Σε ποιες περιoχές απειλούνται με δήμευση ακίνητα που δεν εγγράφησαν στο κτηματολόγιο

0

Σε μια άνευ προηγουμένου διαδικασία μεταβίβασης ακινήτων ιδιωτών στα χέρια του Δημοσίου, κινδυνεύει να εξελιχθεί η διαδικασία κτηματολόγησης σε 111 περιοχές ανά την επικράτεια, εκ των οποίων μάλιστα 20 βρίσκονται στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη.

του Νίκου Ρουσάνογλου

Πρόκειται για περιοχές στις οποίες έως το τέλος του 2018 αναμένεται να συμπληρωθούν 14 χρόνια λειτουργίας των αντίστοιχων κτηματολογικών γραφείων. Εφόσον με το πέρας του παραπάνω χρονικού διαστήματος δεν έχουν δηλωθεί όλα τα ακίνητα, ή έχουν δηλωθεί με πολλά σφάλματα, τότε εκείνα θα περάσουν αυτομάτως στο Δημόσιο καθώς θα θεωρηθούν «αγνώστου ιδιοκτήτη».





Αυτό ανέφερε, στο πλαίσιο σχετικού συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), ο επικεφαλής της Στράτος Παραδιάς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις περιοχές όπου ελλοχεύει ο κίνδυνος μαζικής περιέλευσης ακινήτων στο Δημόσιο, περιλαμβάνονται δήμοι, όπως η Νέα Σμύρνη, τα Βριλήσσια, τα Μελίσσια, ο Γέρακας, ο Αγ. Ιωάννης Ρέντης, η Ελευσίνα, η Νέα Πέραμος και το Νέο Ψυχικό, καθώς επίσης και πόλεις, όπως η Πάτρα, η Καλαμάτα και το Αργοστόλι (Κεφαλονιά).

 Εφόσον συμπληρωθούν τα 14 χρόνια από την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας των πρώτων κτηματολογικών γραφείων, χάνεται οριστικά η δυνατότητα δικαστικής προσφυγής από τους ιδιώτες ιδιοκτήτες και συνεπώς και το ίδιο το ακίνητο.

Σύμφωνα με τον κ. Παραδιά, θα πρέπει να προωθηθεί άμεσα με νομοθετική ρύθμιση η παράταση της εν λόγω προθεσμίας, τουλάχιστον έως τα 20 έτη, ώστε να μην πάσχει από αντισυνταγματικότητα η διαδικασία της αφαίρεσης της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας από αυτούς που για οποιονδήποτε λόγο δεν τη δήλωσαν.

Σημείωσε ακόμη ότι ενώ η σχετική νομοθεσία προβλέπει αποζημίωση των ιδιοκτητών που θα χάσουν την περιουσία τους από τη διαδικασία αυτή, στον προϋπολογισμό του κράτους δεν προβλέπεται κανένα σχετικό κονδύλι, πράγμα που σημαίνει ότι πρακτικά δεν υφίσταται ούτε η δυνατότητα αποζημίωσης.

 

πηγή Έντυπη Καθημερινή

 

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.