Τι θα φάμε,τι θα πληρώσουμε, στις ιστορικές ταβέρνες της Αθήνας

0

Καρό τραπεζομάνιλα, κρασοβάρελα, μουσική χωρίς μικρόφωνα, ψητά της ώρας και μαγειρευτά.   Οι ιστορικές ταβέρνες της πόλης αντέχουν ακόμη…

Δίπορτο
Σωκράτους 9, Γεράνι, τηλ: 21 0321 1463

Μια μακρόστενη σάλα, τακτοποιημένη, με φθαρμένο πάτωμα, ασβεστωμένους τοίχους και ελάχιστα τραπέζια φέρνει στο νου ελληνική ταινία της δεκαετίας του’50. Ένα μικρό κουζινάκι στην άκρη, διακόσμηση υποτυπώδης. Στο Δίπορτο αυτό το υπόγειο ταβερνάκι που γράφει Ιστορία στο κέντρο της Αθήνας σε ένα νεοκλασικό 150 χρόνων, δοκιμάζουμε: ρεβιθάδα, φασολάδα, τηγανιτά ψαράκια, ψητή σαρδέλα, σαλάτα με χόρτα, πατάτες γιαχνί και κοκκινιστό κατσικάκι. Συνοδεια εκλεκτού κρασιού σε κατρούτσο,  θα πληρώσετε περίπου  12€ ανά άτομο.

Τα Μπακαλιαράκια του Δαμίγου
Κυδαθηναίων 41, Πλάκα, τηλ: 21 0322 5084

Από τα παλιότερα ταβερνάκια της Αθήνας, αυτό το ημιυπόγειο κουτούκι στην καρδιά της Πλάκας φημίζεται για τα μπακαλιαράκια του, που έχουν θρέψει γενιές και γενιές Αθηναίων από το 1864. Εκτός από τηγανητό μπακαλιάρο, εδω σερβίρουν σκορδαλιά νοστιμότατη, τζατζίκι σπιτικό, κολοκυθοκεφτέδες, καλαμαράκι ψητό στη σχάρα, χταπόδι ψητό, κόκκορας με μακαρόνι χοντρό, αλλά και κλασικά κρεατικά της ώρας. Μαζί με κρασί ή ούζο, υπολογίστε περί τα 15-20€ το άτομο.

Κληματαριά
Πλατεία Θεάτρου 2, τηλ: 21 0321 6629

Η ιστορία της βαστά από το 1927, όταν λειτούργησε αρχικά ως καφενείο για τις τελετές της εκκλησίας. Με τα χρόνια μετατράπηκε σε οινομαγειρείο και διασκεδαστήριο, χαρακτήρα που διατηρεί μέχρι σήμερα. Στο μενού περιλαμβάνονται:σπιτική κρεμμυδόπιτα, μπριζολάκια χοιρινά, μοσχάρι χουνκιάρ με πουρέ μελιτζάνας, αρνάκι φούρνου με πατατούλες, τυροκαυτερή με ολόκληρα κομμάτια τυρί και αρκετά πικάντικη γεύση, και σαλάτα χόρτα εποχής. Τετάρτη με Κυριακή έχει ζωντανή μουσική, με χρέωση 3€ ανά άτομο επιπλέον.

Καραβίτης
Αρκτίνου και Παυσανίου, Παγκράτι, τηλ.: 210 7215155

Κλείνει αιώνα στις γευστικές επάλξεις, και δεν άλλαξε καθόλου φιλοσοφία από τότε που προμήθευε κρασί με την οκά τους Παγκρατιώτες. Γύρω από τα τραπέζια, απλώνονται κρασοβάρελα, παλιά μπουζούκια, αρχαιοελληνικά αγάλματα, νοσταλγικές αφίσες και όλο εκείνο το ντεκόρ που έχουμε συνδυάσει στο μυαλό μας με την ατμόσφαιρα παλιάς Αθήνας. Στα του φαγητού, δοκιμάζουμε κλασικά ελληνικά πιάτα, από μεζέδες όπως κεφτεδάκια (σήμα κατατεθέν του μαγαζιού), μπεκρή μεζέ και σπιτικές πίτες, μέχρι κρεατικά της ώρας και κερασμένο χαλβαδάκι στο τέλος. Υπολογίστε περί τα 15-20€ το άτομο με κρασί.

