“Όταν οι βλάχοι απαντούν” (Συνέντευξη)

0

Ο Αποστόλης Καψάλης είναι γνωστός εργατολόγος, ερευνητής στο ΙΝΕ της ΓΣΕΕ και διδάκτορας Κοινωνικής Πολιτικής στο Πάντειο. Συναντηθήκαμε  με αφορμή το καινούργιο του βιβλίο για τους μετανάστες εργάτες στην Ελλάδα, που θα κυκλοφορήσει σε λίγες μέρες. Το τηλέφωνό του χτυπούσε ασταμάτητα, αλλά δεν ήταν για την επιστημονική του ιδιότητα που τον αναζητούσαν οι δημοσιογράφοι.

Συνέντευξη στη Ντίνα Δασκαλοπούλου* 

Ο κ. Καψάλης είναι πρόεδρος της «Συντροφιάς Βλάχων Αθήνας». Κι αφού ο Πέτρος Κωστόπουλος –των γνωστών λάιφ στάιλ εντύπων της άλλοτε… ισχυρής Ελλάδας και των απολυμένων εργαζόμενων– ισχυρίστηκε ότι… μας ξεβλάχεψε, αναμενόμενο είναι να θέλουμε όλοι να ακούσουμε τι έχει να μας πει ένας περήφανος Βλάχος επί του θέματος.




● Είστε ο πρόεδρος της «Συντροφιάς Βλάχων Αθήνας». Δεν σας ξεβλάχεψε ο κ. Κωστόπουλος;

Ευτυχώς όχι! Οι βλάχικοι/αρμανικοί πληθυσμοί όλης της χώρας, αλλά και συνολικά της Βαλκανικής, είναι αναπόσπαστο κομμάτι αυτού του τόπου και της Ιστορίας του επί σειρά αιώνων, μεγαλούργησαν και διαπρέπουν σε όλα τα πεδία του οικονομικού και κοινωνικού στίβου και διακρίνονται διαχρονικά για την ευεργεσία και τον αλτρουισμό τους.

Σήμερα, επιχειρούν να διατηρήσουν αναλλοίωτη την πολιτισμική παράδοσή τους και ιδίως την πανέμορφη νεολατινική γλώσσα τους.

● Ο κ. Κωστόπουλος χρησιμοποιεί τη λέξη «Βλάχος» υποτιμητικά. Τι έχετε να πείτε;

Η χρήση του όρου απαξιωτικά (όπως χρησιμοποιείται ενίοτε το «Αλβανός» ή «Πακιστανός») δεν με ξαφνιάζει. Η ελίτ γκλαμουριάς διακρίνεται και φωνασκεί επί μακρόν στον στίβο του life style των πούρων και των μπουζουκιών. Αυτές οι αντιλήψεις μας έφεραν στην αισθητική και αξιακή πτώχευση που προηγήθηκε ασφαλώς της οικονομικής.

Ας αφήσουμε για λίγο τους Βλάχους κι ας δούμε πώς αντιμετώπισε ως εκδότης ο κ. Κωστόπουλος τις γυναίκες: αναπαρήγαγε σε άλλη –ξώβυζη αυτή τη φορά– συσκευασία την εικόνας μιας γυναίκας-σκεύους ηδονής και συμβόλου υποταγής. Ο απόλυτος ρατσισμός και σεξισμός σε ιλουστρασιόν σελίδες…



● Είστε λίγο μετά τα 40· λέγεται πως τα έντυπα του κ. Κωστόπουλου ήταν η Βίβλος της γενιάς μας.

Εκείνα τα χρόνια διάβαζα άλλα πράγματα, μεταξύ των οποίων Κοινωνικές Επιστήμες, Ανθρωπολογία, Λαογραφία και κυρίως Νομικά. Οπότε… δεν είχα την ευκαιρία να ανοίξω τους ορίζοντές μου και να αλλάξω ταυτότητα ή συνείδηση.

Κατά την άποψή μου, στοιχεία πολιτισμού είναι και ο σεβασμός στη διαφορετικότητα και σε όλες τις πληθυσμιακές ομάδες και κυρίως στη γλώσσα και στην κουλτούρα τους. Βασικά στοιχεία, επίσης, πολιτισμού είναι και ο σεβασμός των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων γενικά και –εν προκειμένω– στον χώρο των μίντια.

Ο κ. Κωστόπουλος και οι επιχειρήσεις του υπηρέτησαν με συνέπεια το σύστημα της αρπαχτής και της παραβατικότητας, πετώντας κυριολεκτικά στον δρόμο εκατοντάδες εργαζόμενους.

Θα ήθελα πολύ να του τα πω κι από κοντά, αλλά είναι λίγο δύσκολο να σμίξουμε: εμείς οι Βλάχοι ακούμε κλαρίνα, παραθερίζουμε στα ψηλά βουνά και, εάν ζητήσετε θαλασσινά για μεζέ στο τσίπουρο στο καφενείο του βλαχοχωρίου, θα σας φέρουν χοντρό αλάτι.

Για να σοβαρευτούμε, την επόμενη Πέμπτη 26 Απριλίου ο Σύλλογός μας εγκαινιάζει έναν κύκλο δημόσιων ακαδημαϊκών διαλέξεων στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο για τη γλώσσα και τον πολιτισμό των Αρμάνων/Βλάχων. Θα χαρούμε να δούμε και τον κ. Κωστόπουλο σε αυτές!

*Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στην “Εφημερίδα των Συντακτών” στις 19/04/2018





Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.