Τα δικαιώματα του εργαζομένου αν τεθεί σε διαθεσιμότητα

0

Καταρχήν, με δεδομένο ότι η θέση σε διαθεσιμότητα δεν επιφέρει τη λύση αλλά την αναστολή της εργασιακής σχέσης, ο εργοδότης δεν απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής στο μισθωτό του μισθού.

του Γιάννη Καρούζου (Δικηγόρος, Εργατολόγος)

Ο τελευταίος δικαιούται το μισό των αποδοχών του, ενώ ο υπολογισμός των αποδοχών αυτών, που αποτελούν ένα μισθό ιδιαίτερου χαρακτήρα, γίνεται βάσει του μέσου όρο των τακτικών αποδοχών των δύο τελευταίων μηνών με πλήρη απασχόληση πριν τη θέση του σε διαθεσιμότητα.

Περαιτέρω, ο χρόνος διάρκειας της διαθεσιμότητας θεωρείται ως χρόνος πραγματικής απασχόλησης και προσμετράται στο χρόνο προϋπηρεσίας.

Ως εκ τούτου, ο χρόνος διαθεσιμότητας δεν επηρεάζει το δικαίωμα λήψης της ετήσιας άδειας με αποδοχές καθώς επίσης θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά τον υπολογισμό της αποζημίωσης απόλυσης.

Τέλος, ο μισθωτός που τίθεται σε διαθεσιμότητα δύναται να απασχοληθεί κατά τη διάρκεια αυτής σε άλλον εργοδότη, δίχως να επηρεάζεται το δικαίωμα λήψης του μισθού.

πηγή: www.e-forologia.grΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.