Αγαθά που έχουν πωληθεί, παραμένουν προς φύλαξη;

0

Με την έναρξη ισχύος των ΕΛΠ, πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί από την πλευρά έκδοσης στοιχείων, περίπτωση που ο αγοραστής θέλει μετά την πώληση τα αγαθά να παραμείνουν στις εγκαταστάσεις του πωλητή για ένα χρονικό διάστημα για φύλαξη; 

Ο πωλητής έχει την δυνατότητα για διευκόλυνση του αγοραστή να διατηρήσει στην έδρα του, για κάποιο χρονικό διάστημα, τα προϊόντα που έχουν συμφωνηθεί να πωληθούν στον αγοραστή. Μέχρι την παράδοση των αγαθών δεν υποχρεούται στην έκδοση  τιμολογίου πώλησης βάσει της κείμενης νομοθεσίας (παρ. 1, του άρθρου 11, του Ν. 4308/2014). Επιπλέον, στην παράγραφο 2 του άρθρου 11, της Πολ. 1003/2014 αναφέρεται ότι:




“Με την παράγραφο αυτή καθορίζονται οι προθεσμίες έκδοσης τιμολογίου για πώληση αγαθών ή παροχή υπηρεσιών [περιπτώσεις (α) έως (ε)]. Η γενική αρχή είναι ότι τιμολόγιο εκδίδεται το αργότερο μέχρι τη 15η ημέρα του επόμενου μήνα της παράδοσης ή αποστολής αγαθών ή της παροχής της υπηρεσίας, κατά περίπτωση.”

Συνεπώς, η έκδοση του παραστατικού πώλησης γίνεται πάντοτε κατά την παράδοση των αγαθών ή την έναρξη της αποστολής τους στον πελάτη. Σε κάθε άλλη περίπτωση δεν εκδίδεται τιμολόγιο διότι θεωρείται ότι δεν έχει λάβει χώρα η συναλλαγή (πώληση) των αγαθών. Ωστόσο, υπάρχει δυνατότητα έκδοσης ενός προ-τιμολογίου (proforma) ή δελτίου παραγγελίας, στο οποίο θα αναγράφονται τα προς πώληση αγαθά προς ενημέρωση του αγοραστή, καθώς και η συμφωνηθείσα τιμή πώλησης. Αυτό βέβαια δεν αποτελεί παραστατικό συναλλαγής με τον αγοραστή και έχει αποκλειστικά πληροφοριακό και κατά ένα μέρος δεσμευτικό χαρακτήρα, στο πλαίσιο μιας αμοιβαίας κατανόησης. Επί του δελτίου αυτού μπορεί να αναφέρεται μεταξύ άλλων και ότι συμφωνείται τα εν λόγω αγαθά να κρατηθούν από την πωλήτρια επιχείρηση για ορισμένο χρονικό διάστημα ύστερα δε και από την καταβολή σχετικής προκαταβολής από τον μελλοντικό αγοραστή.

Με βάση τα παραπάνω, δεν δύναται η έκδοση οποιουδήποτε παραστατικού πριν την παράδοση των αγαθών ή την έναρξη αποστολής τους, καθότι δεν νοείται εμπορική συναλλαγή δίχως την εκπλήρωση των ανωτέρω δύο προϋποθέσεων.

Από το “Βήμα Λογιστών” του http://epixeirisi.gr/


Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.