Τι είναι το δόγμα της πλήρους αφοσίωσης που σκοτώνει τους Ιάπωνες εργαζόμενους

0

Η υπερεργασία στην Ιαπωνία είναι διαδεδομένη αλλά και επικίνδυνη. Νέοι άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από «καρόσι». Η λέξη αυτή στα ιαπωνικά σημαίνει τον θάνατο από υπερβολική πίεση και ατελείωτες ώρες δουλειάς χωρίς διάλειμμα. Οι επιχειρήσεις καταβάλλουν προσπάθειες να μειώσουν την υπερεργασία, αλλά τα αποτελέσματα δεν είναι ενθαρρυντικά. Οπως αναφέρει ο ιστότοπος www.businessinseider.com, δεν είναι γνωστός στους Ιάπωνες ο όρος «εξισορρόπηση επαγγελματικής και προσωπικής ζωής».

Το 2015, μία υπάλληλος 24 ετών που εργαζόταν στη μεγαλύτερη διαφημιστική εταιρεία της Ιαπωνίας, την Dentsu, αυτοκτόνησε πηδώντας από το μπαλκόνι του δωματίου της. Επί έναν μήνα είχε δουλέψει πάνω από 100 ώρες υπερωρίες και είχε πάρει μόνο μία ημέρα ρεπό.

Το 2013, η 31χρονη δημοσιογράφος Μιούα Σάντο, που απασχολούνταν στον τηλεοπτικό σταθμό ΝΗΚ, έκανε 159 ώρες υπερωρίες σε έναν μήνα και έπαθε συγκοπή.

Εξαιτίας αυτών των τραγικών γεγονότων, ο Σίνζο Αμπε, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, ζήτησε να τεθεί φραγμός στην υπερεργασία.
ΤΟ ΔΟΓΜΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΥΣ ΑΦΟΣΙΩΣΗΣ

Η απαράβατη εφαρμογή του δόγματος πλήρους αφοσίωσης στην εταιρεία με οποιοδήποτε τίμημα μας οδηγεί στα χρόνια αμέσως μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο τότε πρωθυπουργός Σιγκέρου Γιοσίντα επιδίωκε να ενεργοποιήσει την παραγωγική μηχανή της χώρας. Εδωσε εντολή στους επιχειρηματικούς ομίλους να προσφέρουν σταθερή διά βίου απασχόληση στο προσωπικό τους. Το μοναδικό αντάλλαγμα θα ήταν η αφοσίωσή τους.

Επί δεκαετίες, όσοι ήταν πιστοί στον όμιλό τους επιβραβεύονταν. Καθώς περνούσαν τα χρόνια, βέβαια, άρχισε να γίνεται ορατό το κόστος αυτής της αφοσίωσης. Οι Ιάπωνες και οι Ιαπωνέζες άρχισαν να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας και να πεθαίνουν.

Σύμφωνα με το Associated Press, κάθε χρόνο αρρωσταίνουν και πεθαίνουν εξαιτίας της υπερεργασίας εκατοντάδες άνθρωποι στην Ιαπωνία. Το 2016, 191 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Κατά το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Nippon, αν και επισήμως έχει τεθεί ανά περίπτωση μέγιστο μηνιαίο όριο υπερεργασίας, πολλές εταιρείες το παραβιάζουν. Παροτρύνουν τους υπαλλήλους τους να κάνουν αδήλωτες υπερωρίες, κυρίως αν δεν έχουν επιτύχει τους στόχους που τους έχουν ανατεθεί.

Σε έρευνα του 2016, όπου συμμετείχαν 10.000 εργαζόμενοι στην Ιαπωνία, αποδείχθηκε ότι το 20% από αυτούς έκανε τουλάχιστον 80 ώρες υπερωρίες τον μήνα.

Ενας από τους λόγους του ευνοεί την κατάχρηση της υπερεργασίας είναι η νομοθεσία. Επιτρέπει στην εργοδοσία να διαπραγματευθεί απευθείας με τους εργαζομένους την υπερεργασία τους, χωρίς τη διαμεσολάβηση κάποιου συνδικαλιστικού φορέα.

 πηγή: Έντυπη Καθημερινή 

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.