Πειναλέων
Μαυρομιχάλη 152, τηλ: 210 6440945

Ταΐζει τους Αθηναίους κατοίκους εδώ και τέσσερις συναπτές δεκαετίες.  Η μουσική είναι ζωντανή κάθε Τετάρτη –εννοείται χωρίς μικρόφωνα. Τα τελευταία χρόνια είναι ξανά στέκι μουσικών, που πολύ συχνά πιάνουν τα όργανα και συνοδεύουν τους μουσικούς της βραδιάς. Στα του μενού, ξεχωρίζουν από τον μικρό κατάλογο οι μαραθοκεφτέδες, το γιουβετσάκι θαλασσινών, το ψητό καλαμάρι, το κότσι και το κουνέλι με σάλτσα πορτοκαλιού. Υπολογίστε 15€ ανά άτομο με κρασί ή ρακή.

Κούβελος
Γεν. Κολοκοτρώνη 66, Κουκάκι, τηλ: 211 4052418

Ιστορική ταβέρνα στο Κουκάκι, ο Κούβελος λειτουργεί ασταμάτητα από το 1908 . Η υπέροχη αυλή του το καλοκαίρι, και το ανακαινισμένο εσωτερικό του τον χειμώνα αποτελούν τα ιδανικά καταφύγια για να δοκιμάσουμε συνταγές παραδοσιακές : τα περίφημα μπιφτέκια με τριών ειδών κιμά, το all time classic χουνκιάρ,  το συκώτι, τους λαχανοντολμάδες, το αρνάκι στη γάστρα, το χειροποίητο λουκάνικο στη σχάρα και τα λουκούλεια πιάτα ημέρας. Υπολογίστε περί τα 20€/ άτομο, με κρασί

Αθηναϊκόν
Θεμιστοκλέους 2 & Πανεπιστημίου, τηλ: 210 3838485

Αυτό το συμπαθέστατο, παρεΐστικο ουζερί στο κέντρο της Αθήνας λειτουργεί από το 1932 και κρατά αναλλοίωτο τον παραδοσιακό του χαρακτήρα. Στέκι πολιτικών και καλλιτεχνών ανά τους αιώνες, σερβίρει κλασικούς ουζεμεζέδες, αλλά και κάποια κυρίως πιάτα. Πιάνουμε τραπεζάκι και παραγγέλνουμε τη σπεσιαλιτέ του μαγαζιού, μια ωραιότατη πατσάγκα (παστουρμαδόπιτα). Ακόμη στο μενού: γαριδάκια τηγανιτά, μύδια σαγανάκι, καλαμάρι ψητό, ξιφίας σουβλάκι με μουστάρδα, πολίτικο σαγανάκι με αυγά, παστουρμά, σουτζούκι και κεφαλοτύρι και τραγανά καραβιδάκια με σάλτσα. Συνοδεία ούζου, πληρώνουμε περί τα 22€ κατ’ άτομο

Σαλματάνης
Συγγρού 18, Κηφισιά, τηλ: 21 0801 5394


Ξεκίνησε ως μπακαλοταβέρνα το 1920, εξελίχθηκε σε ταβέρνα κυνηγιού, συνεχίζει δυναμικά τη γευστική της πορεία σε πιο εστιατορικό στιλ, χωρίς να ξεχνά τις ρίζες της. Ο Σαλματάνης σερβίρει παραδοσιακή ελληνική κουζίνα δίπλα στο τζάκι – το χειμώνα – και στην αυλή του το καλοκαίρι. Εδώ δοκιμάζουμε μαγειρευτό μοσχαράκι με πουρέ μελιτζάνας, τόνο στη σχάρα, σαλάτα κινόα, συκωτάκι με κέδρο τηγανιτό, μπουρεκάκια μελιτζάνας, μοσχαράκι με μυρωδικά, κυδώνια και κάστανα και απολαμβάνουμε ωραία ζωντανή μουσική. Ο λογαριασμός στο τέλος έρχεται στα 20€/ άτομο με κρασάκι.

πηγή: www.in2life.gr 



Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.