Στεγαστικά δάνεια για αγορά ακινήτων μέσω πλειστηριασμού!

0

Στεγαστικά δάνεια ειδικά για την αγορά ακινήτου μέσω πλειστηριασμού ετοιμάζονται να διαθέσουν οι τράπεζες, επιδιώκοντας με αυτό τον τρόπο να υποβοηθήσουν τις αγοραπωλησίες κατοικιών που θα αυξηθούν το προσεχές διάστημα μέσα από τη λειτουργία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

της Ευγενίας Τζώρτζη

Η κίνηση υποδηλώνει την αποφασιστικότητά τους να προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς, αναλαμβάνοντας και πρωτοβουλίες για τη χρηματοδότηση της αγοράς των συγκεκριμένων ακινήτων. Η δυνατότητα χρηματοδότησης θα αφορά τα ακίνητα που βγάζει στον πλειστηριασμό η ίδια η τράπεζα.

Σχόλιο

«Ανθρωποφαγικό», το σύστημα που επιλέγουν οι τράπεζες για να ξεφορτωθούν τα χιλιάδες ακίνητα που θα έρθουν στην κατοχή τους. Δεν είναι μόνο τα «κοράκια» που θα βρουν την ευκαιρία να αρπάξουν σπίτια «κόκκινων» δανειοληπτών, οι οποίοι θα ήθελαν, αλλά αδυνατούν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους Οι τράπεζες επιχειρούν να κάμψουν τους ηθικούς φραγμούς- και- των απλών πολιτών με δέλεαρ την απόκτηση κατοικίας σε τιμη ευκαιρίας. Κάνοντάς τους συνένοχους στις άγριες τακτικές τους…
Βερενίκη

Να σημειωθεί ότι oι θεσμοί έχουν ζητήσει να γίνονται 600-700 πλειστηριασμοί τους πρώτους μήνες του νέου έτους με σταδιακή αύξηση μετά το δεύτερο εξάμηνο, ώστε ο συνολικός αριθμός να φτάσει τις 18.000. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των συμβολαιογράφων μετά το πρώτο τρίμηνο του 2018, το 70% των πλειστηριασμών θα γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο.

Η προώθηση δανείων για την αγορά κατοικίας ή άλλων ακινήτων μέσω πλειστηριασμού μπορεί να γίνει σε συνεργασία με τους συμβολαιογράφους, οι οποίοι είναι σε θέση να ενημερώνονται για το ενδιαφέρον που υπάρχει για ένα συγκεκριμένο ακίνητο με βάση τον αριθμό των υποψηφίων που έχουν εγγραφεί στο ηλεκτρονικό σύστημα.

Η διαδικασία των πλειστηριασμών, που προϋποθέτει την κατάθεση της εγγυητικής επιστολής ίσης με το 30% της τιμής πρώτης εκκίνησης, ευνοεί άλλωστε και την πολιτική των τραπεζών στα θέματα των χορηγήσεων, που δεν καλύπτουν πλέον το 100% της αξίας αγοράς και απαιτούν και την ίδια συμμετοχή του δανειολήπτη.

Πρόκειται για αλλαγή στάσης μετά το ξέσπασμα της κρίσης, που οδήγησε και σε κατάρρευση τις τιμές των ακινήτων και υποχρέωσε τις τράπεζες να εγκαταλείψουν την πολιτική χρηματοδότησης, που είχε φτάσει να καλύπτει ακόμη και πάνω από το 100% της αξίας του ακινήτου.

Το επιτόκιο για την αγορά σπιτιού μέσω πλειστηριασμών, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα διαφοροποιείται σε σχέση με ένα μέσο στεγαστικό δάνειο, που διαμορφώνεται σήμερα κοντά στο 5%, αλλά η διαδικασία θα είναι ταχύτερη, στον βαθμό που πρόκειται για ακίνητα που έχουν ελεγχθεί από τις τράπεζες και φέρουν ήδη προσημείωση.

ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ

Σημειώνεται ότι ήδη ξεκίνησαν οι ηλεκτρονικοί  πλειστηριασμοί , παράλληλα με τους πλειστηριασμούς που θα συνεχίσουν να γίνονται στα Ειρηνοδικεία. Το ηλεκτρονικό σύστημα στην αρχική του φάση θα λειτουργήσει μία φορά την εβδομάδα αντί των τριών ημερών που προβλέπει ο νόμος. Ηδη από τη Δευτέρα  27 Νοεμβρίου έληξε και η προθεσμία που είχαν οι υποψήφιοι πλειοδότες να εγγραφούν στο σύστημα και να καταθέσουν την εγγυητική επιστολή που υποχρεούνται, προκειμένου να λάβουν μέρος στη διαδικασία του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού.

Το ποσό της εγγύησης είναι το 30% της πρώτης προσφοράς, δηλαδή της τιμής που θέτει ως κατώφλι ο επισπεύδων για το ακίνητο που πλειστηριάζεται.

Η διαδικασία θα διαρκεί τέσσερις ώρες κατά τις οποίες οι ενδιαφερόμενοι θα προτείνουν την τιμή που είναι διατεθειμένοι να δώσουν βάσει μιας ανοικτής πλειοδοτικής διαδικασίας. Ετσι κάθε πλειοδότης θα μπορεί να βλέπει στο σύστημα την υψηλότερη τιμή που επιτυγχάνεται κάθε φορά και τη θέση την οποία λαμβάνει η δική του προσφορά και ανάλογα να αποφασίζει για τη βελτίωση ή όχι της προσφοράς του.

Οπως εξηγούν αρμόδια στελέχη οι συμμετέχοντες δεν θα μπορούν να βλέπουν το όνομα του πλειοδότη, ο οποίος θα ανακοινώνεται με την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

πηγή: Έντυπη ΚαθημερινήΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.