«Η αρπαγή των αρχαιοτήτων στην Κατοχή και ο αγώνας για την επιστροφή τους»

0

«Η αρπαγή των αρχαιοτήτων στην Κατοχή και ο αγώνας για την επιστροφή τους» είναι το θέμα της ημερίδας που διοργανώνουν στις 19 Απριλίου, από κοινού στην Παλαιά Βουλή, το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (Σταδίου και Κολοκοτρώνη, από τις 17:30 έως τις 20:30).

Η επιστροφή, στην Ελλάδα, των αρχαιοτήτων που έχουν κλαπεί και λεηλατηθεί, καθώς και η αποκατάσταση των καταστροφών στα πολιτιστικά μνημεία τής χώρας που υπέστησαν ζημιές κατά την περίοδο της Κατοχής αποτελεί βασική πτυχή του αγώνα για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, τονίζουν στην πρόσκληση της ημερίδας οι διοργανωτές.
Επίσης, αναφέρονται στην αυτοθυσία των αρχαιολόγων και εργαζόμενων στα μουσεία της χώρας να «αποκρύψουν», ενόψει της γερμανικής εισβολής, σημαντικές αρχαιότητες των μεγάλων μουσείων, γεγονός που συντέλεσε στη διάσωσή τους. Τονίζουν, όμως, πως «χιλιάδες ευρήματα απ’ όλη την Ελλάδα δεν έγινε δυνατό να διασωθούν από την αρπακτική διάθεση των στρατευμάτων κατοχής και εκλάπησαν μεθοδικά από τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, καθώς και μέσω μίας σειράς παράνομων ανασκαφών. Τα ανυπολόγιστης αξίας πολιτιστικά αγαθά μεταφέρθηκαν παρανόμως εκτός Ελλάδας και σήμερα βρίσκονται στην Γερμανία και αλλού».

«Η αρπαγή των αρχαιοτήτων στην Κατοχή αποτελεί ένα έγκλημα κατά της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, μία από τις πλέον κατάφωρες παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου. Η συνέχιση, δε, της παράνομης παρακράτησης και η μη επιστροφή τους στην Ελλάδα, τη χώρα-νόμιμο δικαιούχο τους, αποτελεί στίγμα για τη μεταπολεμική, δημοκρατική, προσθέτουν οι διοργανωτές, στο κάλεσμά τους στην ημερίδα, και καταλήγουν με αίτημα «την άμεση επιστροφή στην Ελλάδα όλων των αρχαιολογικών και πολιτιστικών αγαθών που εκλάπησαν και λεηλατήθηκαν, καθώς και την αποκατάσταση των καταστροφών στα πολιτιστικά μνημεία της χώρας μας που υπέστησαν ζημιές κατά την περίοδο της Κατοχής».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.