Το νέο Ε3 και οι αλλαγές που επιφέρει… Και οι ενστάσεις των Λογιστών

0

Περισσότερο απλοποιημένη είναι η μορφή του νέου Ε3 το οποίο θα υποβάλλουν φέτος περισσότεροι από ένα εκατομμύριο ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

Πρόκειται για την νέα “Κατάσταση Οικονομικών Στοιχείων από Επιχειρηματική Δραστηριότητα- Ε3” που αντικαθιστά το προηγούμενο έντυπο, το οποίο έχει κλείσει πολλά χρόνια ζωής και είχε κατηγορηθεί για πολυπλοκότητα και πρόκληση προβλημάτων στους φορολογούμενους που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα.



Η νέα μορφή του εντύπου δείχνει περισσότερο βατή για τον μέσο φορολογούμενο καθώς περιλαμβάνει καλύτερα ταξινομημένα τα στοιχεία που συνθέτουν την επιχειρηματική δραστηριότητα του φορολογούμενου. Στο νέο έντυπο ξεχωρίζουν οι πίνακες και οι κωδικοί:

-για τη δήλωση των σειριακών αριθμών συσκευών ηλεκτρονικών χρεώσεων POS που διαθέτουν πλέον υποχρεωτικά οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις

-για την δήλωση των στοιχείων των μετόχων ανωνύμων εταιρειών που δεν είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο

-αναλυτικής δήλωσης των δαπανών που πραγματοποιούνται όπως για παροχές σε εργαζόμενους, “ασυνήθη έξοδα”, όπως πρόστιμα, αποσβέσεις κλπ


Επισήμανση

Σημαντικές ενστάσεις υπάρχουν, για το νέο έντυπο Ε3, από το χώρο των Λογιστών-Φοροτεχνικών  και ως προς τη δομή του εντύπου και ως προς το χρόνο εφαρμογής του.
Συγκεκριμένα επισημαίνεται ότι αν το έντυπο  ισχύσει αναδρομικά, η υπάρχουσα ηλεκτρονική γραμμογράφηση στα βιβλία εσόδων – εξόδων των επιχειρήσεων με απλογραφικά βιβλία δεν καλύπτει τις νέες προδιαγραφές του εντύπου καθώς τα λογιστικά προγράμματα είναι «στημένα» πάνω στο παλιό έντυπο.Η πιθανότητα δε, της μερικής εφαρμογής του εντύπου μέσω της γενικής καταχώρησης δαπανών ή της μη υποχρεωτικής συμπλήρωσης για φέτος συγκεκριμένων κωδικών, αυτοακυρώνει τον σκοπό ύπαρξης του νέου Ε3.
Εφόσον ο διακηρυγμένος στόχος είναι μέσω του Ε3 να αντληθούν στοιχεία που θα οδηγήσουν σε εντολές ελέγχου (για πλασματικές δαπάνες προφανώς ) πως θα γίνει κατορθωτό αυτό όταν δεν θα έχουν αναλυτικά στοιχεία δαπανών στα απλογραφικά για το 2017;
Τέλος υπάρχει  αίτημα για την μετάθεση εφαρμογής του νέου Ε3 για το φορολογικό έτος 2018, διότι η έννοια της χρηστής διοίκησης  προϋποθέτει την ενημέρωση όλων των ενδιαφερόμενων χρηστών του εντύπου (Λογιστές Φοροτεχνικούς, εταιρείες παραγωγής λογισμικού, επιχειρήσεις, υπαλλήλους του ΥΟ, και πολιτών), εκ των προτέρων, δηλαδή τώρα για τις λογιστικές εγγραφές που ήδη καταχωρίζονται και φυσικά για τις δηλώσεις που θα γίνουν του χρόνου, και όχι το αντίστροφο.


Βάση διενέργειας ελέγχων

Η αλλαγή του εντύπου Ε3 κρίθηκε αναγκαία προκειμένου όχι μόνο να απλοποιηθεί για τους φορολογούμενους αλλά και να γίνει πιο χρήσιμο για τη διενέργεια φορολογικών ελέγχων.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΑΑΔΕ, από τα στοιχεία που θα δηλώνουν οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα γίνεται εκτεταμένη στατιστική επεξεργασία.

Από αυτήν θα προκύπτουν οι μέσοι όροι εσόδων και δηλούμενων ανά κατηγορία δαπανών που εκπίπτουν. Στις περιπτώσεις που οι δαπάνες που δηλώνει ένας επαγγελματίας ή επιχείρηση θα είναι σημαντικά αυξημένες από τον αντίστοιχο μέσο όρο του κλάδου στον οποίο δραστηριοποιείται τότε θα είναι πολύ πιθανό να κληθεί για φορολογικό έλεγχο. Η σχετική ανακοίνωση της ΑΑΔΕ για το νέο Ε3 έχει ως εξής:

“Στον ανασχεδιασμό του εντύπου Ε3 προχώρησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, προκειμένου να προσαρμοστεί στις διατάξεις περί Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων του ν.4308/2014, καθώς και για να αποτυπωθούν σε αυτό με πληρέστερο τρόπο τα αποτελέσματα και το σύνολο των οικονομικών πληροφοριών των επιχειρήσεων. Στην κατεύθυνση αυτή, έχουν συμπεριληφθεί δυναμικοί πίνακες, όπου αναλύονται οι αναγραφόμενες οικονομικές πληροφορίες της επιχείρησης (αγορές, πωλήσεις, έξοδα κ.λπ.).




Επίσης, περιλαμβάνεται πίνακας για την αναγραφή των μετόχων των ανώνυμων εταιρειών.

Η νέα μορφή του εντύπου προέκυψε μετά και από τις παρατηρήσεις και επισημάνσεις, που καταγράφηκαν και ελήφθησαν υπόψη από τη δημόσια διαβούλευση. Η νέα μορφή του Ε3 περιλαμβάνεται σε απόφαση, που υπέγραψε ο Διοικητής της Α.Α.Δ.Ε., Γιώργος Πιτσιλής. Στην ίδια απόφαση, κοινοποιήθηκε και η “κατάσταση φορολογικής αναμόρφωσης”, στην οποία, για το τρέχον φορολογικό έτος, για λόγους απλούστευσης, υπάρχει η εξής αλλαγή:

Ο πίνακας συμπλήρωσης των αποδοθέντων και οφειλόμενων φόρων αντικαταστάθηκε από υπεύθυνη δήλωση του λογιστή φοροτεχνικού της επιχείρησης. Με αυτή, βεβαιώνεται η ορθή υποβολή των δηλώσεων παρακρατούμενων φόρων εισοδήματος και απόδοσης έμμεσων”.

 

ΔΕΙΤΕ ΤΟ Ε3 ΣΕ PDF

πηγή:www.economy365.gr



 

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.