Μια Κυριακή στην Πεντέλη. Πού θα πιείτε καφέ, πού θα φάτε, τι θα δείτε

0

Ανηφορίζουμε την Πεντέλη και ανακαλύπτουμε σπηλιές, καταρράκτες, ταβερνάκια, στέκια και… τον ουρανό με τ’ άστρα.

Στάση 1η: Για καφέ στον Παλιάτσο 

Πλατεία Αγίας Τριάδος, τηλ: 21 0810 0889
Το πιο οικείο all day στέκι της περιοχής άπλωσε ήδη άνετα τραπέζια μέσα στο πράσινο και μας καλεί από τις 9 το πρωί να χαλαρώσουμε με καφεδάκι, ωραίες μουσικές και νόστιμα τσιμπολογήματα για τις πρωινές λιγούρες. Το έχουμε υπ’ όψιν μας και για αργότερα, αφού το βράδυ τα DJ set είναι δυνατά, οι επιλογές κρασιού ιδιαίτερες και τα πάρτι ή τα live συχνά.

 




Στάση 2η: Στην Σπηλιά του Νταβέλη


Ώρα για εξερευνήσεις στα φυσικά και στα… υπερφυσικά μυστικά της Πεντέλης… Ανηφορίζοντας τον περιφερειακό του βουνού, στη διασταύρωση του Αγίου Παντελεήμονα, αντί να πάμε προς το μοναστήρι, στρίβουμε προς τα δεξιά και συναντάμε τον χωματόδρομο που οδηγεί στην διαβόητη σπηλιά. Εδώ θεωρείται πως έστησε το κρησφύγετό του ο λήσταρχος Νταβέλης, ο οποίος σύμφωνα με τον αστικό θρύλο έκρυψε εδώ τους «θησαυρούς» του και άνοιξε πολλές στοές, μία εκ των οποίων οδηγούσε στο μέγαρο της Δούκισσας της Πλακεντίας, με την οποία διατηρούσε σχέσεις.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό το μυστικό της σπηλιάς: Κάποιοι κάνουν λόγο για περίεργη μυρωδιά όζοντος στην είσοδο, για μυστηριώδη σύμβολα στα τοιχώματα, για αποτυπώματα χεριών που μετακινούνται και για σατανιστικά σημάδια στο εγκαταλελειμμένο εκκλησάκι. Στις σήραγγες και τις τσιμεντένιες στοές γύρω από τη σπηλιά δε, λέγεται πως οι Αμερικανοί αποθήκευαν πυρηνικά και πραγματοποιούσαν υπόγεια επικοινωνία μέσω ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων – η επίσημη εκδοχή κάνει λόγο για έργα του ΝΑΤΟ που έμειναν στη μέση.

Πέρα από τις «περίεργες» εξερευνήσεις ωστόσο, η περιοχή ενδείκνυται και για περιπάτους στη φύση, στα μονοπάτια που απολαμβάνουν ωραία θέα, ενώ τα βράχια είναι ιδιαίτερα αγαπητά και στους ορειβάτες της Αθήνας.

Στάση 3η: Στον κρυμμένο καταρράκτη



Στην άλλη πλευρά της Πεντέλης, στην περιοχή Ντράφι, μπορείτε να συνεχίσετε τις φυσιολατρικές ανακαλύψεις, φτάνοντας στον καταρράκτη και στην μικρή λιμνούλα που σχηματίζεται στα πόδια του. Εδώ την άνοιξη είναι ό,τι πρέπει για να στρωθείτε για πικνίκ – χωρίς φυσικά να αφήσετε πίσω σας ούτε ένα σκουπίδι. Δείτε το σημείο που βρίσκεται ο καταρράκτης εδώ.



Στάση 4η: Για κοψίδια στου Κρυστάλλη Πλατεία Αγίας Τριάδος, Παλιά Πεντέλη, τηλ: 21 0613 6838

Επιστροφή στον πολιτισμό και στην Παλιά Πεντέλη, στην πλατεία της οποίας συναντάμε ένα από τα πιο ονομαστά ψητοπωλεία των βορείων προαστίων. Ο Κρυστάλλης απλώνει τραπεζάκια έξω και σερβίρει σούπερ κοντοσούβλι, γουρουνόπουλο, λουκάνικα και αρνάκι σουβλιστό. Στον κατάλογο βρίσκουμε επίσης κλασικά μαγειρευτά, κρεατικά της ώρας αλλά και παραδοσιακά ορεκτικά. Με κρασί, υπολογίστε περί τα 18-20€ το άτομο.

 

Στάση 5η: Ένα βράδυ στο Αστεροσκοπείο


Το Κέντρο Επισκεπτών του Αστεροσκοπείου της Πεντέλης ανοίγει τις αστροπόρτες του αρκετές φορές τον μήνα (στο επόμενο διάστημα τις Κυριακές 22 και 29 Απριλίου στις 20.00), για να μας επιτρέψει να γνωρίσουμε τα μυστικά του διαστήματος. Αρχικά, πραγματοποιείται παρουσίαση και προβολή ντοκιμαντέρ στον κάτω όροφο και στη συνέχεια, έχουμε την ευκαιρία να παρατηρήσουμε τα ουράνια σώματα από το τηλεσκόπιο Newall μαζί με τους ανθρώπους του Αστεροσκοπείου. Η είσοδος στοιχίζει 5€ (άνεργοι και ΑΜΕΑ δωρεάν).

πηγή:www,in2life,gr



Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.