότητας Έμμεσα Ασφαλισμένων.

Πατήστε για είσοδο στην Υπηρεσία – Εξέλιξη Αιτήματος Απογραφής και Απόδοσης Ασφαλιστικής Ικανότητας.

Στην Ενότητα Βοηθήματα υπάρχει σχετικό υλικό (Οδηγίες χρήσης και οπτικοακουστικό υλικό για την χρήση των υπηρεσιών “Απογραφή και Απόδοση Ασφαλιστικής Ικανότητας Έμμεσα Ασφαλισμένων” και “Εξέλιξη Αιτήματος Απογραφής και Απόδοσης Ασφαλιστικής Ικανότητας”.)

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε περίπτωση αδυναμίας πρόσβασης στην υπηρεσία, επικοινωνήστε μέσω της σελίδας ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.