Ανοιξιάτικες πεζοπορίες (οργανωμένες και μη) δίπλα στην Αθήνα

0

Στην Πάρνηθα, την Πεντέλη, τον Υμηττό και τα Γεράνεια, καλωσορίζουμε την άνοιξη διασχίζοντας φουντωτά πευκοδάση και λουλουδιασμένα λιβάδια.

της Ηρώς Κουνάδη

Ναι ναι, η Πελοπόννησος έχει καταπληκτικά μονοπάτια. Το ίδιο και τα Ζαγοροχώρια. Δε χρειάζεται, όμως, να πας εκδρομή για να περπατήσεις στη φύση, αν το budget δεν το σηκώνει. Έχει και η Αττική ωραιότατα μονοπάτια για να προϋπαντήσουμε την άνοιξη σε καταπράσινες βουνοπλαγιές, λουλουδιασμένες εξοχές και διαδρομές πλάι σε τρεχούμενα νερά. Όπως αυτές.

Στην Πάρνηθα…


Οργανωμένες και μη, οι πεζοπορίες στην Πάρνηθα είναι αυτές με τη μεγαλύτερη αίσθηση «εξοχής» και ωστόσο δεν απέχουν περισσότερο από μία ώρα από την πόρτα του σπιτιού μας. Μία από τις ευκολότερες διαδρομές που μπορείτε να κάνετε μόνοι σας ως αρχάριοι είναι εκείνη που ξεκινά από την Αγία Τριάδα και καταλήγει μετά από δύο ώρες στο εκκλησάκι του Αγίου Πέτρου στη Μόλα, διασχίζοντας ολόκληρο το ελατοδάσος του Δρυμού και απολαμβάνοντας καταπληκτική θέα στη Δυτική Αττική και την Θήβα (χάρτης εδώ). Περισσότερες do it yourself διαδρομές εδώ.




Αν προτιμάτε οργάνωση και (μεγαλύτερη) παρέα, ωραιότατες πεζοπορικές διαδρομές διοργανώνουν και τα δύο καταφύγια της Πάρνηθας, Μπάφι και Φλαμπούρι, με έμπειρο αρχηγό και κόστος στα 17€ το άτομο, για πεζοπορία διάρκειας τριών-τρεισήμισι ωρών. Ωραία ιδέα είναι επίσης και η βραδινή πεζοπορία, που ξεκινά από το Μπάφι στις 17.00 το απόγευμα, και διαρκεί γύρω στις τρεις ώρες, με κόστος επίσης 17€ το άτομο.

Στον Υμηττό…


Πολλά και ενδιαφέροντα είναι τα σηματοδοτημένα μονοπάτια του Υμηττού, τα οποία μάλιστα περιλαμβάνονται αναλυτικά (με χάρτες, περιγραφές και φωτογραφίες) στην εφαρμογή topoGuide Υμηττός, την οποία μπορείτε να κατεβάσετε από το Google Play για απολαυστικές DIY διαδρομές. Μία από τις δημοφιλέστερες διαδρομές, με καλή σήμανση, είναι η γνωστή ως Μονοπάτι νούμερο 5, που διασχίζει κάθετα σχεδόν όλο το βουνό, ξεκινώντας από την είσοδο του Αισθητικού Δάσους Καισαριανής και ανηφορίζοντας μέχρι τις πηγές της Καλοπούλας, πριν συνεχίσει προς τον πύργο της Ανθούσας και καταλήξει στην Παιανία. Συνολικά η διαδρομή έχει μήκος 4,3 χιλιόμετρα, και για να τη διασχίσετε θα χρειαστείτε περί τις δυόμισι ώρες. Αναλυτικές πληροφορίες και χάρτης εδώ.

Αν προτιμάτε κάποιος να σας καθοδηγήσει, τουλάχιστον στις πρώτες σας εξορμήσεις, πεζοπορίες στον Υμηττό διοργανώνουν ο Ορειβατικός Σύλλογος Ηλιούπολης (επόμενη προγραμματισμένη εξόρμηση την 1η Απριλίου) και η Φιλοδασική Ένωση Αθηνών, που απευθύνεται κατά βάση σε οικογένειες, με παιχνίδια και πικνίκ στο δάσος, και κόστος στα 10€ ανά οικογένεια.



Στην Πεντέλη…


Λιγότερο δημοφιλής αλλά εξίσου όμορφη με την Πάρνηθα και τον Υμηττό, η Πεντέλη προσφέρεται για πεζοπορίες… εκτός πεπατημένης. Μια από τις ωραιότερες, και πλέον χορταστικές, διαδρομές που μπορείτε να κάνετε είναι η μεγάλη κυκλική διαδρομή που ξεκινά από την πλατεία Αμαδρυάδων στη Δροσιά, και καταλήγει πάλι εκεί, έχοντας περάσει από τα παλιά λατομεία του Διονύσου, ένα υπέροχο πευκοδάσος, τρία γλυκύτατα ξωκλήσια και τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό του Διονύσου. Το συνολικό της μήκος είναι 6,2 χιλιόμετρα και η διάρκειά της περί τις τρεις-τρεισήμισι ώρες. Αναλυτικά η διαδρομή με τον χάρτη της, εδώ.

Οι οργανωμένες πεζοπορίες στην Πεντέλη είναι λίγες και καλές, με την επόμενη να έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή 25 Μαρτίου, από τον ΕΟΣ Αθηνών.



Στα Γεράνεια…


Φωτό: Paths of Greece

Ελάχιστα πιο μακριά, μία μόνο ώρα από την Αθήνα, τα Γεράνεια Όρη φημίζονται για τα ειδυλλιακά τους μονοπάτια και τη φαντασμαγορική θέα στη θάλασσα που απολαμβάνουν. Μια από τις ευκολότερες διαδρομές που μπορείτε να κάνετε είναι το γνωστό και ως Κίτρινο Μονοπάτι, που ξεκινά από τον Όσιο Πατάπιο κοντά στο Λουτράκι και ανηφορίζει προς την Πηγή Πίντιζα, περνά μέσα από ανθισμένα αυτή την εποχή λιβάδια και πυκνά δάση, πριν καταλήξει στα Πίσια, και την φημισμένη ταβέρνα Πλάτανος για το απαραίτητο τσιμπούσι που θα αναπληρώσει τις χαμένες μας θερμίδες. Το συνολικό μήκος της διαδρομής είναι 6,3 χιλιόμετρα, και η διάρκειά της περί τις τρεις-τρεισήμισι ώρες. Λεπτομέρειες εδώ.

Ο ορειβατικός αθλητικός όμιλος «Φυσιολάτρης» της Νίκαιας διοργανώνει το Σάββατο 17 Μαρτίου δύο πεζοπορίες στα Γεράνεια, μία τετράωρη ιδανική για αρχαρίους και μία εξάωρη για… προχωρημένους. Αμφότερες περνούν από τη Μονή Αγίας Παρασκευής, το Αλεποχώρι, τη Μαυρόλιμνη και τον Σχίνο. Το κόστος συμμετοχής είναι 13€ το άτομο (7€ για φοιτητές και ανέργους). Πληροφορίες εδώ.

(*) Για περισσότερες οργανωμένες πεζοπορίες, εντός και εκτός Αττικής, εδώ θα βρείτε αναρτημένο το πρόγραμμα εκδρομών όλων των συλλόγων που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα και τα πέριξ της, για κάθε μήνα του 2018.

πηγή: www.in2life.gr




Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.