Η απίθανη ιστορία πίσω από 7 εντελώς παράλογες ελληνικές φράσεις!

0

Δηλαδή πώς τον “πιάνεις τον Πάπα απ’ τα…” χωρίς να τρέχει κάστανο, ρε φίλε;

Κάθε μέρα τις λέμε, κάθε μέρα τις ακούμε, κάθε μέρα τις διαβάζουμε και τις γράφουμε (εδώ μέσα ειδικά). Όμως αν το καλοσκεφτείς, υπάρχουν φράσεις που όλοι ξέρουμε τι σημαίνουν, αλλά στην πραγματικότητα… ε, δεν βγάζουν και τόσο νόημα. Θέλω να πω, γιατί να “κορακιάζει” κανείς απ’ τη δίψα, τα άλλα ζώα δεν διψάνε; Ή τέλος πάντων, πώς διάολο “κάνει” κάποιος “την πάπια 

Επειδή λοιπόν μ’ έχει απασχολήσει κάργα αυτό το θέμα τελευταία, έκανα την έρευνά μου και ορίστε: 7 περίφημες φράσεις και η ιστορία που κρύβουν πίσω τους.


Έχουμε και λέμε…

Κοράκιασα απ’ τη δίψα

Ο μύθος λέει πως κάποτε οι άνθρωποι θέλανε να μαζέψουν το ιερό νερό του Απόλλωνα για να κάνουν θυσία. Κι επειδή δεν μπορούσαν να φτάσουν ως την πηγή, στείλανε έναν κόρακα (!). Όμως ο κόρακας βρήκε μια συκιά κοντά στην πηγή, την άραξε, έφαγε κι ύστερα το ‘κοψε στον ύπνο. Τελικά, για να δικιολογηθεί, γύρισε πίσω μ’ ένα φίδι στο στόμα του και λέει: “Ρε σεις, αυτός εδώ ο διάολος ρούφαγε – ρούφαγε νερό και την ξέρανε την πηγή“. Τ’ ακούν αυτό οι άνθρωποι, σκοτώνουνε το φίδι με τη μία. Αλλά το φίδι ήτανε ιερό κι αυτό, του Απόλλωνα, κι ο θεός καταράστηκε τον Κόρακα. “Κάθε που θα διψάς, σ’ όποια πηγή θα σκύβεις για νερό εκείνη θα ξεραίνεται“. Ε, κοράκιασε απ’ τη δίψα το έρμο το κοράκι…

Του πήρε τον αέρα

Αγαπημένο χόμπι των αρχαίων Ελλήνων, οι ναυμαχίες (Πέρσες, ο Θεμιστοκλής με το 7 είν’ ο μπαμπάς σας!). Εκεί λοιπόν, στρατηγική της κάθε ομάδας ήταν να πάρει απ’ τη μεριά της “τον αέρα”, ώστε να είναι γρηγορότερα τα πλοία της και να μην κουράζονται οι ναύτες στο κουπί. Ε, κι επειδή ήταν το εθνικό μας σπορ, τιμής ένεκεν το λέμε πια για όλα.

Έπιασε τον Πάπα απ’ τα…

Μετά το σκηνικό με την Πάπισσα Ιωάννα, και για να μην τους ξαναβρεί άλλο κακό, οι καρδινάλιοι στο Βατικανό πήραν τα μέτρα τους. Κάθε λοιπόν που εκλεγόταν νέος Πάπας, η ιερότητά του θα ‘πρεπε να κάτσει σ’ έναν ειδικό θρόνο με τρύπα από κάτω. Ύστερα, ο καμεράριος είχε την υποχρέωση να βάλει το χέρι του στην τρύπα και να βεβαιωθεί πως ο “αλάθητος” είναι στ’ αλήθεια άντρας σερνικός. Ο καμεράριος λοιπόν “κρατούσε τον Πάπα απ’ τα…”, αφού μονάχα με το δικό του “είναι”, θα ‘χε νόημα ο λευκός καπνός στον ουρανό της Ρώμης. 




Πράσινα άλογα

Ούτε ένα άλογο δεν περιέχει η προέλευση της φράσης, αλλά ούτε και παναθηναϊκό, ΠΑΣΟΚ και λοιπές πρασινάδες. Μια απλή παρήχηση είναι, της αρχαιοελληνικής έκφρασης “πράσσειν άλογα”, που πάει να πει “κάνει παράλογα πράγματα”. Παρόλα αυτά, εγώ μικρός φανταζόμουνα πράσινα άλογα να τρέχουν ελεύθερα, και ήταν πολύ καλύτερα τότε, ψέματα να λέμε;

Σιγά τον πολυέλαιο

Τάδε έφη Θόδωρας Κολοκοτρώνης. Στους γάμους του βασιλιά Όθωνα, οι πολεμιστές του ’21 (οι “επίσημοι” της εποχής) ήταν φυσικά προσκεκλημένοι. Πλούσια και φανταχτερή η τελετή, και τεράστια εντύπωση έκανε ο μεγάλος πολυέλαιος που φώτιζε τη σάλα της δεξίωσης. Ο Κολοκοτρώνης όμως δεν τα γούσταρε αυτά τα ποζιλίκια, οπότε όταν ο Πλαπούτας πέταξε ψηλά το τσαρούχι του, σε μια φιγούρα πάνω στο χορό, ο γέρος του Μοριά είπε με υφάκι: “Σιγά, τον πολυέλαιο!”. Τι μορφάρα ήσουνα ρε Θόδωρα;

Τον έπιασε στα πράσα

Ο ξακουστός ληστής Καρράς πήγε να ληστέψει το σπιτάκι κάποιου πάπα-Μελέτη, που γύρω-γύρω είχε έναν κήπο με πράσα. Όμως ο παπάς ξύπνησε, βρήκε τον ληστή στον κήπο, τον τουλούμιασε στο ξύλο και τον πήγε στην αστυνομία. Τον έπιασα στα πράσα” είπε στον αστυφύλακα.

Κάνει την πάπια

Όλες τις φορές που άκουσα αυτή τη φράση και σκέφτηκα Ντόναλντ, Ντάφι και λοιπές αγαπημένες πάπιες, είχα πέσει θύμα ενός γλωσσικού σφάλματος. Στην πραγματικότητα έπρεπε να σκεφτώ τον Ιωάννη Χανδρινό (κι ας μην έχω ιδέα πώς έμοιαζε ο τύπος). Αυτός λοιπόν, ήταν ένα περίφημο καθίκι, μέγας ψεύτης κι ανακατοσούρης που όλο κακολογούσε τους άρχοντες της αυλής στο Βυζάντιο. Κι όταν εκείνοι του ζητούσανε τα ρέστα, ο τύπος έκανε τον έκπληκτο! Αυτός λοιπόν κατείχε στο παλάτι τη θέση του κλειδοκράτορα, που οι βυζαντινοί τον έλεγαν “Παπία”. Οπότε η φράση ήταν “ποιεί τον Παπίαν”, μέχρι που έπαψε ο κόσμος να ξέρει τι σημαίνει Παπίας και το βάρος έπεσε στο κακόμοιρο το πουλερικό.

Ευχαριστώ μπόλικα για τη βοήθεια τη μηχανή του χρόνου και το votegreece

πηγή:http://provocateur.gr




Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.